Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Η ποντιακή Κωμωδία "Χωρίς εσέν κι γίνουμε, χωρίς εσέν κ' εφτάγω", στο Κιλκίς



ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΗΘΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ
του Δημήτρη Νικοπολιτίδη σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δαμιανίδη.
Από την θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς
"ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ".
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 Ώρα: 19:00
Συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς
Γενική είσοδος 2,5 Ευρώ.

Το θέατρο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποντιακής κουλτούρας. Από τα λαϊκά εθιμικά δρώμενα του δρόμου, στις θεατρικές σκηνές των αστικών κέντρων οι Πόντιοι αγαπήσαμε το θέατρο και προσθέσαμε σε αυτό τα δικά μας πολιτιστικά στοιχεία.

Στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πολιτισμός που φέραμε από την εκεί πατρίδα, το ποντιακό θέατρο προσαρμόστηκε στις εδώ συνθήκες, άλλοτε κρατώντας πολλά στοιχεία του παρελθόντος και άλλοτε πληρώνοντας και το ίδιο το τίμημα της αλλοτρίωσης του σύγχρονου τρόπου ζωής. Σήμερα όλο και λιγότερο το απαντούμε ως μέρος της πολιτιστικής εργασίας των συλλόγων ενώ οι πιο σύγχρονες φόρμες του περισσότερο πληγώνουν παρά ενισχύουν τον πολιτισμό μας.

Η απόφαση των Αργοναυτών να δημιουργήσουμε θεατρική ομάδα πάρθηκε έπειτα από πολύ σκέψη και με πρόθεση να εργαστούμε επί της ουσίας επάνω σε ζητήματα όπως η ποντιακή διάλεκτος, το ηθικοπλαστικό κομμάτι του θεατρικού δρώμενου αλλά και τη διάσωση εικόνων ζωής και εθιμοτυπικών της πορείας του λαού μας στο χρόνο.

Η ευθύνη της συγκρότησης και λειτουργίας θεατρικής ομάδας αλλά και της διδασκαλίας των εκάστοτε έργων ανατέθηκε στον Έφορο μας, κο Δαμιανίδη Παναγιώτη που η μακρόχρονη εμπειρία του αλλά και βαθιά αγάπη του για το αληθινό ποντιακό θέατρο κατάφερε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, να ενώσει την ομάδα και όλοι μαζί να εργαστούν σκληρά και να δώσουν ζωή στο εγχείρημα.

Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα του έργου, κο Νικοπολιτίδη Δημήτριο για την προσφορά των κειμένων του αλλά και την στήριξη που παρείχε κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών, καθώς και τα μέλη της θεατρικής ομάδας των Αργοναυτών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.