Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Φιλοζωικές οργανώσεις: "Μας κορόιδεψαν με το νομοσχέδιο"

'Καμία από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα φιλοζωικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες και χιλιάδες πολίτες δεν υιοθετήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου στο σχέδιο νόμου για την 'προστασία των ζώων', λένε φιλοζωικές ομοσπονδίες και σωματεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
"Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την «προστασία» των ζώων, έτσι όπως προέκυψε μετά τη δημόσια διαβούλευση.  Μελετώντας το έκπληκτοι είδαμε ότι καμία από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα φιλοζωικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες και χιλιάδες πολίτες δεν υιοθετήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ αντίθετα απαλείφθηκαν ακόμη και κάποια θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου. Ο εμπαιγμός των φιλοζωικών συλλόγων, που άρχισε όταν η αποχωρήσασα υφυπουργός μας διαβεβαίωνε, ότι θα κάνει αποδεκτές τις περισσότερες από τις προτάσεις μας, που καταθέσαμε στην διαβούλευση, συνεχίστηκε και από το νέο Υφυπουργό, ο οποίος μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού πρώτα φέρνει για έγκριση το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά ορίζει συναντήσεις με τα φιλοζωικά σωματεία και Ομοσπονδίες. Αυτή η πρακτική δύο τινά μπορεί να σημαίνει.

Ή πρόκειται για ένα γενικό «μπάχαλο» ή σπεύδουν άρον άρον να τελειώνουν μέσα στην περίοδο των διακοπών με ένα σχέδιο νόμου που προωθεί συντεχνιακά οικονομικά συμφέροντα πίσω από ένα απατηλό τίτλο περί προστασίας των ζώων.
Το μετά τη διαβούλευση νομοσχέδιο οδηγεί σε συρρίκνωση τη δράση και την υπόσταση των φιλοζωικών συλλόγων, ευνοεί προκλητικά το κύκλωμα και το παρακύκλωμα γύρω από τα ζώα, δημιουργεί νέες στρατιές αδέσποτων, επαναφέρει έμμεσα τον θεσμό του μπόγια, εξοβελίζει στο πυρ το εξώτερο τα ζώα ως να πρόκειται για μιάσματα, διατηρεί αντιεπιστημονικές απόψεις γύρω από τα θέματα των ζωοανθρωπονόσων, επιτρέπει να χαρακτηρίζονται συλλήβδην επιθετικά και επικίνδυνα χιλιάδες ζώα, αναιρεί στην πράξη την εθελοντική βοήθεια ευρωπαίων επιστημόνων, αφήνει ασύδοτους τους εμπόρους και τους εκτροφείς ζώων να παράγουν χιλιάδες νέα ζώα για να πλουτίζουν αυτοί, ευνοεί την αθρόα εγκατάλειψη ζώων, επιβαρύνει με εξοντωτικά πρόστιμα τα ήδη εξαντλημένα οικονομικά και όχι μόνο φιλοζωικά σωματεία και χιλιάδες εθελοντές.
Τα λίγα θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου νόμου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για να περάσει ένα αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο.
Ζητάμε ή την πλήρη αναμόρφωσή του ή την απόσυρσή του και την ενσωμάτωση των θετικών στοιχείων του νομοσχεδίου κυρίως αυτών που αφορούν στους κανόνες ευζωίας και στην θέσπιση αυστηρών ποινών και προστίμων γι’ αυτούς που κακοποιούν ή δολοφονούν ζώα στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.
Οι ευθύνες τόσο των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου που συνέταξαν αυτό το σχέδιο όσο και οι πολιτικές ευθύνες των Υπουργών, που το αποδέχτηκαν είναι τεράστιες.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια προκειμένου να ψηφιστεί ένας νόμος που θα έχει φτιαχτεί για να προστατεύει τα ζώα και όχι ένας νόμος που οι άνθρωποι θα γίνονται πλούσιοι από την εκμετάλλευσή τους."


Εξ` άλλου, τρεις ομοσπονδίες, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και η ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους τονίζουν:
"Το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο για « την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που εκπονήθηκε από τη διεύθυνση κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ) απεδείχθη όχι απλώς κατώτερο των εξαγγελιών του υπουργείου περί εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για πληρέστερη και αποτελεσματικότερη προστασία των ζώων, αλλά ευδιακρίτως αντίθετο με αυτή. 
Στη μετά τη διαβούλευση εκδοχή ενός ήδη επιπόλαιου και προβληματικού σχεδίου νόμου, έχουν αφαιρεθεί βασικά σημεία του, που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως «κράχτες» στην παραπλανητική επικοινωνιακή πολιτική του Υπουργείου. 
Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα, ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο. Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις που εδώ και χρόνια αναπληρώνουν την προκλητική απουσία της πολιτείας, επωμιζόμενοι το κόστος διάσωσης, εμβολιασμού, στείρωσης και ανεύρεσης οικογενειών στα αδέσποτα, ακινητοποιούνται μέσω φωτογραφικών διατάξεων που ποινικοποιούν και τιμωρούν κάθε στάδιο της δράσης τους με εξουθενωτικές κυρώσεις και πρόστιμα. Καθίσταται επομένως πρόδηλο, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού ως έχει, θα σηματοδοτήσει το τέλος του εθελοντισμού και την επιστροφή της νομοθεσίας στη δεκαετία του 1960. 
Οι παρατηρήσεις και προτάσεις των φιλοζωϊκών φορέων στην υποτιθέμενη διαβούλευση αγνοήθηκαν, αφού σκοπός του νομοσχεδίου αυτού δεν ήταν ποτέ η διαμόρφωση μιας σύγχρονης νομοθεσίας ανταποκρινόμενης στις ανάγκες των ζώων και της κοινωνίας, αλλά αποκλειστικά η οικονομική ενίσχυση συντεχνιακών συμφερόντων εντός και εκτός του ΥΑΑΤ, εις βάρος τόσο των ζώων όσο και του κοινωνικού συνόλου. 
Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, περιορίζεται δραματικά η δυνατότητα χρηματοδότησης των προγραμμάτων εμβολιασμού και στειρώσεων των αδέσποτων. Η εσκεμμένη επιλογή - προκειμένου να ευνοηθούν οικονομικά ορισμένοι - να αυξηθεί ο πληθυσμός των ζώων (εντατική εκτροφή και εμπόριο), θα επιφέρει γεωμετρική αύξηση αυτών που καταλήγουν στο δρόμο. Η επιλογή αυτή είναι άκρως ανεύθυνη κοινωνικά και επικίνδυνη υγειονομικά, τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. 
Η κάκιστη διαχείριση του θέματως των ζώων συντροφιάς στην οποία χρωστάμε την κατάταξή μας στις υπανάπτυκτες χώρες, συνιστά πολιτική ευθύνη των μέχρι σήμερα υπουργών του συγκεκριμένου υπουργείου. 
Ενδεικτικές των θλιβερών επιλογών τους αλλά και της πρόθεσης εμπαιγμού των πολιτών, είναι οι διατάξεις περί αναγκαστικής και αποκλειστικής μεταφοράς των αδέσποτων ζώων που περισυλλέγονται σε Δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια τα οποία δεν υπάρχουν, ή η ανέφικτη πρόβλεψη της περισυλλογής των αναρίθμητων αδέσποτων γατών για να σημανθούν ηλεκτρονικά... 
Αυτό που χρειαζόταν ήταν να υιοθετήσουμε μία σύγχρονη στρατηγική για τα ζώα συντροφιάς, με κοινή λογική και με ηθική, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλες οι προτάσεις και επισημάνσεις των φιλοζωϊκών φορέων συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Αγνοήθηκαν προκλητικά, όπως και τα αποτελέσματα της Δημόσιας διαβούλευσης, από μία ομάδα υπαλλήλων οι οποίοι – σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο - παρασέρνουν τη χώρα σε τριτοκοσμικές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης. 
Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να ενεργήσουν υπεύθυνα για την τροποποίηση του παρόντος νομοσχεδίου και να ανταποκριθούν στην απαίτηση των πολιτών να γυρίσει επιτέλους η Χώρα τους σελίδα στον τομέα της προστασίας των ζώων ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που την χωρίζει από τις υπόλοιπες Ευρώπαϊκές χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.