Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου από την Διεύθυνση Β'θμιας Εκπαίδευσης

Η θαυμαστή εποποιία του σαράντα που γιορτάζουμε μας υπενθυμίζει ότι το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας τρέφει το ελληνικό πνεύμα και αναπαύει την ελληνική ψυχή.
Το «μολών λαβέ» του Λεωνίδα και το «ελευθερία ή θάνατος» των αγωνιστών του 1821 προδιαγράφουν την αντίσταση των Ελλήνων σε κάθε προσπάθεια υποδούλωσής τους. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ΟΧΙ εισπράττει ως απάντηση η φασιστική Ιταλία στο αίτημα για την παραχώρηση τμήματος του ελληνικού εδάφους. Σθεναρή αντίσταση αντιμετωπίζει και η ναζιστική Γερμανία, που σπεύδει να ενισχύσει τους Ιταλούς συμμάχους της.


Ο απαράμιλλος ηρωισμός, η φιλοπατρία και η αυτοθυσία αποτελούν τον οπλισμό των Ελλήνων στον αγώνα τους εναντίον του βάρβαρου επιδρομέα. Το ΟΧΙ που ακούγεται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, είναι αποτέλεσμα της ενότητας και της ακράδαντης πίστης τους. «Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις ημείς δε εν ονόματι Κυρίου Θεού ημών μεγαλυνθησόμεθα» επισημαίνει ο Ψαλμωδός. Η αριθμητική υπεροχή και η υπεροπλία του κατακτητή δεν ξεπερνά το ηθικό μεγαλείο των Ελλήνων. Γι’ αυτό και ο περίπατος του Ιταλού κυβερνήτη αποδεικνύεται Γολγοθάς.Ημέρα μνήμης και τιμής σήμερα για τους ήρωες που αγωνίστηκαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Χρέος των σύγχρονων Ελλήνων είναι να διαφυλάξουμε την ελευθερία που απολαμβάνουμε. Ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι να αφυπνίζουμε τις συνειδήσεις των νέων και να εμπνέουμε τα ιδανικά της πίστης και της πατρίδας, ώστε αν το μέλλον μας επιφυλάσσει ένα νέο 40, πάλι με ΟΧΙ ν’ απαντήσουμε.

1 σχόλιο:

  1. Εχω μιά απορία. Πόσο δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό είναι να μάθει τούς μαθητές να απαντούν σωστά στο ερώτημα: τί γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου; ώστε να μην απαντούν: "την απελευθέρωση απο τους Τούρκους", ή την 25η Μαρτίου: "την απελευθέρωση απο τους Γερμανούς";
    Λέω εγώ τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.