Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ.κ. Δημητρίου προς Ανδρέα Λοβέρδο

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, Μελέτησα διαδικτυακά τις προτάσεις Σας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη σταδιακή ανάπτυξή της· λόγος αναγκαία εκτενής, υπεύθυνα σοβαρός και στιβαρός. Διέτρεξα και τα πρόσφατα Δελτία Τύπου του ΥΥΚΑ για τα Γ.Ν.Ρεθύμνου και Πύργου (δηλώσεις Υφ. Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη). Δεν μου επιμερίζεται ευθύνη πολιτικής εξεργασίας για το ευρύ πεδίο των ζητουμένων, οικονομία δαπανών σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος “γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πάει στην ιδιωτική υγεία” (απ. σε επερώτηση της Κ.Ο. του ΚΚΕ, 21.1.2012). Θα σταθώ όμως στο φλέγον θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας, με την ωριμότητα του ανθρώπου που ζη την πορεία του 20 χρόνια, που έχει επανειλημμένα στηρίξει τη λειτουργία του με σημαντικές δωρεές υλικών εξοπλισμού, που εξυπηρετήθηκε προσωπικά από την επιστημονική ιατρική αρωγή του.
Εσείς προσωπικά, περίπου πριν ένα χρόνο, χρεωμένος με την ονοματισμένη ευθύνη της κοινωνικής αλληλεγγύης, προτιμήσατε την περιφ. ενότητα Κιλκίς (Δήμοι Κιλκίς και Παιονίας) για ένα ταξίδι αναψυχής ενυλώνοντας το πρόγραμμα άθλησης & υγιεινής διατροφής. Η σπουδαιότερη άθληση είναι η εντιμότητα, κι η υγιεινότερη διατροφή υγείας είναι η ευσυνειδησία απέναντι σε τόσους αποδέκτες των υποσχέσεών Σας.
Δώσατε το παράδειγμα ανεπίσημης “οδοιπορίας” στο Κιλκίς και στη Γουμένισσα. Το χαρήκαμε. Ωστόσο δεν λιγόστεψαν αμοιβαία οι έγνοιες, αφού φορτωθήκατε με επιπλέον δεσμεύσεις, απολογούμενος σε ένα τμήμα της βόρειας συνοριακής γραμμής με την πολιτική εγκυρότητα του υπεύθυνου Υπουργού και την πολλαπλάσια βαρύτητα Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου. Είπατε δημόσια ―εν είδει προγραμματικών δηλώσεων― ότι το Γεν. Νοσοκομείο Γουμένισσας θα συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει στην Παιονία (και όχι μόνο)! Σ᾽ αυτό ερείδεται και η πρόσφατη δημόσια δήλωση του Δκτη κ. Γρ. Χατζησάββα “ούτε εγώ ούτε κανείς αλλος σκέφτηκε το κλείσιμο του Νοσοκομείου Γουμένισσας” (“Πρωινή” του Κιλκίς, 20.01.12). Πολύ ωραίες οι δηλώσεις ως πρώτο βήμα για τις πολιτικές & διοικητικές πράξεις.
Αυτό το σπουδαίο μήνυμα στήριξης, αναπτυξιακής πολιτικής συμπαρά–στασης και αλληλεγγύης έδωσε φτερά στις ελπίδες του υγιούς αγροτοκτη–νοτροφικού, του γόνιμου ξενοδοχειακού-τουριστικού, του δραστήριου πολιτιστικού-συνεταιριστικού, του εκπαιδευτικού, του στελεχιακού, του πολιτικο-κοινωνικού κ.λπ. δυναμικού της συνοριακής περιοχής μας. Αναφέρομαι περίπου σε “συντεταγμένες” που επικαλείσθε ο ίδιος στην ιστοσελίδα Σας ως “δυνάμεις” που πρέπει να σταθούν αλληλέγγυες και όχι αντίπαλες σε μια εξυγιαντική και αναπτυξιακή πολιτική “για την πατρίδα μας”.
Σαν κοινωνία της Παιονίας “φροντίζουμε” δημογραφικά τον βασικό γεωφυσικό και οδικό πυλώνα της χώρας μας προς και από την υπόλοιπη Ε.Ε. Είμαστε ένα βήμα πριν τα Σκόπια, αλλά και ένα-δυό βήματα προς τη συμπρωτεύουσα. Ο πληθυσμός μας έχει δημογραφικά την ποσοστιαία φυσιογνωμία όλης της χώρας· δεν το κρύβουμε. Όμως, είμαστε κατανεμημένοι σε ωραιότατες και ιστορικές κοινότητες-φωλεές. Γουμένισσα (κωμόπολη-κλειδί για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης-με επισκέψιμους αμπελώνες), Μ. Λιβάδια (δραστήρια-τουριστική Κοινότητα Βλάχων σε οροπέδιο), Σκρα (όνομαστό διεθνώς Παλλάδιο μετά το 1918), Πολύκαστρο (αναπτυσσόμενος δήμος-με το ΔιαΣυμμαχικό μνημείο του 1918), Εύζωνοι και Ειδομένη (βασικές συνοριακές είσοδοι της χώρας), Ευρωπός (αναπτυγμένος προσφυγικός τ.Δήμος, με τον μακεδονικό κούρο κ.α. ευρήματα)… είναι αξιολογότατα, όχι όμως και τα μόνα σημεία προσανατολισμού της Παιονίας.
