Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη τύπου πολιτικής ηγεσίας, Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα της Αυτεπιστασίας στους Δήμους

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλή σας μέρα. Θέλω να καλωσορίσω εγώ, ο κ. Κουτσούκος και η κα Δρέττα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τον κ. Γιαννίτση, την κα Γεννηματά και τον κ. Κουκουλόπουλο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα όπως έχω πει πολλές φορές είναι η ανεργία και πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, έτσι ώστε να βάλουμε ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας. Είναι γνωστό ότι σε κάθε χώρα που υπάρχει μεγάλη ύφεση, η ύφεση συνοδεύεται και από υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας μόνο με τα προγράμματα είτε του ΟΑΕΔ είτε τα προγράμματα τα οποία προγραμματίζουμε και υλοποιούμε μαζί τα συναρμόδια Υπουργεία, η ανάπτυξη είναι εκείνη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας.
Ωστόσο πρέπει να πω ότι τα προγράμματα έτσι όπως τα σχεδιάσαμε σε συνεργασία όλα τα Υπουργεία είναι σημαντικά με την έννοια ότι περιορίζουν την αύξηση της ανεργίας. Εάν δεν είχαμε αυτά τα προγράμματα τα οποία υλοποιήσαμε και υλοποιούμε και αυτά που σχεδιάζουμε, η ανεργία από το 18% που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία, θα είχε ξεπεράσει οπωσδήποτε το 23%.
Είναι πολύ υψηλή η ανεργία, είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά γι' αυτό όπως είπα και στην αρχή, συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους για να μπορέσουμε να δώσουμε εργασία, έστω και προσωρινή σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ανέργους οι οποίοι είτε επιδοτούνται είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μέσα από αυτή τη συνεργασία. Δημιουργήσαμε το κοινό site στο οποίο αναρτώνται κάθε εβδομάδα τα προγράμματα, ενημερώνεται δηλαδή ο ενδιαφερόμενος μέσα από το Διαδίκτυο για κάθε πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και βέβαια ενημερώνεται και για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σε κάθε πρόγραμμα, προκειμένου να συμμετέχει.
Δημιουργήσαμε και θα πει και η κα Γεννηματά στη συνέχεια τον σχεδιασμό μας πάνω σε αυτό το θέμα και με την ιδιότητα που είχε πριν, δηλαδή της Υπουργού στο Υπουργείο Παιδείας, όπου εκεί είχαμε σχεδιάσει τα θέματα της δια βίου τα είχαμε συνδέσει και με το Υπουργείο εδώ, άρα έχουμε ένα κοινό τόπο πάνω στον οποίο δουλεύουμε και θα υπάρξει κι ένα συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθούν.
Έχουμε προγράμματα για διατήρηση θέσεων εργασίας, έχουμε προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας και ένα μεγάλο πρόγραμμα για κατάρτιση, το οποίο βέβαια γίνεται με εντελώς νέο τρόπο δηλαδή με το σύστημα του voucher.
Μέσα στις επόμενες ημέρες είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα. Παρουσιάζουμε κάτι, το οποίο είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε και όχι κάτι, που το σχεδιάζουμε για να εφαρμοστεί μετά από δύο από πέντε μήνες.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε μέσα στο Φεβρουάριο. Η πολιτική απόφαση έχει υπογραφεί, από εκεί και μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη, ο ΟΑΕΔ είναι πανέτοιμος όσον αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δηλώσει το ενδιαφέρον του γι' αυτό το πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι βέβαια επιλέγονται μέσα από μοριοδοτημένο σύστημα.
Μιλάμε για ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Μιλάμε για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας με το οποίο θα μπορέσουν να απασχοληθούν 35.000 άνεργοι μέσα στο 2012, κυρίως από το χώρο των οικοδομικών επαγγελμάτων, όπου υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας. Αρκεί να επισημάνω το εξής στοιχείο: πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 160.000 περίπου οικοδόμους σήμερα έχουμε μόλις 62.000.
Η ανεργία στο συγκεκριμένο κλάδο είναι πάρα πολύ μεγάλη, οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει σημαντικά όπως και η οικονομική δραστηριότητα. Η στόχευσή μας είναι να μπορέσουν να απασχοληθούν 35.000 τεχνίτες κυρίως στα προγράμματα αυτά, εργαζόμενοι μέχρι 5 μήνες, 135 ημερομίσθια είναι το ανώτερο.
Θα αμείβονται όχι με ένα ποσό, όχι με 625 ευρώ όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, σημειώνω ότι είναι καθαρό αυτό το ποσό ωστόσο γι' αυτές τις κατηγορίες θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με την ειδικότητα. Το ποσό το οποίο θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η συμμετοχή των Δήμων, θα μιλήσουν οι συνάδελφοι από το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλύσουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι θα ενεργοποιήσουν και θα αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα.
Θέλω να τονίσω και με αυτό εγώ να κλείσω, ότι όπως και στα άλλα προγράμματα και εδώ θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των ωφελουμένων. Η λίστα την οποία έχει ο ΟΑΕΔ είναι κυλιόμενη, δηλαδή θα είναι με σειρά προτεραιότητας με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και μόρια. Επιδοτούνται οι άνεργοι, οι οικογένειες όπου δεν υπάρχει σύζυγος, καθώς και με βάση άλλα κριτήρια, έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα εκείνοι που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη.
Επομένως, απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία, ελεγχόμενη από το ΑΣΕΠ, τόσο σε επίπεδο πρόσκλησης όσο και σε επίπεδο της διαδικασία και ενστάσεις. Όποιος ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα χρωστάει σε κανέναν τίποτε, θα είναι επειδή ακριβώς τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται. Το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές γίνεται συζήτηση για τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτά τα προγράμματα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι να ξεκινήσουμε τον Φεβρουάριο: χρειάζεται η προκήρυξη, η λίστα του ΟΑΕΔ η οποία θα είναι αμέσως έτοιμη μετά την προκήρυξη, ο έλεγχος από το ΑΣΕΠ, η έγκριση και πιστεύουμε ότι οι πρώτοι ωφελούμενοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στο τέλος Φεβρουαρίου. Ευχαριστώ και πάλι και δίνω τον λόγο στον κ. Γιαννίτση για να παρουσιάσει και από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών βεβαίως τα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και νομίζω και για την ενημέρωση του κοινού.

Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Θέλω κι εγώ από την πλευρά μου να σημειώσω και να θυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές Νοεμβρίου, το θέμα της ενίσχυσης μηχανισμών που θα τόνωναν αφ' ενός μεν την απασχόληση, αφ' ετέρου δε τις μικροεπενδύσεις στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν από τα πρώτα μελήματα και στόχος πρώτης προτεραιότητας.
