Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Π.Ο.Ε - Εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης – 19 Μαΐου 2012

Με την καθολική αποδοκιμασία των ενεργειών του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από το πλήθος χιλιάδων μελών και φίλων της Π.Ο.Ε. αλλά και απλών πολιτών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά της Πλατείας Αγίας Σοφίας (σας επισυνάπτουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό) κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού το Σάββατο 19 Μαϊου 2012 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι δεν κατανοεί τους πραγματικούς λόγους της απόφασης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να προσπαθήσει να απαγορέψει την παλλαϊκή εκδήλωση μνήμης της Π.Ο.Ε., τόνισε ότι λυπάται για το γεγονός αυτό και κατέληξε ότι την απάντηση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης έδωσε η κατάμεστη Πλατεία με τους χιλιάδες Ποντίους από όλη την Ελλάδα που τίμησαν για μια ακόμη χρονιά ενωτικά και συλλογικά την Ιερή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. αναφέρθηκε στους αγώνες και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας με πρώτο θετικό βήμα το ομόφωνο ψήφισμα από την Περιφέρεια Αττικής μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας που ύστερα από σχετικό αίτημα της Π.Ο.Ε. απέστειλε ψήφισμα στην Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει με συγκεκριμένες ενέργειες στην διεθνοποίηση του ζητήματος.
Ο κεντρικός ομιλητής Βουλευτής Νew Hampshire Θωμάς Κατσιαντώνης κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τις ενέργειες των ομογενών Γερουσιαστών και Βουλευτών στις Η.Π.Α. για την συνεχιζόμενη προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας σε περισσότερες από τις ήδη που έχουν πράξει Πολιτείες της Αμερικής. Ο κ.Κατσιαντώνης αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο την μεγάλη προσφορά τους στο Έθνος και στην πατρίδα, την σημαντική συμμετοχή τους στα δρώμενα του απόδημου ελληνισμού όπου γης, τονίζοντας ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτισμένων κρατών και κοινωνιών.
Προ των ομιλιών εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατατέθηκε στεφάνι από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Παρχαρίδη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την μνήμη των θυμάτων.
Χαιρετισμούς σχετικούς με το νόημα και τον συμβολισμό της ημέρας απέστειλαν οι: Αντώνης Σαμαράς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Βενιζέλος Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος Πρόεδρος Ανεξάρτητων Ελλήνων και Αλέκα Παπαρήγα Γ.Γ ΚΚΕ. Αμέσως μετά το πέρας των χαιρετισμών και των ομιλιών ακολούθησε ειρηνική πορεία στο Τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα που σας επισυνάπτουμε
Με μεγάλη επιτυχία επίσης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. στην Πλατεία Συντάγματος και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου με ευθύνη του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ρίγη συγκίνησης σκόρπησαν οι Εύζωνοι της Προεδρικής φρουράς ενδεδυμένοι την φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη κατά την διάρκεια αλλαγής φρουράς, όπως επίσης και για πρώτη φορά η υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από άγημα ενδεδυμένο την αντάρτικη ποντιακή φορεσιά.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Γιώργος Βαρυθυμιάδης εκ μέρους του Δ.Σ της Π.Ο.Ε, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός. Αμέσως μετά ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την τουρκική πρεσβεία όπου επιδόθηκε ψήφισμα. Επίσης η Π.Ο.Ε. κατέθεσε ανάλογο ψήφισμα προς την Βουλή των Ελλήνων που αφορά τα αιτήματά της για την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, ψήφισμα που ανέγνωσε εντός της αιθούσης ο πρόεδρος του σώματος κ. Βύρων Πολύδωρας ο οποίος μάλιστα ζήτησε και την τήρηση 1΄σιγή από τους παριστάμενους Βουλευτές.
Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. διοργάνωσε ποδηλατοπορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον τίτλο «Τρέχω για την ζωή-Τρέχω για την μνήμη».

Προς : Τουρκικό Προξενείο - Θεσσαλονίκη
ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι Έλληνες Ποντιακής Καταγωγής απόγονοι των Ελλήνων Ορθοδόξων που για 30 αιώνες έζησαν και μεγαλούργησαν στην γενέθλια γη του Εύξεινου Πόντου, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Τουρκικής επικράτειας με αισθήματα Δικαίου Χρέους και Τιμής, νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε από την Τουρκική δημοκρατία την αναγνώριση των εγκλημάτων ενάντια στους προγόνους μας την περίοδο 1914-1923 καθώς οι 353.000 άταφοι νεκροί μας υπήρξαν πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εξοντώθηκαν ως αθώοι αμνοί στο όνομα της ισοπέδωσης της διαφορετικότητας.
Εφόσον η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία συντίθενται και συναποτελείται τόσο από την Οθωμανική όσο και από την Κεμαλική κληρονομιά διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα του αγωνίζεσθαι υπέρ της αίτησης συγγνώμης από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας στις Μητροπόλεις, τις πόλεις, τα χωριά του Εύξεινου Πόντου .
Η Καϊζερική έμπνευση των Γερμανών στρατηγών για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξοριών θανάτου στα χώματα του Πόντου, αποτέλεσε το προοίμιο των μεταγενέστερων επί Ναζισμού κολαστηρίων στο Άουσβιτς, Τρεμπλίνγκα, Νταχάου Μάουτχαουζεν.
Σήμερα έχοντας συμπληρώσει 9 δεκαετίες από την Έξοδο και το Ολοκαύτωμα στην καθ’ ημάς Ανατολής εμείς οι απόγονοι των θυμάτων διατρανώνουμε την πίστη μας στις αρχές: Της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Προστασίας της Ανθρώπινης Ζωής, του Σεβασμού των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής Ελευθερίας, οι οποίες αποτελούν ασφαλή όρο μεταμέλειας του θύτη και συμφιλίωσης με την μνήμη του θύματος. Η ειρήνη, η καλή γειτονία, η δημιουργική συνεργασία δεν μπορεί να εδράζεται στο ιστορικό ψεύδος την αναλγησία, την διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιθετικότητα και την άρνηση της Ιστορίας .
ΚΑΛΟΥΜΕ Την Τουρκική πολιτεία να λυτρώσει τους πολίτες της και να λυτρωθεί και η ίδια από το άγος των προκατόχων της ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα μελλοντική γενιά συνεργαζόμενων πολιτών στις δυο πλευρές του Αιγαίου με αλληλοσεβασμό και αίσθημα ευθύνης .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.