Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Παντελεήμονας είναι τ` όνομα, το "άγιος" τό `βαλαν οι Γερμανοί


Επιστολή αναγνώστη του www.gnomikilkis.gr
Το όνομα του χωριού μας είναι Παντελεήμονας. Το «Άγιος» προστέθηκε αυθαίρετα από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής και είναι λάθος να αναγράφετε μαζί με το Παντελεήμονας.  Ο Παντελεήμονας είναι χωριό του Νομού Κιλκίς από το 1934 και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Κιλκίς από το 2011. Πριν το 1934 υπαγόταν στον Νομό Θεσσαλονίκης καθώς αποτελούσε μέλος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου και ακόμη παλαιότερα της Κοινότητας Άνω Βολοβότ. Στην συνέχεια αποτέλεσε κομμάτι της Κοινότητας Νέας Σάντας και πρόσφατα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γαλλικού.
Βρίσκεται Νότια της πόλης του Κιλκίς σε απόσταση 18 χιλιομέτρων και 21 χιλιομέτρων Βόρια της Θεσσαλονίκης, επί της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς. Στην απογραφή του 2001 είχε 378 κατοίκους. Λόγω της εγγύτητας των δυο πόλεων αλλά και της παρακείμενης βιομηχανικής περιοχής ο πληθυσμός είναι αστικοποιημένος με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Το χωριό ξεκίνησε να δημιουργείται το 1922 κατά μήκος της ''συμμαχικής οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς'', όπως λεγόταν τότε, βάση ρυμοτομικού σχεδίου του Μαυρόπουλου Χρήστου (Σανταίου πρόσφυγα) με την βοήθεια της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π.) στην τοποθεσία ''Βολοβότ'' με την ονομασία ''Κάτω Βολοβότ'', ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι και το 1926. Το 1925 το χωριό απέκτησε Δημοτικό Σχολείο εξυπηρετώντας 50 περίπου παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία της (Ε.Α.Π.) το 1928 στο προσφυγικό χωριό Παντελεήμων (μετονομάστηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 31/8/1926 βάση Φ.Ε.Κ. 346/1926) κατοικούσαν 55 οικογένειες με συνολικό αριθμό 200 ατόμων.
Οι πρώτοι του κάτοικοι πρόσφυγες από διάφορες περιοχές του Πόντου όπως την Ορντού, την Σάντα, την Τραπεζούντα, την Κερασούντα, την Ματσούκα, την Γαράσαρη, το Τσάμπαση, το Σοχούμ αλλά και από την Καπαρτίγκα του Καυκάσου, ασχολιόντουσαν με το εμπόριο (φούρναρης, λαδέμπορος, σιδεράς, τσαγκάρης, γανωτής κ.α.) όπου μετά την εκδίωξή τους από τον Πόντο το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών και μετά από προσωρινή παραμονή τους στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης αναζήτησαν μια περιοχή κατάλληλη για την συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.
Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στα πρώτα τους χρόνια στην περιοχή προσπάθησαν να σταθούν στα πόδια τους με την παραχώρηση από το Ελληνικό κράτος λίγων αγροτεμαχίων για καλλιέργεια, μερικών ζωντανών καθώς και υλικών (ξύλα, κεραμίδια) για την κατασκευή κατοικιών.
Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι με το κουράγιο και το δυναμισμό τους κατόρθωσαν μέσα σε λίγα χρόνια να ορθοποδήσουν. Με την δύναμη της θέλησής που διακρίνει τον ποντιακό Ελληνισμό κατάφεραν να χτίσουν τα σπίτια τους, σχολεία, εκκλησίες και συλλόγους. Το 1926 ίδρυσαν Γεωργικό Συνεταιρισμό, το 1928 τον Μουσικογυμναστικό σύλλογο "ΑΡΗ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ" και το 1979 τον σύλλογο "ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ". Το 2009 ιδρύθηκε με έδρα τον Παντελεήμονα ο Αθλητικός Σύλλογος "ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ-ΝΕΑΣ ΣΑΝΤΑΣ" με πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη τμημάτων σε αθλήματα πολεμικών τεχνών. Το 2010 ενεργοποιήθηκε και τμήμα Μπάσκετ που διατηρεί εκτός από ανδρική ομάδα και τμήματα ακαδημιών.
www.arispanteleimona.gr/toxorio.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.