Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Συνεχίζουν την απεργία τους οι δικηγόροι

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς που συνήλθε στις 18-3-2011, αποφάσισε, συντασσόμενη με την από 16-3-2011 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, τη συνέχιση της αποχής των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς από τα καθήκοντά τους έως και την Τρίτη 22-3-2011.

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


Τιμήθηκε
Είναι γεγονός ότι ο Γ. Γεωργαντάς βοηθάει όπου μπορεί (συλλόγους, φορείς κ.λ.π.) και μπράβο του. Εύγε, όμως, και σ’ αυτούς που αναγνωρίζουν και τιμούν μια τέτοια βοήθεια. Όπως πρόσφατα, ο «Αγ. Τρύφων» Γουμένισσας, ο οποίος τίμησε τον πολιτευτή για τη προσφορά και στήριξη που παρέχει στον σύλλογο.
Και, μάλιστα, στην σχετική εκδήλωση, την τιμητική πλακέτα απένειμε ο αντιεπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης, με τον τιμηθέντα να μην μπορεί να κρύψει την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του.
Εύγε σε όλους!

Βέλη
Φαρμακερά ήταν τα βέλη που δέχτηκε από πολλούς ομιλητές το πολιτικό προσωπικό του νομού μας, στη σύσκεψη για το Νοσοκομείο Κιλκίς.
Όμως, απ’ τους βουλευτές, οι μεν Γ. Φλωρίδης και Κ. Κιλτίδης ήταν απόντες, ο δε Θ. Παραστατίδης αποχώρησε, μόλις έλαβε το λόγο, ενώ υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις από μερίδα συγκεντρωμένων!

100 χρόνια από τη γέννησή του. Νίκος Γκάτσος: Θέλω τον κόσμο να διαβάσω και πάλι απ' την αρχή.


Γράφει
ο Μανόλης Γκαράνης

Ευλογημένη είναι η φετινή χρονιά για τον πνευματικό μας πλούτο και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Τύχη αγαθή έκανε να συμπέσουν τη χρονιά αυτή τέσσερις ξεχωριστοί επέτειοι: Τα εκατό χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, άλλα τόσα από την γέννηση του Στρατή Τσίρκα και τα εκατοντάχρονα από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου.
Στον τελευταίο θα σταθούμε στο σημερινό μας σημείωμα, που ταύτισε το όνομά του με την άνοιξη του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, ως το θάνατό του, το Μάιο του 1992, καθώς συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Χατζηδάκης, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Μούτσης και ανέδειξε τη στιχουργία σε ποίηση υψηλών απαιτήσεων.

Κινητοποιήσεις στο Κιλκίς και σ’ όλη τη χώρα με καυτά αιτήματα Στο δρόμο ενόψει Πάσχα και πάλι οι κτηνοτρόφοι


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου από την Κομοτηνή και μέχρι τις 6 Απριλίου θα φτάσουν σε Ηλεία και Πρέβεζα.
Το Κιλκίς είχε σειρά χθες Πέμπτη 17 Μαρτίου, με τους κτηνοτρόφους του νομού να διαμαρτύρονται για σειρά θεμάτων, τα οποία τους έχουν φέρει κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η κινητοποίηση αυτή ήταν η δεύτερη μέσα στο 2011, αφού ο κτηνοτροφικός κόσμος του Κιλκίς είχε προβεί πρόσφατα μέσω του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου σε διαμαρτυρίες με μοίρασμα γάλακτος προς τους πολίτες κ.α.

Δεν θα χάσουμε την υγεία μας!


Γράφει 
ο Γιάννης Καραγιαννίδης

Οι συνενώσεις των δήμων μέσω «Καλλικράτη» είναι πια γεγονός εδώ και μήνες, οι συγχωνεύσεις σχολείων εξαγγέλθηκαν ήδη από το Υπουργείο Παιδείας, πάμε τώρα στα….νοσοκομεία: Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται απ’ το Υπουργείο Υγείας να εκδοθεί το πρόγραμμα του δικού του «Καλλικράτη» ή «Ιπποκράτη» ή «Γαληνού» ή «Παπανικολάου» ή όπως αλλιώς θέλει να ονομάσει αυτό το «πρόζεκτ» συγκρότησης του «νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας».
Στη συνέχεια το σχέδιο του υπουργείου θα δοθεί στη «δημόσια διαβούλευση» για να τοποθετηθούν επ’ αυτού άπαντες οι ενδιαφερόμενοι, έως ότου – μετά από ένα τρίμηνο, πιθανότατα – διαπιστώσουν στη κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα τους ήταν άψογο και γι’ αυτό εξ’ ολοκλήρου εφαρμόσιμο ως έχει.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ


Γράφει
ο Κώστας Στεφανίδης

Επί δικτατορίας, πριν περίπου σαράντα χρόνια, ξεκίνησε σε παραθαλάσσια περιοχή και σε έκταση μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων στην Ρόδο ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την κατασκευή ενός παραθεριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα παντός τύπου, πισίνες, συνεδριακές αίθουσες, εστιατόρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οργανωμένες μαρίνες κατάλληλες να υποδεχθούν μέχρι και μεγάλα και υπερσύχρονα κρουαζιερόπλοια κλπ…Με άλλα λόγια μία τουριστική πολιτεία η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από όλον τον πλανήτη και όχι μόνον. Ταυτόχρονα θα απασχολούσε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την διάρκεια του χρόνου διότι ένα τέτοιο συγκρότημα στην Ρόδο, με την κατάλληλη προβολή και διαχείριση θα είχε τουλάχιστον ένα έτος λίστα αναμονής για όσους θα επιθυμούσαν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που θα μπορούσε να προσφέρει.

