Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΕΝΤΕΚΑΙΔΕΚΑ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΕΣ Λαμπρός ο εορτασμός των πολιούχων του Κιλκίς

Με λαμπρότητα εόρτασε το Κιλκίς τους Πολιούχους Αγίους της Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες οι οποίοι μαρτύρησαν επί Ιουλιανού του Παραβάτου το 362 μ.Χ. στην Τιβεριούπολη (σημερινή Στρώμνιτσα των Σκοπίων). Στο Κιλκίς μετέφεραν την τιμή τους οι πρόσφυγες Στρωμνιτσιώτες το 1913 όπου εγκαταστάθηκαν και αυτοί μετά την άδικη επιδίκαση της Στρώμνιτσας και της γύρω ελληνικοτάτης περιοχής στους Βουλγάρους. Τά ὀνόματα τῶν ἁγίων εἶναι: Τιμόθεος, καί Θεόδωρος οι ἐπίσκοποι. (Ὁ Θεόδωρος εἶναι ἕνας ἀπό τούς 318 θεοφόρους πατέρες τῆς Ἅ’ Οἰκουμενικῆς συνόδου ενώ ο Τιμόθεος κατέστη ἐπίσκοπος Τιβεριουπόλεως). Πέτρος, Ἰωάννης, Σέργιος, Θεόδωρος , Νικηφόρος οι ἱερεῖς, Βασίλειος καί Θωμάς οι διάκονοι. Ἰερόθεος, Δανιήλ, Χαρίτων, Σωκράτης, Κομάσιος καί Εὐσέβιος οι μοναχοί.
Οι Στρωμνιτσιώτες έφεραν μαζί τους στο Κιλκίς, ως ιερά κειμήλια μία παλαιά εικόνα των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων την οποία ἐναπέθεσαν σ’ ἕναν παλαιό ναό τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος, κοντά στό Κοιμητήριο, τον οποίο μετονόμασαν σέ ναό τῶν Πεντεκαίδεκα Ἱερομαρτύρων.
Ὁ μεγαλύτερος θησαυρός ὅμως πού ἔφεραν ἀπό τήν πατρίδα εἶναι τό ἱερό λείψανο, τό δεξί χέρι τοῦ Ἱερομάρτυρα Πέτρου του Πρεσβυτέρου, ἑνός ἀπό τούς Πεντεκαίδεκα, όπου αναπόθεσαν και αυτό στο μετενομασθέντα ναό. Το 1967 με ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Χαρίτωνα Συμεωνίδη του ποντίου καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της να εορτάζονται επίσημα ως πολιούχοι της πόλεως Κιλκίς και η ημέρα της γιορτής τους (28 Νοεμβρίου) ως αργία για τον τόπο.
Στα επόμενα χρόνια όμως ο παλαιός ναός έπαθε σημαντικές ζημιές από σεισμούς και γκρεμίσθηκε. Την 12ην Ιουνίου 1977 θεμελιώθηκε ὁ σημερινός περικαλλής ναός τῶν Αγίων, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμβρόσιο Στάμενα, τον μετέπειτα Παροναξίας, τα Θυρανοίξια του νέου ναού έγιναν την 27ην Νοεμβρίου 1989 ενώ τα Εγκαίνια την 21ην Οκτωβρίου 1990.
Στον νέο πλέον ναό βρίσκεται θησαυρισμένο καί τό ἱερό λείψανο και η παλαιά εικόνα. Ὁ εὐσεβής λαός τούς Κιλκίς κάθε χρόνο στίς 27 και 28 Νοεμβρίου τιμᾶ καί γεραίρει τήν μνήμη τῶν πολιούχων καί προστατῶν τοῦ Πεντεκαίδεκα Ἱερομαρτύρων. Έτσι και φέτος εορτάσθηκε πανηγύρικα η μνήμη τους με την δέουσα λαμπρότητα στην οποία συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του οικείου Μητροπολίτου κ. Εμμανουήλ, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Βασίλειος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας παρουσία των αρχόντων του τόπου και πλήθους λαού.
Το απόγευμα της παραμονή της εορτής, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Στο τέλος του Εσπερινού ο οικείος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στο Πανηγύρι των Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλείτουργο στο οποίο χοροστάτησε ο έχων τα πρεσβεία Αρχιερεύς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ τίμησε τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε και Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Κιλκίς κ. Κωνσταντίνο Γαϊτανίδη για την προσφορά του επί 45 χρόνια στο ιεροψαλτικό αναλόγιο βγάζοντας δεκάδες μαθητές πολλοί εκ των οποίων έγιναν και κληρικοί.
Αμεσώς μετά ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος των Αγίων και των Ιερών Λειψάνων στην οποία συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Κιλκίς, αντιπροσωπείες των Σχολείων με την ελληνική σημαία και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλεως, οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου και τιμητικό άγημα της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας Πεζικού. Κατά την διάρκεια της Λιτανείας τελέσθηκε δέηση και Αρτοκλασία κατά την οποία κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε ότι οι Πέντε και Δέκα Μάρτυρες είναι οι οδοδείκτες, δείχνουν τον δρόμο της πίστεως και της νίκης και ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να σφυριλατηθεί η ενότητα των πιστών οριζόντια και όλων κάθετα με τον Θεό.









1 σχόλιο:

  1. Την τίμησαν τη γιορτή οι Κιλκισιώτες.... ΟΙ μισοί την κοπάνησαν για Βουλγαρία και οι άλλοι μισοί για αλλού. Αν αφαιρέσεις τη γνωστή αρμάδα πολιτικάντηδων (για τέτοιες εκδηλώσεις που φαίνονται είναι μάνες, για κανένα έργο υποδομής όμως..... Αλέκος), τους ένστολους, τους παπάδες και κάτι γιαγιάδες, τότε τι έμεινε; Και το κορυφαίο !!! Ο Μάκης δίπλα στο Γκουντενούδη !!! Απόλαυση !!! Άντε και του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.