Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Πετυχημένες οι διήμερες εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νέα Σάντα Κιλκίς





Με απόλυτη επιτυχία έληξαν στη Νέα Σάντα Κιλκίς, οι διήμερες εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που διοργάνωσε στις 14 και 15 Μαΐου ο τοπικός Σύλλογος Ποντίων. Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων στα γραφεία του Συλλόγου ξεκίνησε ο στολισμός του δίσκου με τα Κόλλυβα (Κανόνας) για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τα θύματα της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, έθιμο που γίνεται επί 17 συνεχή έτη στη Νέα Σάντα.

Παράλληλα, από τα γραφεία του Συλλόγου ξεκίνησε πομπή, με συνοδεία κεμεντζέδων, νταουλιών και τραγουδιστών, οι οποίοι μαζί με τον κόσμο που συμμετείχε τραγουδούσαν τα μοιρολόγια «Ν΄αϊλί εμάς και βάι εμάς», «Την Πατρίδαμ έχασα» και «Πάρθεν η Ρωμανία». Της πομπής ηγούντο η ελληνική και ποντιακή σημαία, το Λάβαρο του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας και ο πίνακας της Εξορίας των Σανταίων.  
Πλήθος πυρσών φώτιζαν την νύχτα, καθιστώντας κατανυκτική την ατμόσφαιρα. Πρώτος σταθμός της πομπής, ήταν η Πλατεία των Παλληκαριών της Σάντας του Πόντου, όπου έγινε από το Πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Πουνερίδη, αναφορά στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, στους γενναίους οπλαρχηγούς της Σάντας και τα Παλικάρια τους, στο μοναδικό Αντάρτικο του Ανατολικού Πόντου της Σαντάς του Πόντου, που αγωνίστηκαν την περίοδο 1916-1923 και στη θυσία των 7 μικρών Αγγέλων, για να γλυτώσουν 500 και πλέον άτομα που ήταν εγκλωβισμένα στη σπηλιά Μάγαρα. Ακούστηκαν τα μοιρολόγια των Οπλαρχηγών Ευκλείδη Κουρτίδη και Δαμιανού Τσιριπίδη από τον τραγουδιστή Λάμπη Παυλίδη και τον λυράρη Θεόφιλο Ασλανίδη.  
Δεύτερος σταθμός ήταν τα Κοιμητήρια, όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στους πρώτους οικιστές της Νέας Σάντας και τα πάθη τους. Ακούστηκε το ποίημα του ποιητή Αλέκου Μόρνου (γράφτηκε την 17 - 11- 1921) «Παιδιά η Σάντα έπεσε» από τον ηθοποιό κ. Σάββα Τσουλφίδη και διαβάστηκαν τα ονόματα των αρχηγών των πρώτων οικογενειών, που εγκαταστάθηκαν και έστησαν τη Νέα Σάντα Κιλκίς από τον κ. Οδυσσέα Πιπερίδη. Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ο βουλευτής Κιλκίς, κ. Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κιλκίς, Χριστόφορος Πιπερίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Αφεντουλίδης, Κωνσταντίνος Ζώτος, Λάζαρος Παζαρτζικλής και Παναγιώτης Καλτσίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Σάντας κ. Νικόλαος Χωλίδης και Πρόεδροι Ποντιακών και μη Συλλόγων.  
Την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Νέα Σάντα, και ακολούθησε πομπή προς την Πλατεία των Παλληκαριών της Σάντας συνοδεία της τοπικής Φιλαρμονικής και στρατιωτικού αγήματος της 71ης Α\Μ Ταξιαρχίας Πεζικού «ΠΟΝΤΟΣ».  
Ακολούθησε Τρισάγιο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Πουνερίδης, αφού χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στο αίτημα του Συλλόγου για την Ιστορική Έδρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «την Ιστορία την γράφουν οι λαοί με το αίμα τους και την φέρουν μαζί τους σε όποιο μέρος της γης κατοικούν και πεθαίνουν (Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος). Οι Πόντιοι πρόσφυγες (και όχι μόνο), που στερήθηκαν την ιδιαίτερη Πατρίδα τους για τους ευνόητους λόγους και δεν έχουν ένα Ιστορικό και Πνευματικό κέντρο που να τους συσπειρώνει εκεί, δικαιούνται ένα τέτοιο στη Μητροπολιτική Μάνα τους Ελλάδα». Ευχαρίστησε το Δ.Σ του Δήμου Κιλκίς για την ομόφωνη έγκριση του αιτήματος, τις Ποντιακές Ομοσπονδίες Π.Ο.Ε και Π.Ο.Π.Σ, τις Ενώσεις Ποντίων και τους Ποντιακούς Συλλόγους για την συμπαράστασή τους στο αίτημα αυτό.  
Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης, κ. Στυλλιανού Παπαθεμελή ο οποίος με την πραότητα και τη σοφία που τον διακρίνει, έθεσε σωστά το θέμα των Γενοκτονιών των Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, Μικράς Ασίας και Ανατολικής Ρωμυλίας από τον ίδιο θύτη, αναφέρθηκε σε παλαιούς και νέους οικονομικούς συσχετισμούς, με τη γείτονα, τονίζοντας τη μεγάλη μεταβολή εις βάρος μας. Τόνισε τη μεγάλη επίδοση της Σάντας του Πόντου στα γράμματα και τις τέχνες, λέγοντας ότι ο δάσκαλός του στην Όσσα ήταν ο Σανταίος Πρόσφυγας Μιχάλης Αδάκτυλος, από τους παλιούς καλούς δασκάλους.  
Μετά την ομιλία του κ. Παπαθεμελή, ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Κιλκίς Αντιδήμαρχο κ. Χριστόφορο Πιπερίδη, από τους Βουλευτές του Νομού Κιλκίς και από εκπροσώπους φορέων.  
Με το πέρας της κατάθεσης στεφανιών ο παλαίμαχος Σανταίος τραγουδιστής Εφραιμίδης Χαράλαμπος (πρώτο βραβείο Ποντιακού τραγουδιού στο πρώτο Φεστιβάλ Ποντιακών τραγουδιών, στο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το 1961), παρά τα χρόνια του και την κατάσταση της υγείας του, τραγούδησε το τραγούδι του Οπλαρχηγού Ευκλείδη και το «Η Ρωμανία επάρθεν».  
Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. Στην κατάμεστη αίθουσα και αυλή του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας, παρατέθηκε μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων.

Την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των αναφερομένων της πρώτης μέρας, και οι Βουλευτές Νομού Κιλκίς κ. Γιώργος Φλωρίδης και κ. Κώστας Κιλτίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κιλκίς, κ. Καλλισθένη Πάκα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αναστάσιος Αμανατίδης, Νικόλαος Αβραμίδης, Γεώργιος Θεοδωρίδης, Στέφανος Μάλγαρης, Αιμίλιος Νικολαϊδης, Σάββας Τσολάκης, και Δημήτριος Φωτιάδης.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.