Εάν όμως το εθνικό μας κέντρο-Αθήνα και τα εντολοδόχα διοικητικά του όργανα συρρικνώνουν τις ελάχιστες θεμιτές υγειονομικές παροχές (π.χ. με αποφάσεις Δκτων Νοσοκομείων σε εκτέλεση εντολών του ΥΥΚΑ, στα όρια έστω τυπικών νομίμων προδιαγραφών “κυρίων” & “δευτερευόντων” νοσοκομείων)…· τότε υπονομεύουν την όποια αναπτυξιακή πορεία της επαρχίας και ως προς τους άλλους τομείς (δημογραφικό, εργασιακός τομέας, τουριστική ανάπτυξη).
Εδώ και μερικές δεκαετίες, αναδεχόμαστε στη Γουμένισσα/Παιονία δραστήρια και αποδοτικά την περιήγηση, φιλοξενία, αναπτυξιακή συναλλαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας από όλη τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία, και ομογενών από το εξωτερικό, υπερδιπλάσιων από την πληθυσμιακή μας ισχύ· έρχονται θερινούς και χειμερινούς μήνες για ανάπαυλα από την εργασιακή ένταση, για επίσκεψη σε σπάνιους γεωφυσικούς χώρους και σταθμούς, για προσκύνημα σε ακμάζοντες θρησκευτικούς πόλους.
Για όλα αυτά τα δεδομένα, είναι πρακτικά-προνοιακά απαραίτητο ως Νοσοκομειακό Ίδρυμα το Γ.Ν.-ΚΥ Γουμένισσας. Λειτουργεί από το 1937 και εξυπηρετεί με αρτιότητα σε ημερήσια και πολυήμερη βάση εκατοντάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Από κοντά και το Κ.Υ. Πολυκάστρου.
Δεν γνωρίζω τα αριθμητικά-συγκριτικά δεδομένα μιας εξορθολογισμέ–νης περιφεριακής κατανομής της κρατικής ιατρικής πρόνοιας. Όμως, οι αρρώστιες, τα έκτακτα τροχαία κ.λπ. περιστατικά, η πρόληψη βαρύτερων και απευκταίων ασθενειών δεν είναι προβλέψιμα, μετρήσιμα και συγκρίσιμα συμβάντα. Παιδιατρική και γυναικολογική πάγια & έκτακτη περίθαλψη, συνήθη είτε χρόνια είτε και σοβαρά ξαφνικά χειρουργικά συμβάντα, έκτακτα η χρόνια καρδιολογικά, αγγειολογικά, νευρολογικά περιστατικά (κρίσεις, βαριά εγκεφαλικά κ.α.) δεν μπορούν να “αποτραπούν” με την εξορθολογισμένη διοικητική αναρρύθμιση και τη μελετώμενη “τομεοποίηση” ανά νοσοκομειακές ενότητες· δεν γίνεται να κατανεμη–θουν σε σταθερές μονάδες-δεκάδες-εκατοντάδες-χιλιάδες αναλογικά με άλλα Νοσοκομειακά Κέντρα. Στο χθες ενδέχεται να υπήρχε το α ποσοστό, στο σήμερα η το αύριο μπορεί να αυξηθεί σε αν. Δεν επιτρέπεται να “μηδενίσουμε” από τον κρατικό προνοιακό χάρτη την Παιονία των 45.000 κατοίκων και των 80.000 ετησίως επισκεπτών της, επιστρατεύοντας το βασικό ιατρικό προσωπικό της Γουμένισσας για “εφημερίες” στο Κιλκίς.
Βεβαίως το Γ.Ν.Γουμένισσας θεωρείται ως “δευτερεύον” σε θέση με το “κύριο” Γ.Ν.Κιλκίς· αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη σταδιακή αφαίμαξη του λιγοστού ιατρικού προσωπικού, λόγω της ενιαίας διοικήσεως, και τη σταδιακή κατάργησή του στην πράξη. Μάλλον θα έπρεπε προ πολλού να συμβαίνει το αντίστροφο, να επιτελούν ημερήσια εφημερία γιατροί πλεονάζοντες από το Κιλκίς άλλων ειδικοτήτων (ΩΤΡ, ουρολόγοι, καρδιολό–γοι, γυναικολόγοι κ.λπ.). Σε ένα ενιαίο σώμα το πλεονάζον-ακμαίο τμήμα βοηθεί το υστερούν τμήμα. Όχι να συμβαίνει το εξωφρενικά αντίθετο. Όταν ορίζεται “εφημεριακή επιστράτευση” των (2) χειρουργών της Γουμένισσας για το Κιλκίς, “μηδενίζεται” αναγκαστικά η Χειρουργική κλινική της Γουμένισσας από την “εφημεριακή προσφορά” τους και την ετοιμότητα χειρουργικών επεμβάσεων. Παρόλο που καλύπτουν κατά 80% το εδώ χειρουργικό τμήμα με χιλιάδες επεμβάσεις ετησίως.
