Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου


Λύκειο 1ο Βραβείο: Βαρβέρης Νικόλαος, 1ο Γενικό Λύκειο Νάουσας.
Διεθνής αναγνώριση γενοκτονίας των Ποντίων: Απλά μια Εθνική Δικαίωση, η και οικουμενική αναγκαιότητα; Η απάντηση στο ερώτημα απορρέει αδιαμφισβήτητα από τον ορισμό του όρου γενοκτονία, έτσι όπως έχει διατυπωθεί στην εθνική έννομη τάξη. Συγκεκριμένα λοιπόν το εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου Γενοκτονία καθορίζεται από τις Διεθνείς συνθήκες ως η συστηματική εξολόθρευση, ολική ή μερική μιας Εθνικής, Φυλετικής ή Θρησκευτικής ομάδας. Σύμφωνα δε με το διεθνές δίκαιο η γενοκτονία συνιστά το βαρύτερο έγκλημα, κατά του ανθρωπίνου γένους και γι’ αυτό το λόγο, δεν τυγχάνει παραγραφής εν ουδεμία περιπτώσει. Μάλιστα το εν λόγο αποτέλεσε τον δικαιολογητικό λόγο της επιβολής ιδιαιτέρων σκληρών ποινών στους εγκληματίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη δίκη της Νυρεμβέργης.
Απ’ όλα τα ανωτέρω συμπεραίνουμε λοιπόν πως η διεθνής έννομη τάξη προσδίδει ιδιαίτερη απαξιωτική βαρύτητα στην γενοκτονία και επιφυλάσσει άκρως αυστηρές κυρώσεις στους εμπλεκόμενους. Η αιτιολογική βάση αυτής της στάσης της Διεθνούς Κοινότητας ανάγεται σε διττό επίπεδο. Αφ’ ενός αποβλέπει στην σκληρή τιμωρία όσων προέβησαν σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, αλλά και σε όσους θα επιχειρήσουν παρόμοια στο μέλλον και αφετέρου στην αφύπνιση των λαών όλης της υφηλίου για το ειδεχθές αυτού του εγκλήματος, αλλά και για την ανάγκη παγκόσμιας συλλογικής δράσης για την καταπολέμησή του. Εμμένοντας στο δεύτερο σκέλος και συναρτώντας το με τη γενοκτονία των Ποντίων, η οποία αποτέλεσε αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς τα τεκταινόμενα και διαπραχθέντα τότε, εκπληρώνουν την εννοιολογική υπόσταση του όρου, τότε καταφάσκουμε την ιδιαίτερη αφυπνιστική επίδραση του γεγονότος της διεθνώς αναγνώρισης στους λαούς, ώστε μελλοντικά να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες. Συγκεκριμένα μια τέτοιου είδους αναγνώριση θα καταστήσει διάχυτη την πεποίθηση στους λαούς της οικουμένης, πως η διεθνής κοινότητα δεν αδρανεί, δεν κωλυσιεργεί, δεν μεροληπτεί, δεν ποδηγετείται από διακρατικά συμφέροντα, αλλά μάχεται για την εδραίωση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπιστικών αξιών. Συνεπώς και οι λαοί παραδειγματισόμενοι και αποβλέποντας στην ύπαρξη ισχυρής διεθνούς νομικής προστασίας, θα αγωνιστούν και αυτοί με την σειρά τους στο μέτρο των δυνάμεών τους για την εξάλειψη του φαινομένου. Επιπλέον η διεθνής συναίνεση για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας θα οδηγήσει συνακόλουθα στην καταχώρηση του όρου στα ιστορικά εγχειρίδια παγκοσμίως. Έτσι ο μελετητής της ιστορίας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, οι μελλοντικοί κάτοικοι της γης, αντικρίζοντας εκείνα τα κτηνώδη γεγονότα, εκείνες τις θλιβερές σελίδες, εκείνα τα μελανά σημεία στον γαλάζιο ουρανό της ανθρώπινης ιστορίας και συναρτώντας τα με τον όρο γενοκτονία θα αηδιάσουν, θα αγανακτήσουν, θα αφυπνιστούν. Τότε και το αίμα των τότε αδίκως σφαγιασθέντων Ποντίων θα βρει δικαίωση. Και η δικαίωση δεν θα εντοπίζεται στην εκδίκηση, αλλά στην οικουμενική δράση, στην παγκόσμια συναίνεση για την εξάλειψη των γενοκτονιών και για την διεθνή έμπρακτη αναγνώριση και εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αξιών οικουμενικών και πανανθρώπινων.

  Δημοτικό 5ο Βραβείο: Δικμάνη Ειρήνη, 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.