Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μάχη του Σκρά «Λίκνο εκ βράχων»

Τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου 1918 άρχισε η προετοιμασία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων για τη μάχη που θα γράφονταν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας και θα αποδείκνυε στους Συμμάχους, για ακόμη μια φορά, ότι η ελληνική ψυχή κατάφερε να υπερνικήσει τα ισχυρά πυροβόλα όπλα του εχθρού. Η μάχη στην κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν, που στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «Λίκνο εκ βραχών», θα έμενε χαραγμένη για πάντα στη συλλογική μας μνήμη ως λαμπρό παράδειγμα του απαράμιλλου ελληνικού θάρρος.


Η επόμενη μέρα, 17 Μαΐου, βρήκε τα ελληνικά στρατεύματα με διοικητή τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη σε πλήρη ανάπτυξη εναντίον της καλά οργανωμένης βουλγαρικής άμυνας με στόχο την κατάληψη της θέσης του Σκρα, το οποίο θεωρείται φυσικό παρατηρητήριο και είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για το Μακεδονικό Μέτωπο. Οι ελληνικές δυνάμεις αποτελούνταν από πέντε συντάγματα πεζικού (14.567 στρατιώτες) με την υποστήριξη 287 βαρέων και ελαφρών πυροβόλων. Οι βουλγαρικές δυνάμεις διέθεταν, επίσης, πέντε συντάγματα πεζικού και υποστηρίζονταν από ισχυρό πυροβολικό. Η βουλγαρική αντίσταση ήταν έντονη, αλλά η ορμητικότητα και η επιμονή των ελληνικών στρατιωτών είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της θέσης στις 6:30 το πρωί. Η Μάχη του Σκρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες των ελληνικών δυνάμεων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η σημασία της αναγνωρίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της σφοδρής μάχης, ο αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Γκυγιωμά, χαρακτήρισε τους Έλληνες στρατιώτες ως «πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας».


Σθεναρή αντίσταση
Το πολυάριθμο πυροβολικό που ήταν παραταγμένο στο Σκρα και η πολύ καλή οχύρωση της κορυφής των 1.096 μέτρων, έδειχνε τη στρατηγική σημασία της θέσης για το Βουλγαρικό μέτωπο και το μεγάλο βαθμό δυσκολίας για την κατάληψη της. Άλλωστε, η 122η Γαλλική Μεραρχία είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να εξουδετερώσει τις βουλγαρικές δυνάμεις το Μάρτιο του 1917. Γι’ αυτό το λόγο και οι συμμαχικές δυνάμεις είδαν με κατάπληξη την αποφασιστική νίκη των ανδρών του ελληνικού στρατού, οι οποίοι κατάφεραν να διασπάσουν ένα μέτωπο μήκους 12 χιλιομέτρων και «βάθους» 2 χιλιομέτρων. Οι βουλγαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν ξανά τη θέση – κλειδί του Σκρα, αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τις βαριές απώλειες του ελληνικού στρατού, ο οποίος θρήνησε 29 αξιωματικούς και 412 οπλίτες, ενώ 69 αξιωματικοί και 2.135 οπλίτες τραυματίστηκαν την ώρα της μάχης. Οι ελληνικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν συνολικά 2.045 Βουλγάρους και πήραν ως «λάφυρα» 32 πυροβόλα και 12 βομβιδοβόλα χαρακωμάτων.


Υπέρβαση εαυτού Το ελληνικό σθένος, η γενναιότητα και η υπέρβαση του εαυτού για το συμφέρον της χώρας και το καλό του συνόλου θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τη σημερινή δύσκολη εποχή που περνάμε. Η προσπάθεια του ελληνικού στρατού που φάνταζε αδύνατο να έχει νικηφόρα έκβαση, αποδεικνύει την αλύγιστη επιμονή και την ατσαλένια θέληση που έχουν οι Έλληνες όταν οι καιροί το επιτάσσουν. Στην εποχή της κρίσης, η συσπείρωση γύρω από έναν σκοπό που δεν είναι άλλος από την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη του τόπου μας, οι αξίες και οι θυσίες των στρατιωτών μας θα πρέπει να αποτελούν οδηγό για την πορεία μας στο αύριο. Για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.