Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Δραματική προειδοποίηση του Πρωθυπουργού καθώς κλυδωνίζεται η κυβέρνηση. Ψήφο, ψήφο θα κριθεί η νέα δανειακή σύμβαση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται αύριο και ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας το οποίο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια τα οποία αφορούν: Το πρώτο, την προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), το δεύτερο, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το τρίτο, την παροχή εξουσιοδότησης προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Προσαρτημένο στο νομοσχέδιο είναι και το κείμενο της συμφωνίας της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα στις 2 το μεσημέρι, σε μια και μόνο συνεδρίαση, η οποία θα διαρκέσει έως και έξι ώρες.
Την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, επίσης σε μία συνεδρίαση η οποία μπορεί να έχει έως και δεκάωρη διάρκεια και το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα.
Αμέσως μετά θα διεξαχθεί φανερή ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα ζητήσει το ΚΚΕ.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

Δραματικό υπουργικό συμβούλιοΤο νομοσχέδιο υπεγράφη χθες από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, η ομιλία του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου συζητήθηκε ευρύτατα και οι υπουργοί παρατήρησαν ότι οι τηλεοπτικές κάμερες έπρεπε να μεταδώσουν όλη την εισήγηση του κ. Παπαδήμου.
Όπως είπε ο κ. Καψής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα όσα διεμείφθησαν στο Eurogroup, καθώς και για την επιφυλακτική έως και αρνητική στάση που κράτησαν
ορισμένοι απέναντι στην Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με όσα είπε ο κ, Καψής, συσχέτισε τη στάση αυτή με τον τρόπο με τον οποίο συζητήθηκε το ζήτημα στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης δημιούργησε αμφιβολίες για την
δέσμευση της χώρας στην υλοποίηση του προγράμματος τώρα αλλά και μετά τις εκλογές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η συμφωνία που έκλεισε η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως αξιόπιστο και πολύ σοβαρό πρόγραμμα, παρά την αβεβαιότητα για την εξεύρεση των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνησε ότι ο κ. Βενιζέλος συνοψίζοντας ανέφερε πως εν κατακλείδι οι εταίροι μας αναλαμβάνουν το χρέος και η Ελλάδα το δημοσιονομικό με στόχο την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του
2012 και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης τί θα σημάνει η άρνηση επικύρωσης της συμφωνίας και η χρεωκοπία, επισημαίνοντας ότι η συντεταγμένη χρεωκοπία θα σήμαινε ακόμα πιο σκληρή λιτότητα.

Διοικητική Μεταρρύθμιση- Αξιολόγηση και απολύσειςΥπό τη σκιά των πολιτικών εξελίξεων, πέρασε σε δεύτερο πλάνο η επίσημη αφετηρία για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, που έγινε δεκτή ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.
Με την Πράξη υπουργικού συμβουλίου, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και της ελληνικής, συνιστάται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, που θα διασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους στη διαρκή μετεξέλιξή του προς όφελος του πολίτη.
Το Μνημόνιο και το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, είχε παρουσιάσει πριν λίγες εβδομάδες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της task force Χορστ
Ράιχενμπαχ.
Ο κ. Ρέππας, ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι «έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη που περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται για την επίτευξή τους, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάθε δράση. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν σε 7 πυλώνες, όπως είναι: η δομή και τα όργανα του κράτους, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση του προϋπολογισμού, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η Καλή Νομοθέτηση, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς».
Επισήμανε δε ότι ο Οδικός Χάρτης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση προβλέπει σημείο εκκίνησης την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό -και αυτό γίνεται στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου- της έναρξης αυτής της διαδικασίας με τη δημιουργία μιας Επιτροπής υψηλού επιπέδου, που δεν είναι άλλη από το συνιστώμενο σήμερα Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τα εκάστοτε μέλη της Κυβερνητικής επιτροπής.
Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι «η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί έργο ολόκληρης της κυβέρνησης, θα έλεγα και έργο των στελεχών της Διοίκησης, του συνόλου των εργαζομένων και ανταποκρίνεται στην πρωταρχική ανάγκη για ένα
λειτουργικό κράτος με λιτές δομές, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη».
Σημειώνεται δε ότι το έργο του Συμβουλίου και των ομάδων εργασίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης έχει τεθεί σε ισχύ από τις 6 Ιανουαρίου και ήδη αξιοποιεί στοιχεία, μελέτες και προτάσεις που διατυπώνονται με κεντρικό στόχο την τεκμηρίωση και την επιχειρησιακή πληρότητα στη διαδικασία για την προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Χρήστος Παπουτσής έθεσε ζήτημα για τους κατώτατους μισθούς και την κατάργηση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, λέγοντας πως μπορεί να εγερθεί νομικό θέμα, ωστόσο υπήρξε η
επισήμανση ότι έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο το 1985 με το άρθρο 4 η ισχύς του οποίου είχε προσωρινό χαρακτήρα.
Ο κ. Καψής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημόσιας παρέμβασης του Πρωθυπουργού σήμερα, ενώ σε ότι αφορά την αναπλήρωση των παραιτηθέντων υπουργών, είπε ότι η τοποθέτηση νέων υπουργών το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα.

2 σχόλια:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.