Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο αποχαρακτηρισμός παραμεθορίων περιοχών και επιπτώσεις στο ν. Κιλκίς


Γράφει Ο Παύλος Πασσαλίδης
Στις 31 Μαΐου 2011 ψηφίστηκε νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων σύμφωνα με τον οποίο γίνεται αποχαρακτηρισμός παραμεθόριων περιοχών. Η άρση έγινε μετά από αίτημα και έντονες πιέσεις φορέων της αγοράς ακινήτων. Συνολικά έντεκα περιοχές θα εξαιρεθούν από το νόμο για τις παραμεθόριες περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις γης και ακινήτων σε αλλοδαπούς και Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς τις ειδικές άδειες πλέον. Διευκολύνεται έτσι η δημιουργία νέων επενδύσεων, τονώνεται η οικοδομή κλπ.
Θεωρείται ότι αποκαταστάθηκε ο άνισος ανταγωνισμός σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
ΟΜΩΣ
Ο άνισος ανταγωνισμός υφίσταται πλέον εις βάρος των νομών που παρέμειναν παραμεθόριοι στον χαρακτηρισμό, τόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους της ίδιας Περιφέρειας, αλλά και σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Ειδικότερα για τον Ν. Κιλκίς επισημαίνουμε: Αποτελεί άνιση μεταχείριση ως προς την αναπτυξιακή διάσταση για το Ν. Κιλκίς, προκαλεί περιορισμό νέων επενδύσεων, μειώνεται η ελκυστικότητα της περιοχής εξαιτίας των επιπλέον γραφειοκρατικών διαδικασιών (ειδικές άδειες λόγω παραμεθορίου κλπ.).
Έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ότι ο Ν. Κιλκίς ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης του Εμπορίου, της Βιομηχανίας και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι ειδικές άδειες παραμεθορίου για δικαιοπραξίες θα αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για επενδύσεις και υποδομές.
Τίθεται το ερώτημα – προβληματισμός αν ο Ν. Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και άλλοι αποχαρακτηρισθέντες Νομοί θα εξακολουθούν να έχουν τα προνόμια της παραμεθορίου ως δικαιούχοι του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας INTERREG.
Θα εξακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να δικαιούνται προνομίων στους νομούς Πέλλας και Σερρών και να μη συμβαίνει το ίδιο για το νομό Κιλκίς.
Υποστηρίξαμε ως Δημοτική ομάδα ΟΡΑΜΑ και ΔΡΑΣΗ κατά τον διάλογο για τον Καλλικράτη να θεσπισθεί παράλληλα με την προτεινόμενη νησιωτικότητα και παραμεθοριότητα που αφορά κρίσιμες περιοχές της χώρας.
Δημοσιοποιήσαμε την άποψη και θέση μας στο Συνέδριο της ΤΔΕΚ και ΚΕΔΚΕ. Κάτι πήγε να γίνει στην Αθήνα, αλλά δεν βρήκε υποστηρικτές μέχρι το τέλος. Το lobby των νησιωτών σαφών και είναι ισχυρότατο από αυτό των χερσαίων παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδας. Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα στα πάντα επίκαιρο για εμάς θέμα της παραμεθορίου και ειδικότερα της μεθορίου και την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Ακόμη για το ρόλο του INTERREG ως πρόγραμμα με πραγματικά μετρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, για τους ανθρώπους πρωτίστως της μεθορίου, όπου διαμένουν περί τους 6.000 συντοπίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.