Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Γ. Σαρακιώτης: Η επιλογή της χώρας για το μέλλον δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια κυβερνητική πρόταση, όπως αυτή της Ν.Δ.

Συνέντευξη παραχώρησε στον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης Ο κ.Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών και το αν αυτό θα επηρεάσει τον χρόνο των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό ότι: «Όσο πιο γρήγορα τις προκηρύξει τόσο το καλύτερο για τη χώρα, όσο και για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας».

Σε σχέση με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ανέφερε ότι «Πεποίθησή μας είναι ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για μία κυβέρνηση πλατιάς αποδοχής με όσους κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης συνιστά πλέον αδιαμφισβήτητο παράγοντα αστάθειας.»

Ολόκληρη η συνέντευξη

1. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν δείχνει να «κλείνει», όπως διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση με νέες αποκαλύψεις να έρχονται στο φως. Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες νωρίτερα, από το τέλος της τετραετίας που διαμηνύει ο Πρωθυπουργός;

Όχι μόνο δεν κλείνει αλλά ολοένα και ξεδιπλώνονται νέες πτυχές ενός παρακράτους που λειτουργούσε και λειτουργεί με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη. Μόλις, πριν λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας νέες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. Δημοσιοποιήθηκε ότι, ότι πέραν των υπουργών, των στενών συνεργατών του, μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών, αλλά και πολιτικών προσώπων παρακολουθείτο και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων! Αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στον τομέα της εθνικής ασφάλειας μας, αλλά και τι είδους μηνύματα εκπέμπονται εν τω μέσω μιας συγκυρίας, η οποία είναι ιδιαιτέρως τεταμένη.

Όλα αυτά, καθώς και τα προβλήματα τα οποία έχει επιφέρει η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην ελληνική κοινωνία με τις επιλογές της σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως στην αγορά της ενέργειας, τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων, κ.α., όφειλαν να έχουν οδηγήσει στην παραίτηση τον κ. Μητσοτάκη και στη διενέργεια εκλογών, όπως ζητά κατ’ επανάληψη ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κι ο Πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όσο πιο γρήγορα τις προκηρύξει τόσο το καλύτερο για τη χώρα, όσο και για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

2. Ο υπερπληθωρισμός που έχει ως αποτέλεσμα την ακρίβεια, έχει φέρει σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες για την καταπολέμηση του προβλήματος;

Η καθημερινότητα στη χώρα μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας τόσο των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων όσο και της κυβερνητικής αδράνειας και ανικανότητας να ελέγξει αποτελεσματικά τα ολιγοπώλια της αγοράς της ενέργειας, των καυσίμων και του κλάδου του λιανικού εμπορίου. Κι αυτό δεν είναι κάτι που εδράζεται σε έωλους ισχυρισμούς των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά στα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από την αγορά και τους παραγωγικούς φορείς. 

Κοινός τόπος είναι ότι την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρηματικότητα έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, καρτέλ και ολιγοπώλια σμιλεύουν καθημερινά το άγαλμα του! Καθώς τα ποσοστά της κερδοφορίας τους, εν μέσω περιόδου πρωτοφανούς μείωσης των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, αγγίζουν πραγματικά δυσθεώρητα επίπεδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση, περιφρονεί τις προτάσεις που πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, αφουγκραζόμενος την αγωνία μίας κοινωνίας που αναζητά κατανόηση απέναντι σε αυτό που βιώνει και ακολούθως ουσιαστική υποστήριξη. 

Προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρο που κοστολογείται στο 1,5 δισ. ευρώ και το οποίο θα μπορούσε να σπάσει πολλούς κρίκους στην αλυσίδα της ακρίβειας, τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και όχι την είσπραξη του αστείου ποσού των 373,5 εκατ. ευρώ που πρόσφατα βεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και την ανάκτηση του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, την αποσύνδεση της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, ενέργεια στην οποία προχώρησαν οι χώρες της Ιβηρικής, αλλά όχι ο κ. Μητσοτάκης, τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, την αποφασιστική μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και τη θέσπιση του μέτρου των 120 δόσεων για την αποπληρωμή του εναπομείναντος. 

Αυτά είναι μόνο ορισμένα μέτρα τα οποία συγκροτούν τους άξονες των 6 εθνικών προτεραιοτήτων πάνω στις οποίες βασίζεται το Κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Καραγεωργίου. Η εφαρμογή των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μείνει η κοινωνία όρθια και να επανεμπεδωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο.

3. Βλέπουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να "οργώνουν" την Ελλάδα. Ποιά είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;

Η επαφή με την κοινωνία, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δε σταμάτησε ποτέ και θα σας εξηγήσω το γιατί. Κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου και σωστά είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί, ως Τομέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, είχαμε τη δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή και να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους των θεσμικών και παραγωγικών φορέων σε όλη την επικράτεια, συλλέγοντας τις θέσεις και τις προτάσεις τους με σκοπό την κατάρτιση του σκελετού των προγραμματικών μας θέσεων. 

Την τελευταία περίοδο, η διαδικασία αυτή έχει γίνει πιο διαδραστική αφού πλέον έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε διά ζώσης με τους συμπολίτες μας, σε μαζικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, ούτως ώστε να τους παρουσιάσουμε την κυβερνητική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Θεωρώ ότι πλέον έχουν καλλιεργηθεί οι προϋποθέσεις για την απολύτως αναγκαία πολιτική αλλαγή και τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία και θα θέσει τέλος στην εποχή της θεσμικής, της οικονομικής και της αξιακής κρίσης που έχει επιφέρει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

4. Μετεκλογικές συνεργασίες. Μια συζήτηση που καλά κρατεί εδώ και μήνες. Ποια είναι τα σενάρια που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για μια προοδευτική κυβέρνηση; Και αν ναι, με ποιους;

Εξ αρχής, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει την προγραμματική βάση, επί της οποίας θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια μετεκλογική συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Μέσω της έγκαιρης κατάθεσης τεκμηριωμένων και κοστολογημένων προτάσεων για το σύνολο των μεγάλων ζητημάτων, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλεί με συνέπεια τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να συστρατευτούν με στόχο την απαγκίστρωση της χώρας από τον φαύλο κύκλο της παρακμής.

Πεποίθησή μας είναι ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για μία κυβέρνηση πλατιάς αποδοχής με όσους κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης συνιστά πλέον αδιαμφισβήτητο παράγοντα αστάθειας. Η επιλογή της χώρας για το μέλλον δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια κυβερνητική πρόταση, όπως αυτή της Ν.Δ., η οποία διατείνεται ότι θα «αλλάξει τα πάντα», αλλά στην πραγματικότητα ναρκοθετεί τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, επιβάλλοντας ένα καθεστώς που διαρρηγνύει κάθε δημοκρατική και θεσμική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.