Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΚΙΛΚΙΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ: Ψήφισμα για τα μεταλλεία στα Κρούσια

Εξαιτίας της προκήρυξης του δημόσιου διεθνούς ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου, συνολικού εμβαδού 90,76 km2στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου κα Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
1. Η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης που πρόκειται να εφαρμοσθεί δημιουργεί τη βεβαιότητα πρόκλησης μεγάλης και αθεράπευτης περιβαλλοντικής καταστροφής με ανυπολόγιστη ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής.
2. Οι κάτοικοι της μεταλλευτικής περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν της περιουσίες της εξαιτίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα θα υποχρεώσει σημαντικό αριθμό κατοίκων όλων των ηλικιών να στερηθεί το οικιστικό και εργασιακό περιβάλλον του με άγνωστες συνέπειες γι της και της οικογένειές της.
3. Ο μη σαφής και κατηγορηματικός αποκλεισμός του κυανίου ως στοιχείο επεξεργασίας του μεταλλεύματος χρυσού δημιουργεί πεποίθηση δημιουργίας εξαιρετικά μεγάλου κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής με προφανείς δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των συνδημοτών της.
4. Ο πιθανός αριθμός θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση αυτή υπολογίζεται ότι είναι σαφώς μικρότερος από εκείνες που θα χαθούν από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
5. Η εξόρυξη των βεβαιωμένων αποθεμάτων χαλκού –χρυσού,θα επιφέρει ελάχιστα στην ανόρθωση της τοπικής και κατ΄επέκταση της Εθνικής οικονομίας, αφού ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η μεταλλειοκτήτρια εταιρεία.
Λόγω των παραπάνω, καθίσταται ολοφάνερος ο κίνδυνος πρόκλησης μη αναστρέψιμων βλαβών τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των ανθρώπων.
Συμμεριζόμαστε απόλυτα τη δικαιολογημένη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και υιοθετούμε τη θέση, ότι η περιοχή των Κρουσσίων διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που οδηγούν στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για ήπια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής με αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεκτιμώντας της παραμέτρους της προτεινόμενης επένδυσης, απορρίπτει κατηγορηματικά τη λειτουργία μεταλλείου χρυσού στην περιοχή των Κρουσσίων και αιτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να ακυρώσει τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή των Κρουσσίων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΡΖΙΔΗΣ
Τ. Δήμαρχος Κιλκίς
Επικεφαλής της παράταξης
ΚΙΛΚΙΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ

1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ - ΔΩΣΤΕ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ- ΔΕΙΞΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ-ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.