Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η πορεία υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Κεντρική Μακεδονία συζητήθηκε σήμερα 8 Μαρτίου 2012 κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Το θέμα της χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι ένα θέμα για το οποίο την αρμοδιότητα έχει η Πολιτεία. Το έργο πρέπει να γίνει και μάλιστα σύμφωνα με τις προτάσεις του Δήμου Παύλου Μελά και της τοπικής κοινωνίας, εάν φυσικά αυτό είναι δυνατό» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ευθύμιος Φωτόπουλος αναφερόμενος στο θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Φωτόπουλος ανέπτυξε το θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας της Πορείας Υλοποίησής του (επισυνάπτεται η εισήγηση) ενώ οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστας, Χαλκιδικής Γ. Γιώργος, Πιερίας Σ. Μαυρίδου, Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, Κιλκίς Χρ. Γκουντενούδης και Σερρών Ι. Μωυσιάδης εισηγήθηκαν αντίστοιχα για τις περιφερειακές ενότητες. Επίσης, τοποθετήθηκε με εισήγηση και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Ορυκτού Πλούτου, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ιωάννα Τζάκη.
«Στην τελευταία λοιπόν, συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, ξεκινήσαμε με το ζήτημα του ΣΜΑ Ευκαρπίας, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς. Επιτρέψτε μου όμως, σε αυτό το σημείο και επ’ ευκαιρία της σημερινής συζήτησης, να σταθώ σε δύο σημαντικά δεδομένα, που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και αφορούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) τμήμα του οποίου αποτελεί και ο σχεδιασμός σε επίπεδο ενοτήτων. Το πρώτο είναι ότι αρχικά η αρμοδιότητα για την κατάρτιση και έγκριση του ΠΕΣΔΑ μεταφέρθηκε με τον Καλλικράτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Αιρετή Περιφέρεια την 1/1/2011. Και το δεύτερο, ότι με το Νόμο 4042/2012, το ΠΕΣΔΑ εκπονείται και υλοποιείται από τον οικείο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και επομένως η αρμοδιότητα σχεδιασμού και κατάρτισης αφαιρείται από την Περιφέρεια. Το υπογραμμίζω, η αρμοδιότητα σχεδιασμού και κατάρτισης αφαιρέθηκε από την Περιφέρεια. Αρμοδιότητα πλέον των Περιφερειών, σύμφωνα πάντα με το Νόμο 4042/2012 είναι η έγκριση και ο έλεγχος της πορείας υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ στο πλαίσιο του αντίστοιχου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Στο επίπεδο της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ του 2006, υπάρχουν 2 Διαχειριστικές Ενότητες. Η 1η Διαχειριστική Ενότητα περιλαμβάνει το Βορειοδυτικό Πολεοδομικό Συγκροτήμα, την Επαρχία Λαγκαδά και τη Δυτική Επαρχία Θεσσαλονίκης και η 2η περιλαμβάνει το Νοτιοανατολικό Πολεοδομικό Συγκρότημα και τους υπόλοιπους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης. Τα έργα ΠΕΣΔΑ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης στην 1η Διαχειριστική Ενότητα είναι: Ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής, πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και μια Μονάδα Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας. Στη 2η Διαχειριστική Ενότητα: Ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής, δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, δύο Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και μια Μονάδα Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας. Παράλληλα προχωρά η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και συγκεκριμένα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης από το σύνολο των 83 ΧΑΔΑ, 66 έχουν αποκατασταθεί και οι υπόλοιποι 17 βαίνουν προς άμεση αποκατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η Π.Ε. Πέλλας βρίσκεται στην τελική φάση αποκατάστασης των 38 ΧΑΔΑ. Έχουμε 3 ΧΥΤΑ στην Αριδαία, στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Έχουμε αδειοδότηση για 1 ΚΔΑΥ στο ΧΥΤΑ Έδεσσας ενώ βαίνει προς αδειοδόηση ο ΧΥΤΥ στα Γιαννιτσά. Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί σε συνεργασία με τους Δήμους αποκαθιστούμε τη διαχείριση των σκουπιδιών» είπε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης τόνισε ότι «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προέβλεπε 2 ΧΥΤΑ ανά επαρχία (Παιονίας και Κιλκίς). Δεν έγινε δυνατή η χωροθέτηση στην Παιονία και από την αναμόρφωση του σχεδιασμού προκύπτει η κατασκευή 1 ΧΥΤΑ στο Κιλκίς που λειτουργεί ήδη και 1 ΣΜΑ που αναμένει την έγκριση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός του Μαρτίου. Επίσης, έχει χωροθετηθεί το ΣΜΑ στο πρώην ΧΑΔΑ Αξιούπολης. Όσο για τους 4 ΧΑΔΑ, που βρίσκονται στο δρόμο της αποκατάστασης, έχει γίνει αίτηση για χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρω από το ΕΣΠΑ».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου τόνισε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχει χωριστεί σε δύο Διαχειριστικές Ενότητες ως προς τη διαχείριση στερεών αποβλήτων: α) η 1η ΔΕ – Βόρειο & Κεντρικό τμήμα του Νομού (πρώην Δήμοι: Αιγινίου, Κολινδρού, Πύδνας, Μεθώνης, Ελαφίνας, Κορινού, Κατερίνης, Πιερίων & Παραλίας για και β) η 2η ΔΕ – Νότιο Τμήμα του Νομού (πρώην Δήμοι: Λιτοχώρου, Δίου, Πέτρας & Ανατολικού Ολύμπου). Στα εγκεκριμένα βασικά έργα υποδομής για την ασφαλή τελική διάθεση περιλαμβάνονται οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (Σ.Μ.Α.), στη Β. Πιερία και στα ορεινά ΔΔ Ολύμπου. Ο στόχος Επεξεργασίας και Αξιοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων πραγματοποιείται με την εφαρμογή προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή (Δ.σΠ.) Υλικών Συσκευασίας, με τη λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Στην Π.Ε. Πιερίας έχει επιτευχθεί ο στόχος της παύσης λειτουργίας και της αποκατάστασης του συνόλου των 49 Χ.Α.Δ.Α. σε συμφωνία με τον Εθνικό Σχεδιασμό και το Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ). Αναλυτικά εκδόθηκαν το 2005 δεκατρείς (13) Αποφάσεις Νομάρχη για την Παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και έχουν χορηγηθεί το 2008 & 2009 οι σχετικές άδειες Αποκατάστασής τους από το Γενικό Γραμματέα Π.Κ.Μ., στους σαράντα οκτώ (48) έχουν πραγματοποιηθεί έργα αποκατάστασης, σε έναν (1) δεν έχουν υλοποιηθεί εργασίες αποκατάσταση (θέση «Λιμνούλα» στο Αιγίνιο)».
«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει ένα ΧΥΤΥ στο Παλαιόκαστρο και 2 μονάδες μεταφόρτωσης, μία στη Βισαλτία και μία στη Ζίχνη. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός προέβλεπε τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ των Σερρών να λειτουργεί υποδεχόμενος τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου. Υπάρχουν 5 ΧΑΔΑ, για τους οποίους προϋπόθεση για να κλείσουν είναι η χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ Σερρών, την οποία υποσχέθηκε το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη χωρητικότητα» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης.
«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, ο οποίος έγινε το 2005 μετά από υπερδεκαετή σχεδόν διαβούλευση των φορέων της ΤΑ, αλλά και όλων των άλλων κοινωνικών φορέων, προβλέπει την κατασκευή 5 ΧΥΤΑ σε 5 Δ.Ε. Στο ΣΔΣΑ της ΠΚΜ ορίζονται ΧΥΤΑ στην Κασσάνδρα που θα εξυπηρετεί το νέο Δήμο Κασσάνδρας, ΧΥΤΑ Ανθεμούντα που θα εξυπηρετεί το Δήμο Προποντίδας και τον καποδιστριακό Δήμο Ανθεμούντα, που σήμερα περιλαμβάνεται στο νέο Δήμο Πολυγύρου, ΧΥΤΑ Πολυγύρου, που σήμερα εξυπηρετεί το νέο Δήμο Πολυγύρου (πλην Ανθεμούντα), ΧΥΤΑ στη ΒΑ Χαλκιδική, που όταν κατασκευαστεί θα εξυπηρετεί το νέο Δήμο Αριστοτέλη, ΧΥΤΑ στη Σιθωνία, που όταν κατασκευαστεί θα εξυπηρετεί το νέο Δήμο Σιθωνίας.
Πέραν των ανωτέρω, προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία 5 ΣΜΑ (σε Παλλήνη, Καλλικράτεια, Μουδανιά, Ιερισσό και Νικήτη), αλλά και ενός ΚΔΑΥ κοντά σε ΧΥΤΑ. Ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί την επόμενη τριετία με την κατασκευή των εναπομεινάντων έργων, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα μετά την πλήρη λειτουργία του, να προχωρήσουμε στις όποιες διορθωτικές αλλαγές χρειαστεί, αν και εφόσον υπάρξει τέτοιου είδους αναγκαιότητα» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.
Σύμφωνα, τέλος, με την κ. Ιωάννα Τζάκη, «Το ουσιαστικό είναι ότι αφαιρέθηκε το Φεβρουάριο του 2012 η αρμοδιότητα που είχε ανατεθεί στην Περιφέρεια με τον Καλλικράτη και σχετίζεται με το σχεδιασμό και την έγκριση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το μόνο που απομένει είναι η έγκριση και η πορεία υλοποίησης. Ο φορέας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της διαχείρισης. Η ΠΚΜ έχει την ευθύνη της έγκρισης και της παρακολούθησης του περιφερειακού σχεδιασμού του έργου. Το 2000 έγινε ο νομαρχιακός σχεδιασμός. Το 2006 έγινε ο περιφερειακός σχεδιασμός και αυτοί οι 2 σχεδιασμοί πρέπει να συνάδουν με τον εθνικό σχεδιασμό. Ουσιαστικά ο Περιφερειακός Σχεδιασμός εξειδικεύει τις κατευθύνσεις που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός συνίσταται σε 4 άξονες:
1. Διαχωρισμός απορριμμάτων στην πηγή
2. Ταυτόχρονη δημιουργία ΚΔΑΥ
3. Δημιουργία δικτύων ΣΜΑ με περιβαλλοντικά ασφαλή και οικονομικά συμφέρουσα μεταφορά
4. Επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων».

Δείτε την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ευθ. Φωτόπουλου  ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.