Μαρτυρίες και μαρτύρια των σκλαβωμένων Ελλήνων της Μακεδονίας

Γράφει 
ο Δημήτρης Νατσιός


 Έχω στην βιβλιοθήκη μου ένα πολύ παλιό περιοδικό με τίτλο «ΓΝΩΣΕΙΣ». Το τρίτο τεύχος του είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του ’21. Γράφουν σ’ αυτό πνευματικά αναστήματα όπως οι: Κόντογλου, Καραντώνης, Περάνθης,  Χάρης, Λάπας, Αγγελομάτης, Μυριβήλης και άλλοι σημαντικοί. Ξεσηκώνω από το αφιέρωμα ένα κείμενο του Σταύρου Μάνεση, συντάκτη, τότε, του «Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης της Ακαδημίας Αθηνών». (Του οποίου, η συγγραφή, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν «σπρωχνόμενα», έλεγε χαρακτηριστικά ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, Φωτάκος). Ο τίτλος του άρθρου είναι «Μακεδονικές Ημέρες». Ο συγγραφέας γύριζε τότε την Μακεδονία με σκοπό να διασώσει λέξεις, τοπικά ιδιώματα, ώστε να πλουτίσει μ’ αυτές το λεξικό.

Το ελληνικό τσουνάμι


Γράφει
η Παγώνα Κακανοπούλου


Τι σου είναι αυτό το διαδίκτυο! Από φίλο, σε φίλο (οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ τους), μεταφέρονται πληροφορίες, ειδήσεις και απόψεις που δεν περνάνε τα «χτένια» και τα εμπόδια που βάζουν οι κάτοχοι των παραδοσιακών ΜΜΕ, με τα ποικίλα συμφέροντα και εξαρτήσεις και έτσι μπορεί να φτάσεις σε πραγματικά ευρήματα, ή να γίνεις κοινωνός πραγμάτων που λόγω ασχολίας ή απόστασης ή άγνοιας, δεν θα έβλεπες ποτέ. Είναι τέτοια η δύναμη του διαδικτύου που σκέφτομαι ότι μάλλον δεν ήρθε ακόμα η ώρα του, επομένως ας το χαρούμε όσο ακόμη έχει ελεύθερες γωνιές.
 Μέσω του ιντερνετ λοιπόν άκουσα εκπεφρασμένη τη σκέψη του οικονομολόγου Δ. Καζάκη σε μια ημερίδα σε κάποιο πολυχώρο των Αθηνών και στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη ΤV στις 4  του τρέχοντος μηνός. Αξίζει να ψάξετε και να τον ακούσετε οι ίδιοι, αλλά για όσους δεν μπορούν να το κάνουν ιδού κάποιες από τις αναφορές του:

Η ψυχολόγος Βίκυ Καλφοπούλου απαντά στα δικά σας ερωτήματα


Ερώτηση: Κυρία Βίκυ η κόρη μου το τελευταίο διάστημα πλένει συνεχώς τα χέρια της. Ανησυχώ γιατί ενώ δεν είναι λερωμένα, θεωρεί ότι έχουν μικρόβια. Το αποτέλεσμα είναι ότι άρχισαν να ματώνουν επειδή τα τρίβει συνεχώς και ο δερματολόγος της είπε ότι πρέπει να δει ψυχολόγο. Κάποια φίλη μου, μου είπε για τη στήλη σας. Θέλω να ξέρω που οφείλεται αυτή η μανία της και αν όντως χρειάζεται ψυχολόγο. Eυχαριστώ πολύ – Μια μαμά.

Φίλη Μαμά,
Με μεγάλη επιφύλαξη, για το λόγo ότι δεν έχω το ιστορικό της κόρης σου, θα έλεγα ότι η κόρη σου υποφέρει από «καταναγκασμό πλυσίματος». Θα πρέπει αρχικά να διευκρινίσω ότι οι άνθρωποι με «ψυχαναγκασμούς» λειτουργούν εντελώς διαφορετικά, εφόσον συνεχώς νιώθουν να απειλούνται από συγκεκριμένες συνθήκες και δεν νιώθουν πουθενά ασφαλείς. Επομένως, οι φόβοι στην προκειμένη περίπτωση γεννούν τους ψυχαναγκασμούς.