Βεβαίως σε αυτό υπήρχε μια προεργασία που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε. Πρέπει να ευχαριστήσω και τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη για το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα με πολύ στενή συνεργασία, διότι ένα πρόγραμμα τέτοιο απαιτεί και πολλές ρυθμίσεις θεσμικές και συνεννοήσεις.
Να ευχαριστήσω και την κα Γεννηματά και ιδιαίτερα τον κ. Πάρη Κουκουλόπουλο που δούλεψαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το πρόγραμμα αυτό γιατί δεν αφορά απλώς γενικά την τόνωση της απασχόλησης αλλά αφορά την τόνωσης της απασχόλησης σ’ επίπεδο Δήμων. Δηλαδή στην κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ελπίζω ότι οι Δήμοι θα ανταποκριθούν ούτως ώστε μέσα στο α’ εξάμηνο να καλυφθούν περίπου 15 με 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν πάει καλά θα μπορέσουν να καλυφθούν και παραπάνω. Δεν είναι μικρό πράγμα στη φάση που ζούμε. Εκτιμούμε, τα δυο Υπουργεία ότι 100 με 120 χιλιάδες είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο για ανθρώπους οι οποίοι θα καλυφθούν με ένα εισόδημα, μέσα στην τριετία η οποία αφορά το πρόγραμμα.
Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και άλλα οφέλη. Όπως αναφέρθηκε, θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τοπικές υποδομές που αλλιώς μένουν ασυντήρητες γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Θα υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης και αναζωογόνηση στις τοπικές αγορές επειδή θα κινηθούν αυξητικά τα εισοδήματα.
Θα υπάρξει μια ψυχολογική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες γιατί με διαφανείς διαδικασίες θα δουν ότι κάποιοι άνθρωποι όπως είπα, βρίσκουν δουλειά και δημιουργείται μια ελπίδα για τις οικογένειές τους και για την κοινωνία συνολικά.
Τα έργα τα οποία θα μπορέσουν να γίνουν θα είναι μια συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και επίσης θα υπάρξουν και μορφές ενίσχυσης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των Δήμων.
Η διαδικασία την οποία θ’ ακολουθήσουμε έχει ως εξής: Θα υπάρχουν πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ, έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητή του ΟΑΕΔ για τη συμβολή του στην προετοιμασία αυτή.
Δεύτερον, υπάρχει ο καθορισμός ειδικοτήτων του προσωπικού αυτού που έχει γίνει με γνώμονα την εμπειρία και του Υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Βασικά έχουμε 8 ειδικότητες οι οποίες θα καλυφθούν: Εργάτες γενικών καθηκόντων, Ηλεκτρολόγους, Οδηγούς, Οικοδόμους, Ελαιοχρωματιστές, Σιδεράδες, Υδραυλικούς και Διαχειριστές μηχανημάτων.
Θα υπάρχει καθορισμός σαφούς μοριοδότησης που θα στηρίζεται στα κοινωνικά κριτήρια και θα συνεκτιμώνται φυσικά στη διαδικασία. Αντικειμενικά βασικά κριτήρια θα είναι ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η ειδικότητα.
Θα υπάρχει μια κλιμάκωση της μοριοδότησης ανάλογα με την ηλικία και το χρόνο της ανεργίας και η δυνατότητα υποβολής τριών ιεραρχημένων επιλογών. Δηλαδή προτίμηση οικείου φορέα σε συνδυασμό με την πρόβλεψη διαδικασίας ενστάσεων που θα διασφαλίσουν το να είναι το σύστημα δίκαιο και σωστό.
Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αυτεπιστασίας θα μπορεί να γίνεται άμεσα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχος ενδιαφερόμενος και μέσα σε 15 μέρες θα μπορεί να γίνει πρόσληψη των επιλεγέντων.
Θα υπάρχει φυσικά δημοσιοποίηση της πρόσκλησης και δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων. Θα υπάρξει υποστήριξη από τους Δήμους για τη διαδικασία αυτή και θα υπάρχει και ευελιξία που θα διευκολύνει και τους φορείς υλοποίησης των έργων αυτεπιστασίας και τους ενδιαφερομένους ανέργους.
Θα δίνεται η δυνατότητα για διαρκή απασχόληση αλλά και διακεκομμένη κατά ημέρα, κατά εβδομάδα ή μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, διατηρώντας πάντως τα γενικά πλαφόν για το συνολικό χρόνο απασχόλησης ετησίως του κάθε ατόμου.
Τέλος θα υπάρξει θεσμική κατοχύρωση του προγράμματος αυτού σε συνδυασμό και με την οικονομική κατοχύρωση ώστε όλα αυτά να είναι διασφαλισμένα και θα ενταχθεί αυτό στις ρυθμίσεις του επικείμενου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και στο πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση -Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ).
Αυτά ήθελα να πω, θεωρώ ότι είναι μέσα στο γενικό τοπίο που ζούμε. Όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας μπορεί να μην είναι η κίνηση η οποία θα μειώσει την ανεργία από τα πολύ υψηλά ποσοστά που κινείται σε σαφώς χαμηλότερα, αλλά είναι μια συμβολή ελπίζουμε και σε ό,τι αφορά τους Δήμους, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει να υπάρξει έμφαση στις δραστηριότητές τους σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας.
Άρα, πέρα από αυτό μπορεί να δούμε και άλλες δραστηριότητες οι οποίες να ξεκινήσουν και να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή και φυσικά και το Υπουργείο Εργασίας έχει και αυτό μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.
Σας ευχαριστώ πολύ. Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κουτρουμάνη, επειδή σήμερα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση των εργοδοτών με τους εργαζομένους, σε περίπτωση που φτάσουν σε μια συμφωνία για τη διατήρηση με κάθε τρόπο του 13ου και 14ου μισθού, θα την υιοθετήσετε; θ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Η παρουσίαση που κάνουμε αφορά πολύ συγκεκριμένα θέματα, σήμερα είναι η ημέρα των κοινωνικών εταίρων και θα συζητήσουν και συζητούν με ευθύνη και ωριμότητα. Από κει και πέρα, δε θα προσθέσω τίποτε άλλο στη σημερινή συνέντευξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την εντοπιότητα, αν θα υπάρχει ως κριτήριο και αν δεν υπάρχει, τι θα γίνει με το θέμα της ταχύτητας του ΑΣΕΠ. Δηλαδή αν κάποιοι δε θα πάνε από αυτούς, που θα θέλουν να προσληφθούν λόγω της περιοχής, ότι θα είναι μακριά και όλα αυτά τα φαινόμενα που έχουμε.
