Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Σοβαρές καταγγελίες του Χρ. Γιαννούλη στη Βουλή για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται ομογενείς και αλλοδαπούς


Δελτίο τύπου Χρ. Γιαννούλη
Τη διαβεβαίωση ότι θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες (όπως π.χ η σύσταση τμήματος ομογενών), για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων που καταγράφονται στις διαδικασίες της πολιτογράφησης, έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, απαντώντας την Πέμπτη 09/01/2020 στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ύπαρξη κυκλωμάτων, που μέσω δικηγορικών γραφείων και υπηρεσιακών παραγόντων, εκμεταλλεύονται ομογενείς και αλλοδαπούς, υποσχόμενοι -έναντι αμοιβής- επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τους.

Ο κύριος Λιβάνιος αποκάλυψε πως από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης διενεργείται έλεγχος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, όπου παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πολιτογράφησης κατά μέσο όρο χρειάζονται 1494 ημέρες!

Ο Χρήστος Γιαννούλης αιτήθηκε την έκδοση τη σχετικής εγκυκλίου για την υλοποίηση των ευνοϊκότερων διατάξεων για τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το άρθρο 39 του ν. 4604/2019 προέβλεπε ειδικές διατάξεις για την πολιτογράφηση ομογενών προερχομένων από τις παραπάνω χώρες, κυρίως ποντιακής καταγωγής. Ωστόσο μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έκδοση της απαραίτητης εγκυκλίου για να μπορέσουν επιτέλους να εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις.

Έθεσε επίσης το ζήτημα της ευνοϊκότερης μεταχείρισης των συζύγων των ομογενών μας από την Αλβανία και υποστήριξε ότι οι σύζυγοι έλκοντας το δικαίωμα από τους ομογενείς έχουν το απαραίτητο δελτίο ομογενούς, ωστόσο όταν αυτοί αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, το χάνουν.

Επίσης η κατάργηση των χρονοβόρων και αδιαφανών συνεντεύξεων και η αντικατάστασή τους με τον τελευταίο νόμο για την ιθαγένεια, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, από την ειδική δοκιμασία των τεστ, προσδίδει διαφάνεια και αξιοπιστία στη διαδικασία διακρίβωσης της εξοικείωσης του αιτούντος με την ελληνική ιστορία και πραγματικότητα. Παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά και ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η σχετική υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί και έτσι η πρόβλεψη παραμένει στα χαρτιά.

Να σημειώσουμε πως στις υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια εκκρεμούν πάνω από 60.000 αιτήσεις πολιτογράφησης.

Προφανώς η διαδικασία απόδοσης της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη απαιτεί τη δέουσα προσοχή, ωστόσο πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρόνο, διαφορετικά αποβαίνει ιδιαίτερα δυσμενής για ομογενείς και αλλοδαπούς που την αιτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.