Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

"Με ημερομηνίες τα γεγονότα της επταετίας και του πολυτεχνείου"

Γράφει ο Δημήτρης Παρίδης
Πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ. Κιλκίς
21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 Πραξικόπημα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Οι λόγοι του κινήματος δεν αφορούσαν τόσο την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελόπουλο, όσο τον φόβο των επερχόμενων εκλογών της 28ης Μαΐου να αναδυθούν στην εξουσία η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου με τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου να θεωρείται ανερχόμενο αριστερό αστέρι του κόμματος του, ο οποίος μάλιστα, επιχειρούσε να συνάψει σχέσεις με τις χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας σοβιετικών στρατηγικών συμφερόντων.

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1968 Ελληνικό δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου συντάγματος. Το εκλογικό σώμα ενέκρινε με ΝΑΙ 92,21% και ΟΧΙ το 7,79%

27 ΙΟΥΛΟΥ 1973 Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κάνει διάγγελμα στον Ελληνικό λαό για αποδέσμευση από το καθεστώς της κηδεμονίας εκ μέρους των ξένων. Μια διακήρυξη ανεξαρτησίας για την οικονομική, στρατιωτική, διπλωματική αυτοτέλεια του Έθνους. Το μεγάλο ΟΧΙ μετά του Μεταξά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ  και της Αμερικής. (Θάλεγε κανείς αυτό που δήθεν πιστεύουν και οι αριστεροί )

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1973 Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποφασίζει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αλλαγή του συντάγματος του 1968 και εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και κατάργηση της μοναρχίας που ο ίδιος επέφερε ορίζοντας από προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το δημοψήφισμα διεξήχθη με 78.43% ΝΑΙ, και 21.57% ΟΧΙ. Τότε κατηγορήθηκε από τον Δημ. Ιωαννίδη για χαλάρωση του πολιτεύματος με τάσεις νεοφιλελευθερισμού.

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που δόθηκε η αφορμή από τους φοιτητές για να πετύχει ο σκοτεινός δικτάτορας Ιωαννίδης την ανατροπή του Γεωργίου Παπαδόπουλου τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου. Το σχέδιο ανατροπής αποδεικνύεται από τα απόρρητα ντοκουμέντα των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Θύματα εντός Πολυτεχνείου δεν υπήρξαν ποτέ. Όσο για το μνημείο στο οποίο γίνεται λόγος κατάθεσης στεφάνων, αφορά έναν ιστορικό της ΕΑΜ ο οποίος πέθανε το 1989 από φυσιολογικά αίτια και είναι ο Νίκος Σβορώνος ο οποίος δε, έχει φωτογραφηθεί μπροστά στην προτομή του.

Συνεπώς η μέρα της 17ης Νοεμβρίου γιορτάζεται ως μια γιορτή φάντασμα με ανακριβή ιστορικά δρώμενα από αριστεριστές με αντιεξουσιαστικές τάσεις και αναρχισμού.

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 Η πτώση της χούντας του Παπαδόπουλου από τον σκοτεινό  δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη και τον βασικό υπαίτιο εξέγερσης του Πολυτεχνείου  και του πραξικοπήματος στην Κύπρο.

Ο Ιωαννίδης ορίζει πρόεδρο τον Στρατηγό Φαίδων Γκιζίκη και πρωθυπουργό τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο.

Ενώ τις υπόλοιπες κυβερνητικές θέσεις κατέλαβαν εξίσου σκληροπυρηνικοί άνθρωποι οι οποίοι επέβαλαν το χειρότερο καθεστώς της χούντας φιμώνοντας τον Τύπο και σπέρνοντας τον φόβο στους δημοσιογράφους.

14-15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Πραξικόπημα στην Κύπρο για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ που σχεδίαζε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με την άμεση παρέμβαση του Δημ. Ιωαννίδη και την οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ του Γεωργίου Γρίβα και μέλη της Εθνικής φρουράς Κύπρου όπου και επετεύχθη η ανατροπή.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Εισβολή των τούρκων στην Κύπρο επικαλούμενοι του άρθρου 4 της συνθήκης εγγυήσεων. Στην ουσία πήραν την αφορμή από τις ανορθόδοξες στρατηγικές κινήσεις του Δημ. Ιωαννίδη ο οποίος την πρώτη μέρα του Αττίλα τη νύχτα της 20ης -21ης Ιουλίου , τίθεται σε εφαρμογή το επιθετικό σχέδιο

Αφροδίτη 2 που προέβλεπε αιφνιδιασμό των τούρκων και όχι το Αφροδίτη 1 που ήταν αμυντικό και προέβλεπε σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου για την καταστροφή των πρώτων θέσεων των τούρκων στην Κηρύνεια.

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1974 Ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης προσκαλεί και διορίζει πρωθυπουργό το Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.