Και η δεύτερη ερώτηση είναι για το θέμα της συμμετοχής των
Δήμων, ποια θα είναι η συμμετοχή των Δήμων στη δαπάνη.
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Δήμων, αυτή θέλουμε να
κυμανθεί περίπου έως και στο 50% της συνολικής δαπάνης, όπου φτάσει
αυτή. Σε ό,τι αφορά την εντοπιότητα θ’ απαντήσει ο κ. Κουκουλόπουλος.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά δήλωση είναι η εντοπιότητα, όπου επιθυμεί
ο άνεργος δηλαδή. Και προσκομίζει μόνο ένα δικαιολογητικό, πιστοποιητικό
οικογενειακής κατάστασης εφ' όσον αντλούνται μόρια, από αυτή. Τίποτε άλλο,
όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Τα κριτήρια είναι μόνο η ηλικία, οι μήνες ανεργίας
και η οικογενειακή κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει μόρια η οικογενειακή κατάσταση;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλώνει ο άνεργος μέχρι τρεις φορείς, ένας
Αθηναίος άνεργος δηλώνει την Αθήνα, τη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα. Κατά
δήλωσή του, δεν έχει σημασία αν είναι από το Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί που ζει,
εκεί θέλει να δουλέψει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν πληροφορηθήκατε ότι στις συζητήσεις με
την τρόικα έχει τεθεί και το θέμα κλεισίματος Οργανισμών πλέον στο Δημόσιο
και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κι επειδή υπάρχουν Οργανισμοί και στην
Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς θα σχολιάζατε αυτή την πρόθεση πλέον της
τρόικας, την απαίτηση μάλλον τώρα να πάμε σε καταργήσεις Οργανισμών,
που συνεπάγεται και υποχρεωτικές απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Κατ' αρχήν δε μπορώ να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν έχει
περιέλθει εις γνώσιν μας. Δεύτερον, θέλω να σημειώσω και να σας θυμίσω
ότι με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", μια σειρά από Οργανισμούς της
Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκλεισαν, συγχωνεύθηκαν ή εν πάσει περιπτώσει
απορροφήθηκαν μαζί με άλλους ή μέσα σε Δήμους και επομένως ένα πρώτο
κύμα τέτοιας διαδικασίας συντελέστηκε μέσα στη χρονιά που πέρασε και το τι
προτάσεις θα υπάρχουν ή σκέψεις θα τις δούμε και θα τις εξετάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω να κάνω δυο ερωτήσεις. Η πρώτη, θα ήθελα λίγο
με περισσότερη ακρίβεια αν μπορείτε να αναφερθείτε στα στοιχεία. Είπατε
στην αρχή για 25 χιλιάδες, ο κ. Γιαννίτσης είπε για 120 χιλιάδες στην τριετία.
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Είπα μέχρι 120 κατ΄ εκτίμηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται όπως και
στο πρόγραμμα της κοινωφελούς από τον ΟΑΕΔ;
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε λιγάκι πιο αναλυτικά πως γίνεται;
Επειδή ακούσαμε και για συμμετοχή των Δήμων.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Θα καλύπτονται από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα
δηλαδή θα υπάρχει κάλυψη και των ασφαλιστικών εισφορών και των
αποδοχών, το πρόγραμμα όπως είπε και ο κ. Κουκουλόπουλος βεβαίως είναι
συγχρηματοδοτούμενο κι είναι 50-50 περίπου.
Από κει και μετά και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται μέσα από το πρόγραμμα και όχι από τον «δεύτερο» λογαριασμό. Είναι ένα νέο στοιχείο, γιατί μειώνουμε τη δαπάνη προκαταβολικά, γιατί δεν ήταν ακριβώς δαπάνη, αλλά αυτό το κόστος που ήταν οπωσδήποτε πραγματικό
για το ΙΚΑ, προκειμένου να ενισχυθεί και το ΙΚΑ και οι άλλοι ασφαλιστικοί φορείς από αυτή την πραγματική εργασία που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου: Είπατε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι δύο, από ότι έχω καταλάβει, ο ένας είναι για να αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό μικρό ποσοστό έστω η ανεργία και η δεύτερη για να ικανοποιηθούν οι τοπικές ανάγκες, οι ανάγκες των Δήμων ας το πούμε έτσι. Ανάλογα συμβαίνει και με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.
Όμως το Μάιο του 2010 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Ραγκούσης δήλωνε στη Βουλή ότι "έχουμε διώξει περίπου 100 χιλιάδες συμβασιούχους", την ίδια ώρα που η κυβέρνηση η τότε και η σημερινή δεν το έχει αρνηθεί, ισχυριζόταν ότι έχουμε "υπέρογκο δημόσιο τομέα σε ότι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων". Τελικά χρειάζονται τόσοι συμβασιούχοι ή δε χρειάζονται;
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες διακρίσεις για το τι εννοούμε. Οι υπάλληλοι των Δήμων ή του δημόσιου τομέα με την ευρύτερη ή με όποια διάσταση θέλετε, δεν είναι ο κόσμος ο οποίος θα πάει να δουλέψει να κάνει τα πεζοδρόμια ή τον κήπο ή κάποια έργα τα οποία χρειάζονται οι Δήμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, μίλησα και για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όπου δεν περιλαμβάνει μόνο οικοδόμους και μάλιστα εκεί πέρα οι όροι αν μου επιτρέπετε είναι χειρότεροι από αυτούς.
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Μα εδώ δε μιλάμε για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά λέω το εξής, ότι μέσα σε λίγους μήνες έχετε προωθήσει δύο προγράμματα σαν κυβέρνηση η προηγούμενη και η σημερινή, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο σε απασχόληση στους Δήμους σε διάφορες ειδικότητες -επιτρέψτε μου να τελειώσω για να είμαστε ακριβείς σε αυτό που λέμε.
Μάλιστα αναφέρεται μέσα στο πρόγραμμα το προηγούμενο ότι ακόμα και επιστήμονες και άνθρωποι με προϋπηρεσία θα αμείβονται με 625 ευρώ και προφανώς δε θα δουλεύουν για να βάζουν πεζοδρόμια. Υπήρχαν λοιπόν ανάγκες τότε ή δεν υπήρχαν;
Γιατί εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι διώξατε ένα μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού από τους Δήμους και από το δημόσιο αλλά κατά κύριο λόγο από τους Δήμους τότε και τους ξαναπαίρνετε, όχι τους ίδιους, αλλά με πολύ φτηνότερους όρους.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Μπορώ να απαντήσω σε αυτό το θέμα; Ήταν εντελώς διαφορετική η εργασία που κάνει -όπως είπε και ο κ. Γιαννίτσης-ένας υπάλληλος στο Δήμο που είναι στο μητρώο στο πρωτόκολλο ή στην εξυπηρέτηση των πολιτών, από αυτή που γίνεται στην κοινωφελή εργασία και στα προγράμματα αυτεπιστασίας. Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένα έργα και για να πληρωθεί κάποιος πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί. Παρακολουθείται, ελέγχεται, αξιολογείται κάθε φορά.
