Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Κάστανο: Μια ελληνική υπερτροφή που δεν γνωρίζαμε


Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μια μυρωδιά ψημένου κάστανου αναδύεται στις πλατείες των χωριών μας και στους πεζοδρόμους των μεγαλουπόλεων. Και είναι η ίδια γνώριμη μυρωδιά που μας δημιουργεί γλυκές αναμνήσεις και στιγμές του Χειμώνα. Ναι το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο τα κάστανα είναι εδώ και έχουν την τιμητική τους. 

1.Το κάστανο ανήκει στην ομάδα των ξηρών καρπών. Αλλά ευτυχώς αποτελεί μια φτωχή θερμιδικά επιλογή. Συγκεκριμένα 100 γρ κάστανου, αποδίδουν 170kcal,σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς που αποδίδουν περίπου 600kcal ανά 100 γρ προϊόντος. Κι αυτό γιατί περιέχουν αρκετό νερό (52% περίπου) και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά 2,5%/100 γρ. Γίνεται έτσι αυτονόητο ότι μπορούν να καταναλωθούν στη διατροφή ενός ατόμου που προσέχει το βάρος του, ως ένα θρεπτικότατο και υγιεινό κολατσιό.

2. Όσον αφορά στην σύσταση των λιπαρών ουσιών που περιέχουν, τα ω-3 βρίσκονται σε τέτοιο ποσοστό, που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τα προτείνει για την ρύθμιση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

3.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα νατρίου, ώστε να συμβάλλουν στη ρύθμιση και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

4.Δίκαια θα τα χαρακτήριζε κανείς ως υπερτροφή, μια και είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι τα φλαβονοειδή και οι φαινόλες. Καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε και η C.Για να προστατέψουμε την βιταμίνη C,από μια σημαντική απώλειά της, θα ήταν προτιμότερο να τρώγονται ωμά. Ωστόσο και βρασμένα ή ψητά είναι εξίσου θρεπτικά ,αφού έχουν να μας προσφέρουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών.

5.Περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, ουσίες απαραίτητες για την τόνωση του νευρικού μας συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκατό γραμμάρια κάστανου, αποδίδουν 14 γρ φυτικών ινών (ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη).

6.Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα μπορούν να καταναλωθούν -με μέτρο πάντα-από άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή προ-διαβήτη.

7. Τα 100 γρ κάστανου αποδίδουν 2 γρ πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας (αντάξια του αυγού, αλλά χωρίς χοληστερόλη) και συνιστούν μια πολύ καλή επιλογή για έγκυες, εφήβους, χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
Τα κάστανα αποτελούν πια συστατικό της σύγχρονης μαγειρικής τέχνης συνοδεύοντας κρέας, ψάρι, πίτες και τυριά με ποικίλους τρόπους. Χρησιμοποιούνται και στην ζαχαροπλαστική, προσφέροντάς μας υπέροχους γευστικούς πειρασμούς, όπως γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, σοκολατάκια, τσουρέκι γεμιστό με κάστανο και πολλούς άλλους.

Στην πιο διαιτητική τους έκδοση θα μπορούσαν βρασμένα ή ψημένα μαζί με ένα φρούτο να μας κάνουν ένα "πλήρες"  δεκατιανό ή απογευματινό.

Τα κάστανα έχουν ξεχωριστή θέση στο ελληνικό τραπέζι και πολύ περισσότερο στο δικό μας, μια και στην περιοχή μας, όπως στην Καστανερή (τοποθεσία που πήρε και το όνομα της από την παραγωγή κάστανου) και στο χωριό Γρίβα της Γουμένισσας, καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις του ομώνυμου καρπού και η ποιότητα της παραγωγής είναι εξαιρετική και μοναδική. 

* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
MSc στην Κλινική Διατροφή
Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσκομείου Κιλκίς
Διογένους 4, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου