Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Οι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» σε μουσικοχορευτική συνάντηση στη Σαρδηνία

Στις 19-24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη  Σάσσαρι της Σαρδηνίας ένα διεθνές μουσικό φεστιβάλ επ’ ευκαιρία της γιορτής του San Giovanni και του περάσματος  της φωτιάς.  Αντιπροσωπεία από τους «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» ήταν παρούσα στην συνέργεια χωρών της Μεσογείου και όχι μόνο, για την ανάδειξη παραδοσιακής μουσικής και κουλτούρας.

Η συμμετοχή μουσικού τμήματος  από τον σύλλογο των ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ ήταν πολύ χρήσιμη και για την εμπειρία που αποκτήθηκε αλλά και από την ενεργή συμμετοχή στην δημιουργία Ευρω-Μεσογειακού δικτύου για την ανταλλαγή και αναβάθμιση της λαϊκής παράδοσης και κουλτούρας των λαών. Μουσικά σχήματα από την Ιταλία, Γερμανία Ισπανία, Μαρόκο και Ελλάδα περιηγήθηκαν σε πόλεις και χωριά της Σαρδηνίας και ειδικότερα της περιοχής Σάσσαρι σχηματίζοντας έτσι ένα περιοδεύων θίασο και αναδεικνύοντας έτσι ο καθένας από την μεριά του τις μουσικές καταβολές του. Δείχνοντας όμως και τις κοινές καταβολές που έχει η λαϊκή παραδοσιακή μουσική αλλά και την ένωση που συντελείται μέσα από τον πολιτισμό, στο τελείωμα κάθε παράστασης ενώνονταν σε ένα μεγάλο διεθνές μουσικό σχήμα. Η αντιπροσωπεία των ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ αποτελείτο από τον πρόεδρο Θανάση Λαβασά, τους μουσικούς Θεόφιλο  Αγγελίδη, Φίλλιπο  Ασλιχανίδη , Παρασκευά Λαβασά και σε συνεργασία οργανωτική , με τον Χουάν χο Κοράλλες (καλλιτεχνικό διευθυντή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς) άφησαν άριστες εντυπώσεις και από μουσικής πλευράς αλλά και από οργανωτικής καθώς συμμετείχαν και στην δημιουργία ευρω-μεσογειακού δικτύου ανταλλαγής και ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου και όχι μόνο.
Δήλωση του Σάσσαρι
Οι πληθυσμοί της Ευρω-Μεσογειακής περιοχής μοιράζονται μεταξύ τους ιστορία και γεωγραφία, γνώσεις και παραδόσεις, οικονομία και πολιτισμό.
Οι ανταλλαγές που έλαβαν χώρα στο διάβα των αιώνων άφησαν ίχνη σε κάθε σημείο της περιοχής. Οι λαοί που πάντοτε σεβάστηκαν τις συνήθειες, τα έθιμα, και την λαϊκή τέχνη, βιώνουν μια κατάσταση που κινδυνεύει να τους οδηγήσει στην απώλεια μιας από τις πιο αρχαίες πολιτιστικές κληρονομιές του κόσμου.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο σε μια ιστορική φάση κατά την οποία είναι εξαιρετικά απλή η επικοινωνία και η μετάβαση από μια χώρα στην άλλη, γινόμαστε μάρτυρες μιας απομόνωσης της κουλτούρας εκείνης που έχει τοπικά χαρακτηριστικά και η οποία επέτρεψε να διατηρηθεί ζωντανός μέχρι τις μέρες μας ο διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικές ταυτότητες.
Η Δήλωση του Σάσσαρι θέτει ως στόχο να ξαναβάλει στο επίκεντρο γνώσεις και τέχνες, με εργαλείο τις ευκαιρίες για συναντήσεις και ανταλλαγές με πολιτιστικό περιεχόμενο μέσα στον γεωγραφικό Ευρω-Μεσογειακό χώρο.

Ανάληψη ευθύνης
Τα μέλη που συνευρέθηκαν στο Σάσσαρι την 23η Ιουνίου 2011 δηλώνουν ότι θα εργασθούν:
-               Ώστε να δημιουργήσουν το Ευρω-Μεσογειακό Δίκτυο για τον Λαϊκό Πολιτισμό
-               Να διευκολύνουν, επιδιώκοντας τη συνεργασία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τα projects στο πλαίσιο του Ευρω-Μεσογειακού Δικτύου
-               Να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία που διαθέτουν τα ΜΜΕ για την επικοινωνία μεταξύ των μελών και την διάχυση του λαϊκού πολιτισμού
-               Να θεσμοθετήσουν την Διεθνή Ημέρα της Λαϊκής Τέχνης, το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου κάθε έτους.
Υπογραφές των συντακτικών μελών:
Allesandra Guidici (Πρόεδρος δικτύου Σάσσαρι)
Αθανάσιος Λαβασάς (Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς  ¨ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»)
Juanho Corrales (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Κιλκίς, Λατσιά Κύπρου, Φεστιβάλ Γαία, Υακίνθεια Ανωγείων Κρήτης)
El Hassan Hallil (Υπεύθυνος Πανεπιστημίου Φέσς Μαρόκο για το φεστιβάλ βοσκών και κατοίκων των βουνών και της βουκολικής τέχνης)
Moha Ennaji (Φεστιβάλ Φες)
Ferran Morillas (Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε πολιτιστικές εκδηλώσεις Festival Nits de Ramada, Μουσικές Μεσογειακές)
Anna Coromina (παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Festival Nits de Ramada, Μουσικές Μεσογειακές)
Antonio Damasko (Πρόεδρος Δικτύου Ιταλίας για τον Λαϊκό Πολιτισμό και κουλτούρας)
Abel Font (καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ PORTAL BLAU de lEscala)
William Ramsay (καλλιτεχνικός διευθυντής στο GLOBAL MUSIC ACADEMY στο Βερολίνο)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.