Επιπλέον, στην τωρινή έξαρση της κρίσεως και των επάλληλων οικονομικών περικοπών, ο πληθυσμός της ακριτικής περιοχής μας χρειάζεται εξορθολογισμένα το Γ.Ν.-ΚΥ Γουμένισσας δίπλα του. Πρέπει να υπολογίζε–ται ορθολογικά η ευχέρεια η μη μετακίνησης ασθενών & συνοδών, η διευκό–λυνση η μη διαμονής των συνοδών όπου χρειάζεται (σοβαρά εγκεφαλικά η χειρουργικά). Διότι δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση με το Κιλκίς στα 40 Km (έδρα ενιαίας Διοίκησης των δύο Νοσοκομείων, Κιλκίς-Γουμένισσας), δεν υπάρχει καθόλου συγκοινωνιακή σύνδεση με τα Γιαννιτσά στα 20 Km (άλλο μεγάλο Νοσοκομειακό κέντρο), η δε Θεσσαλονίκη είναι αρκετά μακριά μας.
Σημειωτέον ότι η μελέτη για τον ενιαίο οδικό άξονα Γιαννιτσών-Γουμένισσας-Πολυκάστρου-Κιλκίς εκκρεμεί από το 2009, και συν τούτοις δεν υπάρχει περιθώριο χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ. Άρα, στην πράξη “σβήνοντας” σταδιακά τη λειτουργία του Γ.Ν.Γουμένισσας, χωρίς ορατό το μέλλον των συγκοινωνιακών βελτιώσεων & επικοινωνιών με τις έδρες των διπλανών νοσοκομείων, καταδικάζουμε κατοίκους & επισκέπτες (υπέρ τις 100 χιλιάδες) σε μαρασμό των προνοιακών προβλέψεων υγείας και διασώσεως.
Από την περυσινή έλευση και την υπόσχεσή Σας μέχρι σήμερα μεσολάβησαν ορισμένα ανησυχητικά γεγονότα:
― η περαιτέρω στένωση των οικονομικών δεδομένων, άρα και των διαθεσίμων κονδυλίων κάθε Υπουργείου, εν προκειμένω του ΥΥΚΑ, με αποτέλεσμα την αναβολή κάθε πρόσληψης για το τρέχον έτος·
― την κατάργηση της Γυναικολογικής και της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Γουμένισσας, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του οργανισμού του Γ.Ν.Γουμένισσας·
― την επικείμενη συνταξιοδότηση της Παιδιάτρου του Κ.Υ. Πολυκά–στρου εντός του τρ.ε., την διοικητική επιστράτευση των παιδιάτρων του Γ.Ν.Γουμένισσας για εφημερίες στο Κιλκίς, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τον περιορισμό των παροχών παιδιατρικής περίθαλψης εδώ·
― την πρόσφατη επιστράτευση από 1.1.2012 του Δντη και του Επιμελητή της Χειρουργικής Γουμένισσας για εφημερίες στο Κιλκίς, με περιορισμό του οργανισμού λειτουργίας του Γ.Ν.Γουμένισσας ακόμη και στο Χειρουργικό Τμήμα.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
όλα αυτά αποδεικνύουν μάλλον πολιτική και διοικητική αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες ενός ζώντος τμήματος της πατρίδας. Αποδεικνύουν ασυμφωνία δηλώσεων και πρακτικής μέσα σε ένα χρόνο. Σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πραγματικές ανάγκες και χρειάζονται δυναμική στήριξη, για να αντιπροσφέρουν τη δική τους ολόθυμη συνδρομή στην κοινή προσπάθεια που εξαιτείσθε με τις σοβαρές διαδικτυακές απόψεις Σας.
Πέρα όμως από τα νόμιμα “στενά πλαίσια” που επιβάλλει ο σχεδιασμός ενιαίας διοίκησης νοσοκομείων, να προβλέπεται και η ευχέρεια ορθολογικής εξυπηρέτησης όχι μόνο από τα δεδομένα των χώρων ενιαίας διοίκησης, αλλά και από γειτονικές ακμαιότερες διοικήσεις. Ο λαός της Παιονίας δεν βγήκε στους δρόμους από μετριοπαθή ψυχοσύνθεση και φιλοπάτριδα σύνεση. Μην περιφρονούμε το φιλότιμο και τις ανάγκες του, “πυροβολώντας” το μοναδικό κρατικό πυλώνα ελπίδας & ανάπτυξης που λειτουργεί καθημερινά και αξιόζηλα. Δεν αποδομούμε ένα φέρελπι ιστορικό κομμάτι της χώρας, για να κτίσουμε με τα υλικά του ένα άλλο κομμάτι.
Δεν αντιπολιτεύομαι στις έγνοιες Σας. Μην παρίδετε όμως την έκκλησή μας αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.