Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Αποδέχομαι ό,τι γνωρίζω ή γνωρίζω μόνο ό,τι αποδέχομαι;

Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμπίδου
Δικηγόρος

Ορθολογισμός είναι μία κατεύθυνση της φιλοσοφίας που αποδέχεται ως γνώμονα και αφετηρία της γνώσης τη λογική σκέψη”. 

Η γνώση μεταλαμπαδεύεται; Διδάσκεται; Εξαρτάται ή μήπως είναι εντελώς ανεξάρτητη από κάθε βιωματική εμπειρία; 
Σκέφτομαι να καταγράψω όλα τα ερωτηματικά που γεννώνται μέσα μου, τούτη την περίοδο λίγο πριν τη γέννηση του Χριστού.

Του Χριστού, που a priori, η μητέρα του χρειάστηκε να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή για να τον φέρει στον κόσμο.

Και αναρωτιέμαι, αλήθεια, αν στα σύνορα τα οποία πέρασαν υπήρχαν φράχτες ασφαλείας με αιχμηρές λεπίδες τι θα γινόταν;

Πού θα ακουμπούσαν τον πόνο τους και τις ελπίδες τους, πού θα απηύθυναν τις προσευχές τους, όλοι αυτοί, που πλήττονται και απειλούνται από τους μετακινούμενους πληθυσμούς, ενώ οι ίδιοι δεν έπληξαν και δεν απείλησαν ποτέ κανέναν, όντες είτε γόνοι προσφύγων είτε μεταναστών;

Και για να μην υπάρξουν απορίες, όχι δεν θα πάρω κανέναν από “δαύτους” στο σπίτι μου τα Χριστούγεννα. Η φωνή μου όμως, θα κραυγάζει για πάντα και τα μάτια μου θα δακρύζουν για τη μοίρα τους.

Γιατί ενόψει των γιορτών να φλομώσουμε τον κόσμο με επιδόματα και ελεημοσύνες;

Γιατί παλαιότερα στενοχωριόμασταν που δεν ήμαστε αρκετά πλούσιοι και τώρα που δεν είμαστε αρκετά φτωχοί για να δικαιωθούμε επιδόματα;

Επειδή παθητικοποιηθήκαμε.

Επειδή αρκούμαστε σε ό,τι μας παρουσιάζεται ως αναγκαίο ή έστω αναπόφευκτο. Βαθμιαία, ως άνθρωποι, χάσαμε τον αυτοκυριαρχικό μας χώρο.

Γιατί αποφασίσαμε ότι για να αποκτήσουμε φωνή, πρέπει να την ενώσουμε με τη φωνή κάποιων άλλων. Ακόμα και έτσι, όμως, δεν φωνάζουμε. Απλώς ανοιγοκλείνουμε το στόμα μας, λες και δε θυμόμαστε τα λόγια.

Η συναίνεσή μας είναι το ζητούμενο. Αυτή, όμως, όταν επιδιώκεται στο πλαίσιο στενών κομματικών επεμβάσεων και στρατηγικών, μας αποδυναμώνει ως πολίτες, μας κατευθύνει τη σκέψη, μας χειραγωγεί. Είτε ως μονάδες, είτε ως εμπλεκόμενοι σε συμμετοχικά σχήματα χάνουμε την ταυτότητά μας και κατ' επέκταση το δίκιο μας.

Δεν είναι οι σύλλογοι δήμαρχοι. Δεν είναι οι αντιδήμαρχοι δήμαρχοι. Δεν είναι οι βουλευτές δήμαρχοι. Δεν είναι οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες πρωθυπουργοί. Ούτε όλοι οι πολίτες βουλευτές.

Και επανερχόμαστε στον ορισμό “Ορθολογισμός είναι μία κατεύθυνση της φιλοσοφίας που αποδέχεται ως γνώμονα και αφετηρία της γνώσης τη λογική σκέψη”.

Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το νέο έτος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.