Μη συγχέουμε και μη συνδέουμε το προσωπικό των Δήμων που καλύπτει πάγιες ανάγκες ή και εποχικές ανάγκες, με το συγκεκριμένο προσωπικό. Το συγκεκριμένο προσωπικό είναι για συγκεκριμένα έργα, το τονίζω και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, πριν από 15-20 χρόνια και με μεγάλη επιτυχία θα έλεγα.
Άρα εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα απασχοληθούν, έτσι ώστε να φέρουν σε πέρας ένα πολύ συγκεκριμένο έργο, μια αναδάσωση για παράδειγμα στην περίπτωση της πυροπροστασίας, για έναν καθαρισμό, πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα κάνει ο Δήμος με το προσωπικό του και δεν καλύπτουν πάγιες διαρκείς ανάγκες των Δήμων. Άρα εντελώς διαφορετικό πράγμα είναι οι συμβασιούχοι, από αυτή τη μορφή εργασίας.
Τώρα σε σχέση με τα 625 ευρώ, τα 625 ευρώ πρέπει να σας πω ότι είναι καθαρές αποδοχές, για πέντε μήνες, απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στους νέους και μακάρι ο ιδιωτικός τομέας να απορροφούσε εργαζόμενους έστω με τα 625 ευρώ καθαρά δηλαδή τα 760­770 ευρώ.
Έχουμε προγράμματα τέτοια, υπάρχει μικρή απορροφητικότητα, κρίναμε ότι θα βοηθούσε σημαντικά ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το οποίο κάνουμε. Είναι ουσιαστικά αποδοχές πάνω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση, γιατί το 625 είναι καθαρό ποσό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις.
Η μία αφορά το πρόγραμμα αυτό καθ΄ αυτό, δηλαδή έχω την εντύπωση ότι αφορά και κόσμο και σε αυτό θα ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να μου απαντήσετε, αφορά και κόσμο πέρα από τους νέους ανέργους και αυτούς που είναι κοντά στη σύνταξη; Δηλαδή τεχνικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη και του υπολείπονται κάποια ένσημα για να βγει στη σύνταξη; Αν είναι αυτό, είναι σημαντικό, δηλαδή είναι ίσως μια από τις κατηγορίες ανέργων που θα ωφεληθεί περισσότερο.
Το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το πρόγραμμα, ως δεύτερη ενότητα της ερώτησης, είναι το εξής. Είπατε ότι θα υπάρχει συμμετοχή των Δήμων κατά 50%. Έχουν οι Δήμοι τα λεφτά, μπορούν να ανταπεξέλθουν;
Γιατί φαντάζομαι ότι έχετε κάνει μια προεργασία, την οποία έχω παρακολουθήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα που επεξεργάζεστε το πρόγραμμα, αλλά μήπως τελικά φτάσουμε στο σημείο να πουν οι Δήμοι ότι εμείς δεν έχουμε τα λεφτά και δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε με αυτούς τους όρους, παρόλο τον καλό σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ;
Και είναι έτοιμοι; Δηλαδή, είχατε πει στο παρελθόν ότι θα υπάρχουν και πρότυπα σχέδια, πρότυπες μελέτες, που θα μπορέσουν κάποιοι Δήμοι να αξιοποιήσουν. Γνωρίζουμε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αρκετοί Δήμοι δεν χρησιμοποιούν προγράμματα αυτεπιστασίας, εκτός από ελάχιστους, αν δεν κάνω λάθος ο κ. Κούλδος είναι εδώ ή ο Δήμος Κοζάνης και ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας στην Αττική.
Είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία ή λόγω των οικονομικών δυσκολιών, ακόμα και του εξειδικευμένου προσωπικού, που αντιμετωπίζουν, δε θα μπορέσουν να τα βγάλουν πάλι σε πέρας και θα φτάσουμε στο τέλος να πούμε ότι ήταν ένας ωραίος σχεδιασμός αλλά δεν καταφέραμε να τον υλοποιήσουμε γιατί υπήρχαν άλλα προβλήματα; Αυτό όσον αφορά το πρόγραμμα.
Ήθελα να ρωτήσω και για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου ουσιαστικά αν έχω καταλάβει καλά θα περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τον «Καλλικράτη», από την πρώτη εμπειρία εφαρμογής του. Θα έχουμε κι ένα δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών στους Δήμους, μέσα από αυτό το πολυνομοσχέδιο; Και θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι φορείς των ΟΤΑ;
Κι έρχεται αυτό να δέσει λιγάκι και με την ερώτηση του Θάνου Πασχάλη που είπε πριν, πηγαίνουμε σε μια λογική αξιολόγησης και των δημοτικών επιχειρήσεων, όπως θα γίνει αξιολόγηση για 1500 περίπου νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στο σύνολο του δημοσίου; Αυτό σημαίνει κάτι.
Και το τελευταίο για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Χτες κ. Υπουργέ καταθέσατε, όχι; Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Ισχύει αυτό που είπε ο κ. Κουτρουμάνης για το θέμα. Δεν
ήρθαμε εδώ τώρα να συζητήσουμε για άλλα ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς, σας ευχαριστώ.
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Για τις ηλικίες δε θα απαντήσουμε εμείς.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Νομίζω ότι ο κ. Κουκουλόπουλος που ήταν και με την
προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και είχαμε ξεκινήσει, μπορεί να
δώσει περισσότερες απαντήσεις στο δικό μου κομμάτι
Να πω εγώ για τις ηλικίες ότι ναι, υπάρχει στο πρόγραμμα πρόβλεψη και γι΄ αυτές τις ηλικίες, παράλληλα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει
ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη και αφορά τα άτομα που είναι άνεργα ηλικίας 55 έως 64 ετών.
Το πρόγραμμα αυτό είναι για 5 χιλιάδες άτομα, έχει ξεκινήσει όπως είπα ήδη και εάν αυτό το πρόγραμμα απορροφηθεί, δηλαδή έχουμε τις ανάλογες τοποθετήσεις για εργασία από τις δημοτικές επιχειρήσεις, μπορούμε να το διευρύνουμε. Είναι μία ομάδα η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, γι΄ αυτό κάναμε και αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα.
