Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ: «Όχι στην καταστροφή του δάσους των Σκουριών»

Η Γενική Συνέλευση της Πανελληνίας Κίνησης Δασολόγων που συνήλθε το Σάββατο 31-3-2012 στη Θεσσαλονίκη δηλώνει ομόφωνα την αντίθεση των μελών της, ελλήνων Δασολόγων, στην επιχειρούμενη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Βόρειο Χαλκιδική, η οποία περιλαμβάνει ανοικτή εξόρυξη χρυσού, την μετατροπή σε λίμνες αποβλήτων δύο ρεμάτων και την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού χαλκού και χημικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος.
Η νέα προτεινόμενη δραστηριότητα στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαδέμ Λάκκος» είναι τεράστιας κλίμακας η οποία ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ίσως της χώρας μας. Αποτελεί πισωγύρισμα στη μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής αφού από υπόγεια γίνεται επιφανειακή.
Η δραστηριότητα στις «Σκουριές» πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός –οξιάς-καστανιάς . Για την ανάπτυξή της θα αποψιλωθούν 3500 στρέμματα δάσους και ρέματα, που σήμερα είναι καλυμμένα με αιωνόβια δέντρα, θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολλές και ποικίλες. Θα επιμείνουμε όμως στις μόνιμες και μη αντιστρεπτές. Αυτές είναι:
· Η καταστροφή των φυσικών και αρχέγονων δασών.
· Δάση Οξιάς
· Δάση Δρυός
· Δάση Καστανιάς
· Δάση Οξιάς – Ιτάμου – Αρκουδοπούρναρου.
· Η καταστροφή των εδαφών . Χιλιάδες στρέμματα εδαφών θα αχρηστευθούν είτε λόγω της επιφανειακής εξόρυξης, είτε λόγω των αποθέσεων στείρων και δημιουργίας λιμνών τελμάτων.
· Η καταστροφή των υδάτινων πόρων. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια. Τα υπόγεια ήδη έχουν επηρεαστεί από μια δοκιμαστική σήραγγα και υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής τους από τη διείσδυση της θάλασσας. Αυτός ο φόβος εκφράζεται από ειδικούς επί του θέματος. Εξίσου δραματικά είναι τα πράγματα για τα επιφανειακά νερά αφού όλα θα επηρεαστούν από διάφορα τοξικά στοιχεία και δηλητήρια. Με τον τρόπο αυτό μια πλούσια σε νερά περιοχή θα καταντήσει «άνυδρη» καταστρέφοντας έτσι τους πολυτιμότερους για τη ζωή πόρους και μαζί κάθε προοπτική για το μέλλον.
· Οι εστίες αέριας και υδάτινης ρύπανσης. Τα ορύγματα των εκσκαφών, οι σωροί των αποθέσεων στείρων υλικών και τα τέλματα αποτελούν τόπους μόνιμης ρύπανσης των υδάτων και του αέρα δηλαδή αποτελούν μόνιμες ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον.
Οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής με έγγραφά τους γνωμοδότησαν αρνητικά για το επιχειρούμενο επενδυτικό σχέδιο, αλλά η πολιτεία κώφευσε για άλλη μια φορά στην άποψη των αρμόδιων επιστημόνων εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εταιρειών.
Η περιοχή διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για μια μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:
Τα φυσικά και αρχέγονα δάση της περιοχής τα οποία αποτελούν πηγή πολύτιμων προϊόντων (ξύλο, μέλι, καρποί, θηράματα), φαρμακευτικών ειδών, νερού ανανεώσιμων ενεργειακών αποθεμάτων, σχηματίζουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα όλων των επιπέδων και πολλά σπάνια είδη.
Οι πλούσιοι υδάτινοι πόροι ανεκτίμητης αξίας για το μέλλον.
Η καλλιεργήσιμη γη όπου μπορούν να παραχθούν ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κτηνοτροφές κ.ά.
Η ιστορία της περιοχής.
Οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα ιστορικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία.
Οι παραδοσιακές δραστηριότητες, επαγγέλματα και τέχνες.
Όλα αυτά μπορούν να συνδυασθούν προς την κατεύθυνση της αγροοικοτουριστικής ή δασοοικοτουριστικής ανάπτυξης.
Η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων δηλώνει την συμπαράστασή της στους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής που αγωνίζονται για να προστατεύσουν το φυσικό τους περιβάλλον, τα ανεκτίμητα δάση του τόπου τους , τις οικονομικές τους δραστηριότητες, για να προστατέψουν την ίδια τη ζωή.

1 σχόλιο:

  1. Μα τέλος πάντων ποιοί είναι αυτοί της πανελλήνιας κίνησης δασολόγων; Τόποτα άσχετοι ασφαλώς. Και βγάζουν ανακοινώσεις χωρίς να λογαριάζουν τους πολίτες του Αριστοτέλη και τον μέγα δήμαρχό τους; Τι πράγματα είναι αυτά; Πάει χαλάσαμε εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.