Τι είναι τελικά αυτή η "επιλεκτική χρεοκοπία" για την οποία μας προετοιμάζουν, λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση του μεσοπρόθεσμου; Ψάξαμε και βρήκαμε τα εξής, για τον καινοφανή όρο που ενέσκηψε στη ζωή μας:
Επιλεκτική χρεοκοπία (selective default - επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default - περιορισμένη χρεοκοπία) σημαίνει κατ` αρχάς έλλειμμα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, κατ΄επέκταση περαιτέρω μείωση στην σχεδόν μηδενική χορήγηση δανείων για επιχειρήσεις και ιδιώτες, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά το εάν θα υπάρξει επίπτωση στις καταθέσεις των ιδιωτών, το σίγουρο είναι πως τα λεφτά μας δεν θα χαθούν. Σ` ένα ακραίο σενάριο, θα επιβληθεί για λίγο ένα πλαφόν στην ανάληψη καταθέσεων, αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες.
Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία και δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης. Μία χώρα τοποθετείται σε αυτό το καθεστώς όταν δεν εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π. χ. για το 2013). Στην περίπτωση που η Ελλάδα τοποθετηθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε αυτήν την κατάσταση (παράδειγμα, για έναν ή δύο μήνες), τότε η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν θα πληγεί σημαντικά και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρξουν και σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Εάν, όμως, διαρκέσει αρκετά, είναι βέβαιο ότι το κόστος των τραπεζών λόγω της ανεπαρκούς ρευστότητας θα μετακυληθεί στην πραγματική οικονομία. Θα υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας (δεν θα είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για πετρέλαιο, αγαθά κ. λπ.), η αγορά θα «στεγνώσει» από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα κλείσουν και θέσεις εργασίας θα χαθούν.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7859
ΑπάντησηΔιαγραφή