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και το ενδιαφέρον των Δήμων, θα σας απαντήσει ο κ. Κουκουλόπουλος καθώς και για τα άλλα θέματα που θέσατε, γιατί το πολυνομοσχέδιο δεν προβλέπει βασικά θέματα περαιτέρω συγχωνεύσεων, προβλέπει όμως μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν τους ΦΟΣΔΑ. Θα σας πει ο κ. Κουκουλόπουλος, όπως και για τους Δήμους για τους οποίους μπορώ να πω ότι έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αυτό το έχουν εκδηλώσει ήδη. Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας πει ο κ. Κουκουλόπουλος.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω μόνο μία κουβέντα για το πολυνομοσχέδιο γιατί το ρώτησε και ο κ. Πασχάλης νομίζω για τους φορείς. Μόνον μία φράση στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες τέλος πάντων..
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Και για το οποίο θα γίνει πάντως συνέντευξη όταν
οριστικοποιηθεί. 
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπάρχει η επισημοποίηση της διαδικασίας κατάργησης περίπου 80 φορέων Συνδέσμων που ενσωματώνονται σε 13 Συνδέσμους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων και μάλιστα επιταχύνεται η σχετική διαδικασία γιατί παρακάμπτεται το Προεδρικό Διάταγμα και γίνεται με μία αναλυτική διάταξη. Πάμε λοιπόν πολύ πιο γρήγορα από ότι προβλεπόταν. Σε αυτό, επειδή το ρωτήσατε.
Πολύ γρήγορα για τα δυο θέματα, το θέμα των ηλικιών ήδη απαντήθηκε δηλαδή ευνοούνται πριμοδοτούνται οι νέοι μέχρι 29 -όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο νέος-και αυτοί οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη, αλλά πρέπει να σημειώσετε και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: έχει το στοιχείο της ανακύκλωσης ή ανακύκλισης των εργαζομένων.
Γιατί είναι πολύ υψηλά πριμοδοτούμενο μοριοδοτούμενο το κριτήριο της ανεργίας των μηνών στην ανεργία, που σημαίνει ότι με την ανεργία που έχουμε δύσκολα ένας άνεργος ακόμη και στο μικρότερο Δήμο, θα ξαναδουλέψει την επόμενη χρονιά 135 μεροκάματα.
Γι' αυτό η αυτεπιστασία δεν έχει καμία σχέση δεν πρόκειται πουθενά καν να εφάπτεται με ιστορίες συμβασιούχων κι όλα αυτά που ρωτήθηκαν νωρίτερα. Πουθενά δεν πρόκειται να συναντηθεί με τέτοιες λογικές εκ των πραγμάτων και όπως έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ του ΑΣΕΠ και των δυο συναρμόδιων Υπουργείων.
Σε ό,τι αφορά τους πόρους. Οι πόροι που θα συγκροτήσουν τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πόροι για τους οποίους έχει αποφασίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δυο φορές μέχρι τώρα ομόφωνα στα Συνέδριά της, είναι πόροι που κεντρικά διατίθενται στους Δήμους.
Ο φόρος Ζύθου το Τέλος ακίνητης περιουσίας και το Τέλος διαφήμισης και άρα κεντρικά μαζί με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ που διαχειρίζονται το κομμάτι του κοινωνικού Ταμείου, θα διατίθενται για το έργο και εμείς λέμε θα είναι περίπου μισοί – μισοί οι πόροι, γιατί σε κάθε ευρώ ημερομισθίου, χρειάζεται μια δαπάνη αντίστοιχη για υλικά και μηχανήματα έργου, για να κυλίσει ένα έργο αυτεπιστασίας.
Αντιλαμβάνεστε ότι η λεγόμενη μόχλευση είναι αρκετά σημαντική, είναι υπερδιπλάσια άλλων προγραμμάτων που αφορούν μόνο απασχόληση, γι' αυτό και σε αυτά τα προγράμματα έχουμε και αρκετά μεγάλη προσδοκία και το χαρακτηριστικό βέβαια είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας, το χρέος και το έλλειμμα, δεν επιβαρύνεται ούτε κατά ένα ευρώ. Αντίθετα με έμμεσο τρόπο ευνοείται η προσπάθεια και για το έλλειμμα και συνακόλουθα και για το χρέος, γιατί υπάρχουν έσοδα στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο από το ΦΠΑ και ό,τι βέβαια επίδραση υπάρχει στην πραγματική οικονομία από τη μόχλευση ποσών, που στην
τριετία θα ξεπεράσουν το 1,5 δις ευρώ. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας θα ήθελα μια διευκρίνιση. Είπαμε ότι θα προτιμηθούν άτομα έως 29 ετών με συγκεκριμένες προδιαγραφές και άνεργοι. Ήθελα να ρωτήσω, νομίζω απαντήσατε εμμέσως σε ό,τι αφορά τα 135 ημερομίσθια, αν αυτά αφορούν την ετήσια απασχόληση ή αν αφορούν γενικά τους ανέργους, αλλά μάλλον απαντήσατε ότι όποιος κάνει 135 ημερομίσθια θα παίρνει σειρά ο επόμενος. Έτσι δεν είναι;
Ήθελα να ρωτήσω τώρα το εξής από πλευράς του κ. Κικίλια: έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή κάποιος κατάλογος που να ξέρουμε για τι αριθμό μιλάμε; Δηλαδή πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι παραδείγματος χάριν έως τα 29, ή από μια ηλικία και μετά; Δηλαδή με μια απλή διαίρεση των 200 εκατ. δια τα 770 μικτά, μπορούμε περίπου να δούμε τι ποσοστό συγκεκριμένων κατηγοριών ανέργων θα απασχοληθεί τελικά;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Επειδή ο κ. Κικίλιας θα πρέπει να σας ενημερώσει
λεπτομερέστερα από ό,τι εμείς για το θέμα αυτό …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε δηλαδή τι ποσοστό στις συγκεκριμένες
κατηγορίες. Καταλάβατε;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Επειδή ο κ. Κικίλιας θα πρέπει να σας ενημερώσει
λεπτομερέστερα από ό,τι εμείς για το θέμα αυτό Να συμπληρωθούν και τα
άλλα ερωτήματα που αφορούν στον ΟΑΕΔ, γιατί ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει ένα
πολύ μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας.
Απλά να τονίσω ότι στην Υπουργική Απόφαση την οποία θα πάρετε και θα δείτε, η οποία δημοσιεύεται..… σήμερα;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο θα την έχουμε στη δημοσιότητα. Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Τα κριτήρια έχουν περιγραφεί με ακρίβεια. Δηλαδή κριτήρια ηλικιακά, κριτήρια με βάση τους μήνες ανεργίας, με βάση την οικογενειακή κατάσταση αν εργάζεται ή όχι η σύζυγος και αν υπάρχουν
ανήλικα παιδιά. Είναι δηλαδή πολύ συγκεκριμένα τα κριτήρια και τα μόρια, τα οποία σε κάθε περίπτωση προβλέπονται.
