Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παντελή Καψή

ΚΑΨΗΣ:  Καλό μήνα και καλό μεσημέρι.
Όπως γνωρίζετε, είμαστε σε μια οριακή στιγμή των εξελίξεων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για το PSI και για τις ενέργειες που θα πρέπει να το συνοδεύουν - η δεύτερη αυτή συμφωνία θα είναι με την τρόικα. Έχουμε καλύψει πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής και έχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ήταν κάτι που υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής - το πόσο έχει περιοριστεί το έλλειμμα, το πόσο έχει υπάρξει σχετική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στο εξωτερικό έλλειμμα.
Το επόμενο βήμα θα είναι, αν θέλετε, η δικαίωση όλων αυτών των θυσιών και η συνέχειά τους, ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την παγίδα του χρέους που είμαστε και να μπούμε σε δρόμο ανάπτυξης.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν θέλω, ωστόσο, να υποβαθμίσω τα σοβαρά προβλήματα που ακόμη υπάρχουν μπροστά μας.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΒΙΤΑΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πόσο πολύ σας απασχολεί και σας προβληματίζει, όταν σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων που έχετε αναφερθεί, υπάρχουν όλα αυτά τα φάλτσα που έχουμε παρατηρήσει και χθες με το νομοσχέδιο, αλλά και κυρίως σήμερα, οι αποφάσεις που φαίνεται να λαμβάνει ο κ. Καρατζαφέρης, το ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τον τρόπο που θέτουν αυτά τα ζητήματα των νομοσχεδίων.
ΚΑΨΗΣ: Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τέτοια προβλήματα είναι φυσικό να υπάρχουν. Υπήρξαν αρρυθμίες, θα γίνει όμως προσπάθεια να τις αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Δεν ήταν το τέλος του κόσμου. Νομίζω, άλλωστε, ότι στο τέλος λύθηκε το πρόβλημα. Έπρεπε να είχε λυθεί νωρίτερα. Την επόμενη φορά θα γίνουν οι διεργασίες που απαιτούνται.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή άκουσα το πρωί τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη, να λέει ότι αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, θα αποχωρήσει το ΛΑ.Ο.Σ. από την κυβέρνηση.
ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν εννοούσε γι` αυτό το νομοσχέδιο…
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για τη λειτουργία της κυβέρνησης εννοεί, για το νομοσχέδιο που έφερε χθες ο κ. Παπαϊωάννου για τα ναρκωτικά. Τι λέτε γι` αυτό;
ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι θα υπάρξουν και εκεί συνεννοήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα αποσυρθεί δηλαδή το νομοσχέδιο;
ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι θα δούμε τι θα γίνει. Θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. Κοιτάξτε, είναι φανερό ότι υπάρχουν τέτοιου είδους διαχειριστικά προβλήματα, είναι φυσικό σε κόμματα που διαφωνούν μεταξύ τους και σε σημαντικά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, είμαστε στο «παρά ένα» μιας πάρα πολύ μεγάλης συμφωνίας. Και δεν έχουμε τη δυνατότητα και την πολυτέλεια, να αφήσουμε τέτοια ζητήματα να μας εκτρέψουν από τον βασικό μας στόχο. Εκεί πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι.
ΝΕΔΟΣ: Ήθελα απλά να ρωτήσω, αν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα της σύσκεψης των αρχηγών;
ΚΑΨΗΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημέρα. Είναι μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να επιμείνω λίγο σε αυτό. Υπήρχαν πολλές φωνές που έλεγαν ότι για το νομοσχέδιο του κ. Παπαϊωάννου δεν ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός ή ότι ο υπουργός προχώρησε μόνος του, δεν έκανε διαβούλευση και με τους βουλευτές και με τα υπόλοιπα κόμματα. Συμβαίνει αυτό;
ΚΑΨΗΣ: Όχι. Απλώς, αυτά τα οποία έγιναν, θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα. Την επόμενη φορά είπα ότι θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Ήταν συμφωνημένα. Υπήρξε μια αρρυθμία που δεν υπήρχε λόγος να προκληθεί.
