Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Στην ΤΕΧΝΗ ‘’Κρίση: Εναλλακτικά σενάρια λύσεων’’ ‘’Ο αφελληνισμός και η νέα Κατοχή’’ με τους Δημήτριο Μάρδα και Κώστα Ζουράρι

Η κρίση, η οικονομική και κοινωνική φρίκη, σαν γάγγραινα, κατατρώει τα σωθικά του λαού μας. Το μόνο που ενδιαφέρει τους οικονομικούς και πολιτικούς αυθέντες του κόσμου είναι οι αριθμοί. Πνίγουν στους αριθμούς ανθρώπινα δράματα. «Βλέπουμε καθημερινά να απολύονται, άντρες και γυναίκες, μέσα σε μια αγορά εργασίας που μεταβάλλεται, συρρικνώνεται, γίνεται όλο και πιο φανταστική, μια αγορά από την οποία αυτοί οι άνθρωποι εξαρτώνται, από την οποία εξαρτάται η ζωή τους, ενώ εκείνη δεν εξαρτάται πια από αυτούς. Βλέπουμε ήδη, τόσο συχνά, ότι δεν τους προσλαμβάνουν πια καθόλου, δεν θα τους προσλάβουν ποτέ. Και τότε, ιδιαίτερα οι νέοι, φυτοζωούν μέσα σ΄ ένα τεράστιο κενό, που παρουσιάζεται σαν εξευτελιστικό και για το οποίο θεωρούνται υπεύθυνοι οι ίδιοι. Βλέπουμε πως, ξεκινώντας από εκεί, η ζωή τους κακοποιεί και η κοινωνία βοηθά να τους κακοποιεί. Βλέπουμε ότι πέρα από την εκμετάλλευση των ανθρώπων υπάρχει και κάτι χειρότερο: η απουσία οποιασδήποτε εκμετάλλευσης» (‘’Η οικονομική φρίκη’’, Βίβιαν Φόρεστερ, εκδ. ‘’Λιβάνη’’, σελ. 26).
Αυτό που προφητικά είχε γράψει, από το 1996 ακόμη, η Γαλλίδα συγγραφέας, συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας. Για τις οικονομικές μαφίες που λυμαίνονται την πατρίδα μας ισχύει το ρητορικό ερώτημα που υποβάλλει η συγγραφέας: «είναι χρήσιμο να ζει κανείς, αν δεν είναι επικερδής για το κέρδος;». Το άλλο όμως ερώτημα, που ψιθυρίζουμε όλοι μας είναι, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να ξεφύγουμε από τη νέα Κατοχή και τον αφελληνισμό μας;
Στο τελευταίο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν με τις εισηγήσεις τους οι καλεσμένοι της ΤΕΧΝΗΣ και της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Δημήτριος Μάρδας, καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ (‘’Κρίση: Εναλλακτικά σενάρια λύσεων’’) και Κώστας Ζουράρις, συγγραφέας και πολιτειολόγος (‘’Ο αφελληνισμός και η νέα Κατοχή’’), την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012, στις 7 μμ., στην αίθουσα ‘’Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ.
Των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.