Να δώσουμε τον λόγο αν υπάρχει και κάποιο άλλο ερώτημα για τον ΟΑΕΔ από τους άλλους συναδέλφους σας, παρακαλώ να τεθεί για να δοθεί ο λόγος στον κ. Κικίλια να σας ενημερώσει.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως πριν πάρει τον λόγο ο κ. Κικίλιας, εγώ να επαναλάβω αυτό που σας είπα για να γίνει κατανοητό. Ο πίνακας είναι ετήσιος κυλιόμενος. Φέτος η πρόσκληση είναι το επόμενο 20ήμερο, εξ ου και νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερα η συνδρομή σας για να γίνει όσο γίνεται γνωστή στους ανέργους.
Κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο θα γίνεται αυτή η πρόσκληση, θα καταρτίζεται ο ετήσιος πίνακας για τις ανάγκες έργων με αυτεπιστασία, με χρηματοδότηση και χωρίς χρηματοδότηση. Γιατί πολλοί Δήμοι ενδιαφέρονται να βάλουν και 100% δικά τους λεφτά για επιπλέον έργα με αυτή τη μέθοδο της αυτεπιστασίας και σας είπα ότι θα έχουν την ανακύκλωση ή ανακύκλιση -όπως κανείς την ονομάζει και τα δυο είναι ελεγχόμενα και σωστά-των ανέργων.
Διότι εγώ που έχω επιλεγεί φέτος γιατί έχω 3 χρόνια άνεργος με το που δουλεύω 135 μεροκάματα στην επόμενη προκήρυξη έχω μόνο 4 μήνες άνεργος οπότε πάω πολύ κάτω στον πίνακα. Γιατί είναι υπέρτατο κριτήριο η μείωση της ανεργίας, γι' αυτό και σας μίλησα για ανακύκλιση, όχι μόνο επειδή είναι γενικά και αόριστα κυλιόμενος. Βέβαια μετά από τον πρώτο έρχεται ο δεύτερος, μετά το δεύτερο ο τρίτος όπως θα καταλάβατε.
Όμως η ουσιαστική ανακύκλιση των ανέργων, γίνεται με αυτό τον τρόπο και πρέπει να σας πω ότι αυτό συνάντησε όχι απλά τη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ του οποίου ζητούσε η διάταξη τη σύμφωνη γνώμη, αλλά με ομοφωνία η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ μας ζήτησε να ενισχύσουμε τα κριτήρια.
Η μόνη παρατήρηση που έκανε, ήταν να ενισχύσουμε τα κριτήρια της ανεργίας, ακριβώς γιατί ο τρομακτικός αριθμός των ανέργων, επιβάλλει αν μπορεί να δώσει κανείς λιγότερα μεροκάματα αλλά σε περισσότερους, παρά περισσότερα σε λιγότερους. Είναι πολύ απλό. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση μπορώ να κάνω πριν πάμε στον ΟΑΕΔ; Πέστε μας λίγο τα κριτήρια, τώρα από την πλευρά των Δήμων θέλω να πούμε λίγο, δηλαδή θα υπάρχει κάποιο πλαφόν; Θα υπάρχει κάποιο κριτήριο αξιολόγησης, θα υπάρχει κάποιος έλεγχος και ως προς την περιγραφή του έργου; Τι περιορισμοί θα υπάρχουν εκεί;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη γιατί δεν απάντησα και στο ένα σκέλος της δεύτερης ερώτησης του κ. Τσίτσα. Έχει πάρα πολύ προεργασία να μην σας κουράσουμε τώρα με αυτό, θα τα πούμε όλα αναλυτικά στην απογευματινή συνεδρίαση στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ η κα Υπουργός και εγώ, που θα ακολουθήσουμε την εναρκτήρια γενική ομιλία που θα τα καλύψει όλα φυσικά από τον κ. Υπουργό.
Εκεί θα πούμε αναλυτικά όλα αυτά, να μην λέμε τώρα λεπτομέρειες, απλά να σας πω ότι έχει υπάρξει εξαντλητική προετοιμασία, υπάρχουν πρότυπες μελέτες, απόλυτος έλεγχος, τήρηση όλης της διαδικασίας. Υπάρχει διαδικασία για την αυτεπιστασία δεν χρειάζεται τώρα να την αναλύουμε και επίσης έχουμε μεριμνήσει και για τους 78 Δήμους που στερούνται Τεχνικής Υπηρεσίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση κατά το διάταγμα περί αυτεπιστασίας που φέρει την υπογραφή –εγώ θα σας το πω, δεν το είπαμε τόση ώρα-του αειμνήστου Γεννηματά. Τότε ξεκίνησαν αυτά!
Χωρίς Τεχνική Υπηρεσία δεν μπορείς να κάνεις. Αν δεν έχεις Τεχνική Υπηρεσία δεν μπορείς να κάνεις έργο αυτεπιστασίας και έχει μια διαδικασία για να εγκριθεί, ας μην κουράζω με λεπτομέρειες, αλλά θέλω να σας πω ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, έχει υπάρξει όλη η προετοιμασία έτσι ώστε να μην αποκλειστεί κανείς Δήμος.
Όλοι οι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης και έχουμε συμφωνήσει κατ' αρχάς και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ καινοτόμο με μια εμπειρία από προγράμματα επιχειρησιακά πολλών ετών και με άλλη ιδιότητα, έχοντας μια ευθύνη για την έγκριση, την προτροπή από τους δυο Υπουργούς και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, όπως και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ για τη συνεργασία, ότι θα ξεκινήσουμε και αυτό θα γίνει σαφές στους Δημάρχους την Παρασκευή, με αυτούς που έχουν τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα να ξεκινήσουν γρήγορα.
Δε θα ξεκινήσουμε βάζοντας σε κουτάκια τη δυνατότητα κάθε Δήμου. Θα έρθει η ώρα να δούμε πού και πώς προσαρμόζουμε τον καθέναν ενδεικτικά. Αν δηλαδή θέλει να κινηθεί ο Δήμος Καλλιθέας και δε θέλει να κινηθεί ο διπλανός του Δήμος δε σημαίνει ότι θα εγκλωβίσουμε τη δυνατότητα και των δύο, γιατί μιλάμε για έργα, προσέξτε, δε μιλάμε για συμβασιούχους.
