Του Πάνου Μαύρου
Καθώς περιμένουμε να καλοκαιριάσει για να λιώσουν τα χιόνια και οι πάγοι στα πεζοδρόμια, αφού οι αρμόδιοι δεν μπορούν και οι πολίτες αδιαφορούν, ας δούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπου βιώνουν συχνά τέτοιες κακοκαιρίες και ακόμη χειρότερες.
Σε ανεπτυγμένες αλλά κρύες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, αλλά και οι ΗΠΑ, ήδη τα έργα επίλυσης του προβλήματος "έχουν πάρει φωτιά" για να ζεστάνουν ότι απαιτείται!
Έτσι δρόμοι, πεζοδρόμια, πίστες αεροδρομίων, αγωνιστικοί χώροι γηπέδων, ακόμη και σκάλες, ξηλώνονται για να τοποθετηθούν ειδικοί σωλήνες ζεστού νερού με τη διαδικασία της γνωστής όπως στα σπίτια "ενδοδαπέδιας θέρμανσης".
Υπάρχουν φυσικά και άλλες μέθοδοι όπως η πατενταρισμένη τεχνολογία θέρμανσης με άμορφα μέταλλα, που αναπτύχθηκε αρχικά σε μια χώρα που δεν έχει παγωνιά το Ισραήλ και συγκεκριμένα από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Αν και το κόστος κατασκευής είναι αρκετά δαπανηρό ακόμη και για αυτές τις πλούσιες χώρες, έκριναν πως και πάλι τους συμφέρει. Σύμφωνα με έρευνες, θεωρήθηκε πως μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που ωφελούνται, μα κυρίως από τα καταστήματα!
Η συγκεκριμένη τοποθεσία που έχει θερμαινόμενο δάπεδο, είναι ασφαλέστερη και με λιγότερα ατυχήματα από πτώσεις, με λιγότερη βρωμιά και φθορές από τις λάσπες και αλάτι που θα έπρεπε να πέσει αναγκαστικά!
Έτσι προσελκύουν περισσότερους καταναλωτές, ντόπιους ή τουρίστες και εν συνεχεία ανεβαίνει η εμπορική αξία της περιοχής, σε σχέση με άλλες που δε έχουν αυτές τις υποδομές!
Εάν κρίνω από τον τίτλο του άρθρου σας, θεωρείτε ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις πολιτισμένες χώρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζετε τι γίνετε στις ̎ πολιτισμένες χώρες ̎ όταν συμβαίνει το αντίθετο ; όταν έχουν υπερβολική ζέστη στην ουσία καύσωνα ( μεταξύ 27 και 34-35 βαθμούς ), και εάν είναι και διαρκείας, δηλαδή περίπου μία βδομάδα, τότε κλαύτα Χαράλαμπε.. που λέμε και στην καθομιλουμένη.
Με μείον 10, 15 και πάνω από 20 καμιά φορά και αυτό πάνω από μήνα δεν κλείνει κανένα σχολείο..
Με συν 28 κλείνουν τα σχολεία και όχι μόνον…
Έχω σπουδάσει, ζω και εργάζομαι στο Βερολίνο από το 1973.
Ευχαριστώ
Νίκος Αθανασιάδης
Dipl. Informatiker T.U. Berlin
Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην Γερμανία ( ΟΕΚ )
Αντιπρόεδρος της Κοινοπραξίας Μεταναστευτικών Ομοσπονδιών στην Γερμανία (BAGIV)