Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τα οφέλη από την προπόνηση δύναμης

Γράφει ο Νικόλας Ανθρακίδης
MSc, BSc Personal trainer

Η προπόνηση δύναμης όλο και περισσότερο κερδίζει νέους οπαδούς. Βέβαια, πολλοί είναι και αυτοί που λόγω άγνοιας είτε πιστεύουν πως είναι επικίνδυνο το να ‘’σηκώνεις βάρη’’, είτε δεν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας (κυρίως γυναίκες). Παρότι προπόνηση δύναμης δεν σημαίνει αποκλειστικά μυϊκή υπερτροφία πολλοί θεωρούν άσκοπο και ανούσιο το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο και να σηκώνεις βάρη.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Σύγχρονες μελέτες της παγκόσμιας αθλητιατρικής εταιρίας ανέδειξαν τα οφέλη της προπόνησης δύναμης, που απέχουν πολύ από την μονοδιάστατη και λανθασμένη άποψη ότι απλά αυξάνει σε μέγεθος τον μυϊκό ιστό.
Ενσωματώνοντας την προπόνηση δύναμης στο πρόγραμμα άθλησης μας, βελτιώνουμε παραμέτρους όπως μυική δύναμη, μεταβολικός ρυθμός, αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση, αθλητική απόδοση. Επίσης βελτιώνεται η οστική πυκνότητα (σημαντικό για τις γυναίκες ως τρόπος πρόληψης της οστεοπόρωσης) , μειώνεται το στρες, η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός της καρδιακής συχνότητας. Εδώ θα ήταν καλό να τονίσουμε πως αν κάποιος θέλει να ξεφορτωθεί κάποια περιττά κιλά και να βελτιώσει την εμφάνιση του σώματος του, κάνοντας μόνο αερόβια άσκηση δεν θα χει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό γιατί όπως προαναφέρθηκε ενσωματώνοντας την προπόνηση δύναμης στο πρόγραμμά μας, αλλάζουμε και το ρυθμό του μεταβολισμού μας. Εξαιτίας της υψηλής έντασης της προπόνησης δύναμης, ο αριθμός των θερμίδων που ‘’καίμε’’ ώρες μετά την προπόνηση αυξάνεται δραματικά. Επίσης, εξαιτίας της αύξησης της μυικής μάζας, αυτό συνεπάγεται και σε αυξημένη ανάγκη-ζήτηση για ενέργεια, άρα και η κατανάλωση θερμίδων ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. Εδώ μπορεί κανείς να βρει την εξήγηση γιατί άτομα που τρώνε περισσότερο σε ποσότητα (αλλά γυμνάζονται) δεν βάζουν κιλά ενώ άτομα με περιορισμένη κατανάλωση τροφής (που δεν γυμνάζονται) παλεύουν να χάσουν κιλά.
Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι προπόνησης δύναμης. Στα γυμναστήρια συνήθως βρίσκουμε μηχανήματα αντίστασης, όπου η χρήση τους ακόμα και από εντελώς αρχάρια άτομα είναι ασφαλής. Αυτό διότι το εύρος κίνησης της κάθε άσκησης είναι συγκεκριμένο και κάθε μηχάνημα γυμνάζει συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Οπότε οι πιθανότητες τραυματισμού είναι ελάχιστες.
Τα ελεύθερα βάρη, σε μορφή αλτήρων, μπαρών , όπου η χρήση τους είναι για πιο έμπειρους αθλούμενους, διότι πρέπει να αφομοιωθεί καλά η τεχνική ώστε να εκτελεστεί σωστά με ασφάλεια μια άσκηση. Η συμβουλή και εποπτεία κατά την διάρκεια της άσκησης ενός ειδικού συνίσταται.
Προπόνηση δύναμης με το βάρος του σώματος μας. Είναι ο πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος για να γυμναστεί κάποιος. Είναι μια μέθοδος πολύ αποτελεσματική κυρίως για αρχάριους όπου η εξωτερική αντίσταση πολύ απλά είναι το βάρος του σώματος μας. Το μοναδικό ελάττωμα είναι πως μόλις φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να αυξήσουμε άλλο την επιβάρυνση και το ότι οι ασκήσεις είναι περιορισμένες.
Προπόνηση με λάστιχα. Αγοράζοντας με λίγα χρήματα τον εξοπλισμό και ένα dvd οδηγό, μπορεί κάποιος στο σπίτι του να γυμναστεί πολύ εύκολα. Ο εξοπλισμός αυτός αποθηκεύεται και εύκολα, οπότε προτείνεται σε όσους θέλουν να γυμναστούν στο σπίτι.

Σε ποιους απευθύνεται η προπόνηση δύναμης; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πολύ απλή. Στον καθένα. Απευθύνεται σε εφήβους, σε ενήλικες άνδρες-γυναίκες, αλλά και σε άτομα τρίτης ηλικίας.
Απλά κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τις ιδιαιτερότητές της, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σωστό εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης για κάθε περίπτωση επιβάλλεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.