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος;
ΚΑΨΗΣ: Ναι, ασφαλώς.
ΚΩΒΑΙΟΣ: Η επίσημη πλέον εμπλοκή του κ. Βενιζέλου στη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε συνδυασμό με το επικείμενο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για το οποίο μιλήσατε, δημιουργεί συνθήκες αλλαγής ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών;
ΚΑΨΗΣ: Σαφώς όχι και μη δημιουργείτε λάθος εικόνα για τις εκκρεμότητες. Εδώ κλείνει το πρώτο μεγάλο βήμα. Ακολουθεί το επίσης μεγάλο βήμα του προγράμματος, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό.
ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Θα μπορούσε να κλείσει μια συμφωνία και σήμερα; Θα μπορούσε, δηλαδή, να πούμε ότι είναι θέμα ωρών ή είναι θέμα ημερών;
ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι κρίσιμο στοιχείο είναι και η συνάντηση των αρχηγών.
ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Για τη συμμετοχή της ΕΚΤ, έχουμε κάποια ενημέρωση, πού βρισκόμαστε;
ΚΑΨΗΣ: Όχι.
ΜΠΕΚΑ: Κύριε Υπουργέ, βλέπουμε ότι συνεχώς κόβετε από παντού και γίνονται πάρα πολλές μειώσεις. Γιατί η Βουλή αποφάσισε να δοθεί επιχορήγηση στα κόμματα και μάλιστα χωρίς να γίνει καμία μείωση;
ΚΑΨΗΣ: Αυτό είναι θέμα της Βουλής, δεν είναι της κυβέρνησης.
ΜΠΕΚΑ: Το ΔΝΤ φέρνει 36 νέα μέτρα-φωτιά. Μεταξύ αυτών και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που σημαίνει ότι θα έχουμε πάλι πλήγμα στον τουρισμό. Θέλω το σχόλιό σας, σ` αυτό.
ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχουν φορολογικά μέτρα σε αυτά τα οποία συζητάμε αυτή τη στιγμή με την τρόικα. Υπάρχει βέβαια το ζήτημα του φορολογικού νομοσχεδίου. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Είπατε ότι είναι κρίσιμη η σύσκεψη των αρχηγών για να μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση.
ΚΑΨΗΣ: Όχι, αυτή είναι ένα μέρος. Θα κληθούν να πάρουν πάρα πολύ ουσιαστικές αποφάσεις οι πολιτικοί αρχηγοί.
ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό κατάλαβα, δηλαδή, θα υπάρξει μια, ας το πούμε, κατ` αρχήν συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα τεθεί υπόψη των αρχηγών, εάν συμφωνούν ή όχι για να ολοκληρωθεί.
ΚΑΨΗΣ: Η συμφωνία θα γίνει με τη συν-απόφαση και των τριών αρχηγών.
