Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παντελή Καψή στο ραδιοφωνικό Σταθμό «REAL FM”, στην δημοσιογράφο Κάτια Μκαρή

ΜΑΚΡΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παντελή Καψή. Καλό σας μεσημέρι. Μετά από μία δύσκολη και ατελείωτη νύχτα…
ΚΑΨΗΣ: Καλό σας μεσημέρι… Μετά από μία ολονυχτία.
ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή, για το Eurogroup, τουλάχιστον, και τους Ευρωπαίους εταίρους, θεωρείτε ότι υπάρχει συμφωνία;
ΚΑΨΗΣ: Κοιτάξτε, έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα σημεία που καλύπτουν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να βρεθούν και υπάρχει ένα ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί ακόμη, στο πλαίσιο του Eurogroup.
ΜΑΚΡΗ: Το θέμα των επικουρικών είναι το ζήτημα αυτό;


ΚΑΨΗΣ: Δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες. Έχει σχέση ακριβώς με τις επικουρικές συντάξεις - από πού θα προέλθουν οι εξοικονομήσεις δαπανών που απαιτούνται. Υπάρχει διαφορετική άποψη και περιμένουμε να δούμε πώς θα διευκρινισθεί αυτό το ζήτημα.
ΜΑΚΡΗ: Αυτό θα διευκρινισθεί απόψε; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η τρόικα μας έδωσε 15 ημέρες περιθώριο για να το λύσουμε αυτό, άρα μένει εκτός διαπραγμάτευσης.
ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να γίνει αποδεκτό απόψε από το Eurogroup για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία και μετά υπάρχει ένα ζήτημα για τα 300 εκατομμύρια δαπανών, που πρέπει να εξειδικευτούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Αυτή η συμφωνία υπάρχει, γιατί είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Για το δεύτερο που λέμε, αυτό έχει συμφωνηθεί να βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
ΜΑΚΡΗ: Αυτό το ζήτημα που μένει να διευκρινισθεί απόψε από το Eurogroup για να επισφραγισθεί η συμφωνία, ποιο είναι;
ΚΑΨΗΣ: Σας επαναλαμβάνω, έχει σχέση με την περικοπή των δαπανών. Μην μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες, γιατί δεν έχει νόημα. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να καταλάβουμε ότι σήμερα έχει μεγάλη σημασία να δώσει το “πράσινο φως” το Eurogroup για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή την περίφημη αναδιάρθρωση του χρέους - που συνεπάγεται 100 δισεκατομμύρια λιγότερο χρέος - και να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση, να πάρουμε τα 140 δισεκατομμύρια. Ξέρετε, αισθάνομαι ότι είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Είναι θεωρητικό και μπορεί κάποιοι να το θεωρούν εκβιασμό ή κινδυνολογία, αλλά το εναλλακτικό σχέδιο της άτακτης χρεοκοπίας που λέμε, θα είναι καταστροφικό. Μιλάμε σήμερα για περικοπές συντάξεων ή μισθών και είναι πολύ δυσάρεστο για όλους μας. Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο να παίρνουμε τέτοια μέτρα, αλλά μετά θα μιλάμε για μία συνολική υποβάθμιση όλου του ελληνικού λαού. Αποταμιεύσεις, μισθούς, πολύ μεγαλύτερη υποβάθμιση. Εδώ λοιπόν είναι σημαντικό όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
ΜΑΚΡΗ: Έτσι που σας ακούω, καταλαβαίνω δύο πράγματα: To πρώτο είναι ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
ΚΑΨΗΣ: Προφανώς δεν έχουμε ξεφύγει. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει το πάν για να κλείσει η συμφωνία απόψε στο Eurogroup.
ΜΑΚΡΗ: Το ένα λοιπόν, είναι αυτό και το δεύτερο είναι ότι όταν λέτε ότι πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, υποθέτω ότι εννοείτε…
ΚΑΨΗΣ: Όλοι, εννοούμε και τα Μέσα Ενημέρωσης. Εννοώ και τους πολιτικούς, εννοώ τους πάντες.
ΜΑΚΡΗ: Κυρίως εννοείτε τους πολιτικούς αρχηγούς, βεβαίως, γιατί από εκεί δίνεται ο τόνος.
ΚΑΨΗΣ: Εννοώ όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν εννοώ τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι κρίσιμη στιγμή. Πολύ εύκολα μπορεί να παρασυρθούμε και να πούμε «o.k., δεν αντέχουμε», αλλά το εναλλακτικό θα είναι πάρα πολύ χειρότερο. Αυτό πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας και ό,τι διαφωνίες, ό,τι προβλήματα υπάρχουν, να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΜΑΚΡΗ: Μιλάτε και για την ψηφοφορία στη Βουλή, υποθέτω, τα επόμενα 24ωρα.
ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει η ψηφοφορία στη Βουλή, υπάρχουν τα Μέσα Ενημέρωσης, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε, καθένας μπορεί να βγει και να φωνάζει για τις περικοπές των μισθών. Καταλαβαίνω απολύτως και δεν το λέω…
ΜΑΚΡΗ: Γιατί μέχρι πριν από λίγο διάστημα ήσασταν στην «ίδια όχθη του ποταμού».
ΚΑΨΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν είμαι εγώ το θέμα. Μπορούμε να συζητήσουμε και για εμένα. Δεν είμαι εγώ το θέμα. Μιλάω συνολικά και βάζω και τα Μέσα Ενημέρωσης και εμένα όσο ήμουν σε αυτή την «όχθη». Αλλά, το ζήτημα είναι να καταλάβουμε ότι εδώ παίζεται το μέλλον της χώρας και μπορεί να πάρουμε λάθος αποφάσεις, σε μια κρίσιμη στιγμή, που θα τις πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά, εμείς και τα παιδιά μας. Δεν θέλω να είμαι μελοδραματικός, αλλά όσοι σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μπαϊράκι, πρέπει να έχουν μια εναλλακτική πρόταση. Και η εναλλακτική πρόταση δεν είναι να πούμε «χρεοκοπούμε και δεν φοβόμαστε κανέναν, προχωράμε μόνοι μας», γιατί θα έχει πολύ άσχημες συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
ΜΑΚΡΗ: Από την άλλη, τις τελευταίες ημέρες, πολύ πιο έντονα βεβαίως, ενόψει αυτών των μέτρων, αναπτύσσεται ένα «κύμα» και των ίδιων των πολιτών που σου λέει «εγώ άνεργος είμαι, δεν έχω να χάσω πια τίποτε άλλο, οπότε, τι με νοιάζει εμένα αν θα χρεοκοπήσουμε ή δεν θα χρεοκοπήσουμε».
ΚΑΨΗΣ: Γι` αυτό, εδώ, προσπαθούμε, στην πραγματικότητα, να εξαγοράσουμε χρόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις αλλαγές που απαιτούνται για να μπορέσει ξανά να ξεκινήσει η οικονομία και να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί με το να χρεοκοπήσουμε, δεν θα βρει δουλειά κανείς. Ίσα-ίσα –και το έχουμε δει τι γίνεται στις περιπτώσεις χρεοκοπίας- μπορεί να δούμε ποσοστά ανεργίας πάρα πολύ μεγαλύτερα.
ΜΑΚΡΗ: Γιατί τις προηγούμενες ημέρες, αφού το γνώριζε και ο κ. Παπαδήμος, βεβαίως, από τις επικοινωνίες του με τους αρχηγούς, υπήρχε αυτή η διαφωνία περί των κύριων συντάξεων και των επικουρικών συντάξεων, γιατί δεν είχε βρεθεί ένα ισοδύναμο ή να είχε γίνει μια άλλη προεργασία, ώστε να μη φθάσουμε στο και πέντε και να είμαστε στον αέρα;
ΚΑΨΗΣ: Αυτή η προσπάθεια γίνεται να βρεθούν αυτά τα τρία δισεκατομμύρια εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι εύκολο. Από εκεί και πέρα…
ΜΑΚΡΗ: Γιατί φθάσαμε στο και πέντε, δηλαδή με μια σύσκεψη αρχηγών που αναβαλλόταν εδώ και μια εβδομάδα, πήγαινε από μέρα σε μέρα…
ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς, αλλά ξέρετε ότι εμείς μπορεί να θεωρούμε ότι αυτό είναι μια δαπάνη που κόβουμε και για την τρόικα να θεωρείται αβέβαιο αυτό το στοιχείο. Και γίνεται συνέχεια αυτό - ανοίγει ένα θέμα, κλείνει, ξανα-ανοίγει το επόμενο. Είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση.
ΜΑΚΡΗ: Διαπραγματευτήκαμε κύριε Υπουργέ, γιατί υπάρχουν…;
ΚΑΨΗΣ: Τώρα…. εγώ θα σας πω ότι διαπραγματευτήκαμε, κάποιος άλλος θα πει «όχι». Τα ξέρετε.
