Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

The Artist: Ο μεγάλος νικητής των φετινών Όσκαρ. Απέσπασε πέντε βραβεία στη φετινή τελετή.

Η ταινία The Artist απέσπασε πέντε βραβεία στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, περιλαμβανομένων των γενικά θεωρούμενων ως των σημαντικότερων -της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας (του Μισέλ Αζαναβισίς) και του Α' Ανδρικού Ρόλου (Ζαν Ντιζαρντέν)- καθώς και της Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρς) και των Καλύτερων Κοστουμιών (Μαρκ Μπρίτζες).
Η ταινία Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε απέσπασε ισάριθμα βραβεία Όσκαρ. Η παιδική περιπέτεια πήρε τα βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση• τη Φωτογραφία• τα καλύτερα Ειδικά Εφέ• τον Καλύτερο Ήχο• και τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ.


Το φιλμ Hugo είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες -συνολικά 11-, ωστόσο το The Artist, με 10 υποψηφιότητες, μια ωδή στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στις σημαντικότερες κατηγορίες.
Η Μέριλ Στριπ πήρε το βραβείο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady). Η ίδια ταινία πήρε επίσης το βραβείο για το μακιγιάζ των Μαρκ Κουλιέρ και Τζ. Ρόι Χίλαντ.
Η ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ πήρε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ Οι Υπηρέτριες (The Help) και ο Κρίστοφερ Πλάμερ αυτό του Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Οι Πρωτάρηδες (Beginners).
Η ταινία Ένας Χωρισμός σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί πήρε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Ο Γούντι Άλεν πήρε το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Μεσάνυχτα στο Παρίσι (Midnight in Paris), το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου μοιράστηκαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας για την ταινία Οι Απόγονοι (The Descendants), το βραβείο για το καλύτερο Μοντάζ πήραν οι Άνγκους Ουόλ και Κερκ Μπάξτερ για το φιλμ Το Κορίτσι με το Τατουάζ (The girl with the dragon tattoo) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι πήρε ο Μπρετ Μακένζι για το Man or Muppet (στην ταινία The Muppets).
Το Rango πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Στην ταινία Undefeated, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ.
Στις λιγότερο προβεβλημένες κατηγορίες, το βραβείο για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους πήρε το Saving Face της τιμημένης με Emmy πακιστανής δημοσιογράφου Σαρμίν Ομπάιντ-Τσινόι και του αμερικανού Ντανιέλ Τζανγκ --με θέμα τις γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν--, το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Τζόις και Μπράντον Όλντενμπεργκ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το φιλμ The Shore, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τέρι Τζορτζ.
Η τελετή, με παρουσιαστή τον βετεράνο Αμερικανό κωμικό Μπίλι Κρίσταλ, μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σε πάνω από 200 χώρες.
Καλύτερη ταινία: The Artist
Α' Γυναικείος Ρόλος: Μέριλ Στριπ για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία
Α΄Ανδρικός Ρόλος: Ζαν Ντιζαρντέν για την ταινία The Artist
Β΄Γυναικείος Ρόλος: Οκτάβια Σπένσερ για την ταινία Οι Υπηρέτριες
Β΄Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφερ Πλάμερ για την ταινία Οι Πρωτάρηδες
Καλύτερη σκηνοθεσία: Μισέλ Αζαναβισιούς για την ταινία The Artist
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Rango
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: Οι Απόγονοι
Καλύτερη διεύθυνση: Hugo
Φωτογραφία: Hugo
Καλύτερα κουστούμια: The Artist
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Undefeated
Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Saving Face
Καλύτερο μοντάζ: Το Κορίτσι με το τατουάζ
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Ένας Χωρισμός
Καλύτερο μακιγιάζ: Η Σιδηρά Κυρία
Καλύτερη πρωτότυπη μουσική: The Artist
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι: «Μan or Muppet"
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: The Shore
Καλύτερος ήχος: Hugo
Καλύτερα ηχητικά εφέ: Hugo
Καλύτερα οπτικά εφέ: Hugo

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.