Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Στην Βουλή η άσκηση «Καλλίμαχος»


Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Σε τι αποσκοπούν οι ασκήσεις καταστολής πλήθους των Ελληνικών Ενόπλων, Δυνάμεων και η συμμετοχή της Ελλάδας σε δυνάμεις επέμβασης σε τρίτες χώρες;», απέστειλε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στο Κιλκίς.
Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής: «Την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, έγινε στο στρατόπεδο Κορομηλά, στην Αργυρούπολη του Κιλκίς η στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» για την εκπαίδευση αερομεταφερόμενου λόχου στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στον Σχηματισμό Μάχης (Helbrog BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντικείμενο της άσκησης, όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, ήταν η αντιμετώπιση κρίσεων σε «τρίτες χώρες» και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων άσκηση «Καταστολής πλήθους», προφανώς δηλαδή την καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων και εξεγέρσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Helbrog BG οι δυνάμεις που την απαρτίζουν θα μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 6000 χλμ από τα σύνορα της Ένωσης.
Αυτοί οι σχεδιασμοί και η εν λόγω στρατιωτική άσκηση δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την πιθανή περαιτέρω εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς κρίσεις, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά θα ορίζονται κάθε φορά και σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επιπλέον στρατιωτικές μονάδες εκπαιδευμένες στην «Καταστολή πλήθους» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον κάποιου «εσωτερικού εχθρού».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Ποιες αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας εξυπηρετεί ο σχεδιασμός επεμβάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό;
Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων, όπως π.χ. τώρα στην Αίγυπτο, και για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.