ΜΑΚΡΗ: Αυτό ακριβώς. Κάποιοι λένε «ναι», κάποιοι λένε «όχι», δηλαδή και οι διαρροές σε πολιτικό επίπεδο, νομίζω ότι δηλητηριάζουν περισσότερο το κλίμα.
ΚΑΨΗΣ: Ναι, αυτό θα το βρούμε. Κάποια στιγμή, ο ελληνικός λαός θα αποδώσει ευθύνες, εκεί που νομίζει ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε καθένας όσο μπορεί.
ΜΑΚΡΗ: Ο κ. Καρατζαφέρης, γιατί έχουμε μπερδευτεί πάρα πολύ από τις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, υποθέτω, όλοι..
ΚΑΨΗΣ: Με ρωτάτε κάτι, για το οποίο και εγώ είμαι μπερδεμένος. Δεν έχω προλάβει να δω καλά-καλά τι έχει πει…
ΜΑΚΡΗ: Δεν μπορεί να μην τον ρώτησε ο Πρωθυπουργός, αν μετέχει στην κυβέρνηση ή αν θέτει τον εαυτό του εκτός από την κυβέρνηση και τους υπουργούς του;
ΚΑΨΗΣ: Όπως καταλαβαίνετε, τελειώσαμε πριν από τρεις ώρες. Δεν θέλω να πω κάτι που δεν θα είναι σωστό. Να δούμε ακριβώς τι έχει ειπωθεί και τι έχει γίνει. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω με απόλυτη βεβαιότητα και γι` αυτό προτιμώ να μην απαντήσω.
ΜΑΚΡΗ: Υπάρχουν κινήσεις και βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο κ. Παπανδρέου το έχουν πει δημόσια, περί παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ώστε να μην ψηφιστούν τα μέτρα και αμέσως μετά τα κόμματα πάνε σε εκλογές, οπότε οι βουλευτές θα είναι ακόμη σε πιο δεινή θέση. Θεωρείτε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη και τη χθεσινοβραδινή, τίθεται θέμα παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου;
ΚΑΨΗΣ: Δεν έχουμε συζητήσει τέτοιο θέμα. Δεν είναι αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή.
ΜΑΚΡΗ: Δεν συζητήθηκε και καθόλου στη σύσκεψη, υποθέτω, χθες ή συζητήθηκε;
ΚΑΨΗΣ: Δεν συζητήθηκε. Δεν νομίζω ότι συζητήθηκε. Μπορεί να ετέθη από κάποιους αρχηγούς, αλλά δεν είναι το αντικείμενο της συζήτησης και δεν είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο. Υπάρχει μια συμφωνία που προβλέπει εκλογές. Αυτή τη συμφωνία θέλουμε να τηρήσουμε, αλλά το κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι να ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση. Να μη βρεθεί η χώρα ξαφνικά στο κενό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι το ζητούμενο.
ΜΑΚΡΗ: Εγώ το λέω με την έννοια ότι μέχρι τώρα είχαμε την εικόνα ότι δύο κόμματα δεν στηρίζουν τόσο θερμά την κυβέρνηση Παπαδήμου, τώρα έχουμε την εικόνα ότι είναι τρία τα κόμματα αυτά, δηλαδή και οι τρεις εταίροι. Ο καθένας προσπαθεί να θωρακιστεί πίσω από κάτι ή να κρυφτεί ή οτιδήποτε άλλο.
ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω εγώ αυτή την αίσθηση και νομίζω ότι με τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να εκφράζονται - από τα κόμματα υπάρχει η συνείδηση ότι το μείζον είναι να διασφαλίσουμε τη δανειακή σύμβαση και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 130 δισεκατομμύρια, τα οποία –δυστυχώς- τα έχουμε ανάγκη.
ΜΑΚΡΗ: Το PSI, το κούρεμα, είναι η τελευταία ημερομηνία τη Δευτέρα για να κάνουμε τη δημόσια προκήρυξη;
ΚΑΨΗΣ: Οι προθεσμίες τρέχουν. Τώρα, «τελευταία»… «προτελευταία»… δεν θέλω να πω. Οι προθεσμίες τρέχουν.
ΜΑΚΡΗ: Είστε αισιόδοξος για την έκβαση αυτής της υπόθεσης;
ΚΑΨΗΣ: Κυρία Μακρή, επειδή τον τελευταίο καιρό μας ρωτάει πάρα πολλές φορές ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι, αν είμαστε αισιόδοξοι, δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι. Έχουμε απόλυτη συνείδηση των τεράστιων δυσκολιών και της ανάγκης να προχωρήσουμε.
ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία. Καλό μεσημέρι.
ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.