Αν ένας Δήμος θέλει να κάνει τους δρόμους, τις πλατείες του, τα σχολεία του να τ’ αναβαθμίσει ενεργειακά και έχει την ετοιμότητα να βάλει πολλά συνεργεία, να τα βάλει. Έργα θα εγκρίνουμε εμείς, όχι προσλήψεις. Έργα, δράσεις συγκεκριμένες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τους συμβασιούχους. Επιμένω σ’ αυτό γιατί δεν έχει καμία σχέση με αυτό.
Δήμοι που έκαναν 21 χρόνια με συμβασιούχους αυτεπιστασία, από την εποχή Γεωργίου Γεννηματά, 10-15 ήμαστε, δεν είχαμε ούτε έναν να μονιμοποιηθεί με το 164 του κ. Παυλόπουλου, αν αυτό σας λέει κάτι. Ποτέ δεν έμπλεξε η αυτεπιστασία με την αμαρτία των συμβασιούχων στο Δημόσιο, αυτό θέλω να το ξέρετε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προσμετρώνται στην αναλογία 1 προς 5 του
υπολογισμού των προσλήψεων;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι ιδιωτικού δικαίου για έργα. Από το έργο
πληρώνονται στην αυτεπιστασία, δεν πληρώνονται από τον προϋπολογισμό.
Τα δίνουμε από το έργο απευθείας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα ήθελα να διευκρινίσω, επειδή δεν έχω εμπλακεί στις λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, όμως όπως ανέφερε και στην αρχή ο Υπουργός, ο κ. Κουτρουμάνης, συνεργαστήκαμε και από την προηγούμενή μου θέση και από τη σημερινή, γιατί μας είχε αναθέσει από παλαιότερα ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, την ευθύνη να συντονίσουμε τις δράσεις για τα προγράμματα αρχικής συνεχιζόμενης κατάρτισης και της προώθησης στην απασχόληση.
Από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεισφέρει η Αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση του θέματος της ενισχυσης της απασχόλησης που είναι σήμερα το μεγαλύτερο θέμα. Είναι πολλοί οι μισθωτοί εργαζόμενοι που έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, όμως το θέμα της ανεργίας είναι σίγουρα ένας εφιάλτης.
Η προσπάθεια λοιπόν που κάναμε μαζί με τον κ. Κουτρουμάνη και στη συνέχεια και με τον κ. Γιαννίτση και με τον κ. Κουκουλόπουλο, είναι ό,τι προγράμματα σχεδιάσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, κατ' αρχήν να μην παραπέμπουν σε εμπειρίες του παρελθόντος σε σχέση με πελατειακές σχέσεις και να μη δημιουργούν προβλήματα πιθανότητας στο μέλλον μονιμοποιήσεων ή τέτοιου είδους διεκδικήσεων.
Θεωρούμε λοιπόν ότι έχει σχεδιαστεί με ασφάλεια το πρόγραμμα αυτό έτσι ώστε πραγματικά να βρουν εργασία οι άνθρωποι που το χρειάζονται, οι άνθρωποι που είναι μακροχρόνια άνεργοι, οι άνθρωποι που είναι κοντά στη σύνταξη, οι νεότεροι άνθρωποι και όχι αυτοί που θα επιλέξει ο κάθε Δήμαρχος ή ο κάθε Βουλευτής ή ο κάθε Υπουργός να προωθήσει.
Το λέω αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να το διευκρινίσω, γιατί όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας και για τη συμμετοχή των Δήμων, δε σας κρύβω ότι υπήρξαν σημαντικές ενστάσεις και αμφισβητήσεις για το αν θ’ άνοιγε ένας νέος κύκλος stage και αν θα επαναφέραμε εμπειρίες του παρελθόντος.
Θεωρώ λοιπόν ότι έχει σχεδιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας προφανώς, σε κανέναν μας δεν αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Το πρόβλημα της ανεργίας χρειάζεται και συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Ο κ. Κικίλιας έχει το λόγο. Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αναφορικά με την ερώτησή σας, ο ΟΑΕΔ εδώ και δυο χρόνια δημοσιεύει αναλυτικότατα στατιστικά στοιχεία κάθε μήνα. Άρα, ό,τι θέλετε είναι εκεί. Εάν μιλάμε για 35.000 φέτος, μπορούμε να το διαιρέσουμε με τ’ αναλυτικότερα στατιστικά στοιχεία, μακροχρόνια άνεργοι κτλ. –δυστυχώς δεν τα έχω μαζί μου σήμερα, γνωρίζω τα μεγάλα στοιχεία.
Το Δεκέμβριο είχαμε 730.000 εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούσαν εργασία, εκ των οποίων οι 275.000 περίπου ήταν επιδοτούμενοι, δηλαδή εάν πάρει κανείς κατά γράμμα αυτό το στοιχείο του Οργανισμού, τους εγγεγραμμένους, βγαίνει ένα ποσοστό ανεργίας γύρω στο 15% με 16% το Δεκέμβριο.
Όσο για το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε να κάνουμε με δυο πράγματα: Το πρώτο είναι η διαδικασία πρόσληψης σε έργα αυτεπιστασίας και το δεύτερο είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης του κόστους εργασίας για τέτοιου τύπου έργα. Η διαδικασία αυτή με βάση το Ν. 4024, παλιά, μέχρι και τον Οκτώβριο ήταν στην απόλυτη δικαιοδοσία των Δήμων να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν. Με βάση αυτό το νόμο, κατατίθεται ένας κυλιόμενος πίνακας σε ετήσια βάση, από τον ΟΑΕΔ και το ΑΣΕΠ. Εκεί η διαδικασία είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική, η υποβολή αίτησης, πολίτες που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΚΕΠ και ενδεχομένως βέβαια και από Δήμους, απ’ όσους Δήμους θελήσουν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να έρθουν στον ΟΑΕΔ είναι για τη βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης στο βαθμό που είτε έχουν ανήλικα τέκνα είτε άνεργη σύζυγο. Τα κριτήρια τα οποία μοριοδοτούνται είναι η διάρκεια της ανεργίας, η ηλικία, τα ανήλικα τέκνα και η ανεργία της συζύγου. Τα δυο πρώτα φυσικά πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό ως άνεργοι.
Τα στοιχεία αυτά, εκτός από την οικογενειακή κατάσταση, τα διαθέτει από πέρυσι ο Οργανισμός πλέον ηλεκτρονικά για όλους τους εγγεγραμμένους, άρα γίνονται με αυτόματο τρόπο από την Πληροφορική.
Θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την ειδικότητα, μία ειδικότητα και μέχρις τρεις Δήμους, φορείς δηλαδή, προτίμησης. Με βάση τα κριτήρια αυτά γίνεται την επόμενη από τη λήξη η διαδικασία μοριοδότησης, αυτόματα από το σύστημα, δημοσιεύονται οι προσωρινοί πίνακες και για όλη τη χώρα ο αλφαβητικός αλλά και κατά φορέα, κατά Δήμο και ειδικότητα, οι πολίτες, όσοι πιστεύουν ότι κάτι δεν έχει μετρηθεί καλά έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης στο ΑΣΕΠ, η ένσταση εξετάζεται από το ΑΣΕΠ και εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, 10 ημερών αν δεν απατώμαι, βγαίνε και το αποτέλεσμα.
Άρα, με το τέλος της διαδικασίας αυτής υπάρχει ο οριστικός πίνακας. Με βάση τον οριστικό πίνακα που είναι κατά Δήμο, ειδικότητα κτλ., γίνονται οι προσλήψεις από τους Δήμους για το συγκεκριμένο έτος. Για το επόμενο έτος θα υπάρχει νέα διαδικασία που θ’ αρχίζει από τον Οκτώβριο. Είμαστε στο πρώτο έτος εφαρμογής αυτή τη χρονιά.
Το δεύτερο στοιχείο είναι το πρόγραμμα, από το οποίο με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα υπάρξει μια ενίσχυση του τομέα της απασχόλησης. Αυτό το πρόγραμμα όπως είπε και ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, έχει δυο σκέλη. Έχει το σκέλος που λέγεται «υλικά, μηχανήματα» κτλ., και έχει το σκέλος που λέγεται «κόστος εργασίας». Θα υπάρξει μια σοβαρότατη επιχορήγηση του κόστους εργασίας και είναι πρόγραμμα, 100%. Η διαδικασία λοιπόν και το πρόγραμμα.
Πιστεύω ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα εμείς έχουμε ενεργοποιήσει περίπου 52 διαφορετικά προγράμματα, από τα οποία έχουν περάσει περίπου 830.000 ωφελούμενοι ή βρίσκονται ακόμα, κυρίως στον τομέα της διατήρησης εργασίας αλλά και της απασχόλησης ανέργων, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας με ό,τι ενισχύσεις και να δοθούν δύσκολα ανταποκρίνεται σε τέτοιου τύπου ενισχύσεις.
Αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στην κατηγορία που λέγεται «άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας», είναι κάτι το οποίο πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούν τέτοιου τύπου προγράμματα, με βάση πάντα την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά κύριο λόγο και σε κάποιες χώρες και με τον κεντρικό δημόσιο τομέα με άλλη κουλτούρα και φιλοσοφία βέβαια από το δικό μας δημόσιο τομέα.
Προφανώς κανένα πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει την ανεργία κατά μέτωπο, αυτονόητα πράγματα αυτά, είναι ένα προγράμματα όμως το οποίο απευθύνεται σε πολύ χαμηλά ειδικευμένα τμήματα του εργατικού δυναμικού γύρω από τα οικονομοτεχνικά επαγγέλματα κλάδοι στους οποίους υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όπως γνωρίζετε.
Θα ανακουφίσει μία σειρά αρκετές χιλιάδες από ανθρώπους, ταυτόχρονα προσφέροντας απτά έργα στις τοπικές κοινωνίες με έναν, όπως πιστεύουμε, απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην υπάρξει σύγχυση γιατί υπήρξαν και δημοσιεύματα, έγινε μια μικρή αλλαγή σε συμφωνία με τους Δήμους. Ηλεκτρονικά οι Δήμοι θα υποβοηθήσουν όσους δεν έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα ανεξαίρετα τα δημοτικά τους καταστήματα που είναι περισσότερα και από τα ΚΕΠ.
Εδώ υπάρχουν σύνθετα προβλήματα, συνεργαστήκαμε και με το ΑΣΕΠ, τελικά ο άνεργος όταν δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, γιατί μόνο διαδικτυακά υποβάλλονται, θα έχει τη συνδρομή πρωί -απόγευμα, θα το ανακοινώσουν και οι Δήμαρχοι στην Κομοτηνή, πρωί – απόγευμα θα είναι ανοιχτά τα δημοτικά καταστήματα για να υποβάλουν μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων των Δήμων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κικίλια να κάνω μια ερώτηση προσθετική μήπως το ξέρετε. Ποιος θα είναι ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών, άκουσα πριν για κλιμακωτά, αλλά πρέπει να το έχετε υπολογίσει και αν επικολλούνται ΒΑΕ, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, αφού είναι οικοδομικές εργασίες;
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ό,τι ισχύει και σήμερα.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ό,τι ισχύει στο αντίστοιχο καθεστώς.
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ό,τι ισχύει, δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, δεν πειράζουμε
τα εργασιακά καθόλου. Οι προθεσμίες τεχνικά είμαστε έτοιμοι, έχουμε τη
δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, την έγκριση και της πρόσκλησης
από το ΑΣΕΠ και την επόμενη μέρα ανεβαίνει η ηλεκτρονική αίτηση και
δημοσιεύεται η πρόσκληση για να μπορούν, δεν λέω τη Δευτέρα γιατί το
ΑΣΕΠ μπορεί να μας πει Τετάρτη, δεν ξέρω, δεν εξαρτάται από τον ΟΑΕΔ.
Άρα εμείς είμαστε τεχνικά έτοιμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία μικρή ερώτηση μόνο σε σχέση με τον κόσμο που θα
κάνει την αίτησή του. Δηλαδή μιλάτε για ανθρώπους μέχρι 29 χρονών.
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, όλοι.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι, όσοι μοριοδοτούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, όσοι μοριοδοτούνται.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Από 18 έως 65 ετών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί που είναι λοιπόν η προνομιακή κατηγορία
να το πω έτσι, που θα επιδοτηθεί και με μόρια για να βρει δουλειά, οι
περισσότεροι απ’ αυτούς είναι και ανειδίκευτοι έτσι, δηλαδή θα έχουμε και
τέτοιες περιπτώσεις που θα δηλώσουν μια ειδικότητα που θα …
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ανειδίκευτοι είναι αυτοί, το 70% είναι ανειδίκευτοι
από στατιστικά 25 ετών.
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Εργάτες γενικών καθηκόντων.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και ένας πτυχιούχος αν θέλει να δουλέψει, δεν λέω
ότι αυτό προτείνουμε, αν πάντως θέλει να δουλέψει, γιατί τον πιέζει η ανάγκη,
όπως όλοι μας κάποιες φορές δουλέψαμε έτσι, έχει τη δυνατότητα. Γιατί το
λέτε; Ξέρω πολλούς ανθρώπους που λένε, θέλω ένα μεροκάματο γιατί αυτό
είναι η μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεν λέω ότι αυτό απαντάει βεβαίως στους πτυχιούχους, αλλά πάντως έτσι είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.