ΜΙΧΑΗΛ: Α, ωραία. Αυτή είναι η διευκρίνιση. Το δεύτερο, στο φορολογικό. Η κυβέρνηση έχει πάρει μια πρωτοβουλία για να γίνει ένας ευρύς διάλογος και με τα κόμματα και με τους φορείς, γύρω από το φορολογικό. Βλέπουμε, όμως, ότι το ΔΝΤ έρχεται…
ΚΑΨΗΣ: Λέτε αυτή την έκθεση που βγήκε σήμερα το πρωί;
ΜΙΧΑΗΛ: Είναι πρότασή του. Και λέω, λοιπόν, εγώ. Αφού, λοιπόν, έχει πάρει την πρωτοβουλία η κυβέρνηση να βρει ποιο θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, γιατί παρεμβαίνει το ΔΝΤ και λέει, αυτό είναι το οποίο πρέπει να ακολουθήσετε;
ΚΑΨΗΣ: Δεν είναι παρέμβαση. Απ` ό,τι έχω καταλάβει, είναι μια έκθεση του ΔΝΤ. Μάλιστα, υπάρχει αυτή η έκθεση, παράλληλα υπάρχει και μια διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπου ξέρετε ποια θέματα συζητούνται, και τέλος, υπάρχει και η πρωτοβουλία του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία προχωράει. Είναι τρία ξεχωριστά πράγματα.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε ότι η συμφωνία, τέλος πάντων, θα γίνει με τη συν-απόφαση των πολιτικών αρχηγών, θα προχωρήσει η σύμβαση. Εκτός από τους αρχηγούς, όμως, υπάρχουν και οι βουλευτές οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν μετά. Και έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορες φωνές. Σας φέρνω για παράδειγμα τον κ. Καστανίδη, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για τα μισθολογικά και δεν πρόκειται να ψηφίσει –έβαλε κόκκινη γραμμή και νομίζω ότι είναι και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- στο θέμα των Τραπεζών. Εκεί, πρώτον, πάτε σε κάποια διαπραγμάτευση; Και δεύτερον, φοβάστε αυτές τις ψηφοφορίες;
ΚΑΨΗΣ: Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες, έχουμε πει ότι περιμένουμε η πλειοψηφία που στήριξε το σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης, να εκφραστεί και στα μεγάλα ζητήματα που θα τεθούν στη Βουλή ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης. Περιμένουμε να εκδηλωθεί αυτή η πλειοψηφία.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το θέμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και δεν έχω κάποιο σχόλιο.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για τον κ. Τόμσεν προς την επικεφαλής του ΔΝΤ.
ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Γιατί, πώς προκύπτει αυτό; Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Τόμσεν προδιέγραψε ότι δεν θα πρέπει να κρατικοποιηθούν οι Τράπεζες. Αφού δεν έχει τελειώσει η διαδικασία και δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση, γιατί το προαναγγέλλει; Και δεν σας δεσμεύει ως προς αυτό;
ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαπραγμάτευση για τη λύση που θα δοθεί. Θα δούμε ποια θα είναι και τότε μπορούμε να τη συζητήσουμε. Το «δεν θα κρατικοποιηθούν οι Τράπεζες» είναι μία πρόθεση του κ. Τόμσεν. Αν θέλετε, κανείς μας δε θέλει να κρατικοποιηθεί η διαχείριση των Τραπεζών.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε, το θέμα είναι οι μετοχές. Αν θα είναι κοινές…
ΚΑΨΗΣ: Σας είπα, αυτό είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αυτό συζητούν, αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.
ΠΑΠΠΑ: Με δεδομένο ότι, από την πλευρά του κ. Παπανδρέου τουλάχιστον, μένει ανυποχώρητος στη θέση του ότι οι μετοχές θα πρέπει να είναι κοινές, πράγμα το οποίο άλλωστε ψήφισε και η Βουλή, έχετε κάτι επιπρόσθετο να μας πείτε σ’ αυτό;
ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Βενιζέλος κάνει τη διαπραγμάτευση. Ο υπουργός των Οικονομικών κάνει τώρα αυτή τη διαπραγμάτευση. Τι σχόλιο να κάνω;
ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Να διευκρινίσω κάτι: Είπατε ότι το κρίσιμο στοιχείο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
ΚΑΨΗΣ: Είναι μέρος. Για να καταλήξουμε και να προχωρήσουμε θα πρέπει να γίνει και η σύσκεψη των αρχηγών.
ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Από αυτή τη δήλωση μπορώ να καταλάβω ότι ουσιαστικά έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα και τώρα χρειάζεται η έγκριση των πολιτικών αρχηγών;
ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό.
ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Oπότε, θα υπάρχει μία σύγκληση των πολιτικών αρχηγών και μετά θα υπάρχει τελική φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;
ΚΑΨΗΣ: Δε γνωρίζω ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία. Πάντως λέω ότι για να υπάρξει η τελική συμφωνία θα έχει προηγηθεί και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
ΚΩΒΑΙΟΣ: Σε σχέση με τις Τράπεζες και τις διαπραγματεύσεις: Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτή τη στιγμή, είναι το θέμα των μετοχών…
ΚΑΨΗΣ: Είναι το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Όπως γνωρίζετε, οι τράπεζες θα έχουν ένα μεγάλο κενό, το οποίο θα καλυφθεί με χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα. Το πώς θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση είναι αυτό ακριβώς που συζητείται.
ΚΩΒΑΙΟΣ: Ωραία. Το ρωτώ και επιμένω, αν μου επιτρέπετε, γι’ αυτό ζητώ μια απάντηση, επειδή το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί με τους ίδιους συνομιλητές και σε προηγούμενο στάδιο της ίδιας διαπραγμάτευσης, τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο. Και τότε η ελληνική Βουλή ψήφισε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Υπάρχει περίπτωση να αναιρεθεί αυτή η απόφαση της Βουλής;
ΚΑΨΗΣ: Τώρα, γιατί επιμένετε; Αφού ξέρετε, σας είπα, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δύο ερωτήσεις, κύριε Υπουργέ. Η πρώτη είναι, αν τα όσα συζητούσαμε νωρίτερα, δηλαδή για τις αστοχίες, εν πάση περιπτώσει την έλλειψη συντονισμού σε κάποια πράγματα από την κυβέρνηση, οδηγούν σε νέες σκέψεις σε σχέση με τον ανασχηματισμό. Επισπεύδουν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης για την καλύτερη αποτελεσματικότητά της; Και το δεύτερο, αν έχετε να μας απαντήσετε για μία πληροφορία που έχει έρθει εις γνώση μας, που είναι ότι η τρόικα σ’ αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης ως μέσον πίεσης, να το πω έτσι απλά, λέει να μην δοθούν στην πρώτη δόση, στην προκαταβολή που θα πάρουμε, τα 30 περίπου δισ. που προορίζονται για τις Τράπεζες, που είναι ένα χρηματικό ποσό που θα διοχετευθεί στην αγορά. Έχετε κάτι τέτοιο υπόψη σας;
ΚΑΨΗΣ: Όχι, για το δεύτερο δεν έχω κάτι. Το πώς θα δοθούν τα χρήματα, έχει μία συγκεκριμένη χρονική σειρά. Δε νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι. Για το πρώτο, τον ανασχηματισμό, σας έχω πει ότι αυτή τη στιγμή αποκλειστικό ενδιαφέρον μας είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.
ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μας αποσαφηνίσετε ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.
ΚΑΨΗΣ: Όχι. Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μετά τη Διάσκεψη Κορυφής.
ΚΩΒΑΙΟΣ: Κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά που συνδέεται με όλη τη διαδικασία: Είδαμε σε σημερινά δημοσιεύματα, πληροφορίες που θέτουν και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, του ελέγχου της και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα σ’ αυτή τη φάση, σε αυτό το πεδίο. Αυτό σημαίνει χρηματική, οικονομική βοήθεια, τεχνική βοήθεια, υποστήριξη σε…
ΚΑΨΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Εάν θέλετε να ενημερωθώ και θα επανέλθω.
ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ήθελα να επιστρέψω στον κ. Τόμσεν, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού. Εάν αυτό είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι.
ΚΑΨΗΣ: Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός μετά τη Διάσκεψη Κορυφής.
ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν μιλάμε για συμφωνία εννοούμε το PSI ή όλο το deal ; Όταν λέμε η συμφωνία θα κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες, εννοούμε όλο το πακέτο;
ΚΑΨΗΣ: Εννοούμε PSI prior actions. Όλο, ναι.
ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός στη στάση που έκανε χθες στην Φρανκφούρτη, συναντήθηκε με τον κ. Ντράγκι;
ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω να πω τίποτα γι’ αυτό. Είχε επαφές.
ΜΙΧΑΗΛ: Ήταν ιδιωτική;
ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω να πω τίποτα γι’ αυτό.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.