Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ένας Ουκρανός μετανάστης οικείος της πίστεως

Εκ του ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γουμενίσσης Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως κ.κ. Δημητρίου
Παρ᾽ όλη την έξαρση των ανθρωπίνων σε επισκιάσεις προς την θέα του αληθινού Μυστηρίου, ποτέ δεν σταματά η Χάρη του Θεού να προχέεται στην Εκκλησία. Μας χαρίζει αφορμές πνευματικής χαράς και τροφοδοτεί την πιστότητά μας στην ώριμη και θεοπαράδεκτη εκκλησιαστική αναφορά. 

Έτσι, και δια των ανθρωπίνων, όσων σωζομένων στην θεανθρωπεία του Εκκλησιαστικού Σώματος, μας χειραγωγεί προς τον Χριστό, που είναι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος. Αυτό το μυστήριο φαίνεται πως το αποζητούν όσοι αποζητούνται εν ελέει από τον ζώντα Θεό, με μιαν ειλικρίνεια και αφελότητα πίστεως τόσην ώστε προσαρμόζει προς την οδηγία του Χριστού μας “εάν μη γένησθε ως τα παιδία, ου δύνασθε εισελθείν εις την βασιλείαν των ουρανών”.

Με μιαν ανάλογη αναζήτηση ευθύτητας και ειλικρίνειας επιζητούσε να εισαχθεί στην αγία Μας Εκκλησία ο Igor Beljawski του Valentin και της Irina Danimovna, με εβραϊκές αντίστοιχα και ουκρανικές ρίζες. Γεννήθηκε στο Χάρκωβ της Ουκρανίας το 1984 και στην παιδική του ηλικία μετακόμισαν οι γονείς του στη Γερμανία με την ευκαιρία της Περεστρόϊκα. 

Το οικογενειακό του περιβάλλον ήταν μακράν και έξω από την Εκκλησία. Η αθεΐα τους είχε σκοτεινιάσει τον νουν και την καρδιά. Παρ᾽ όλα αυτά ανέθαλε η επιθυμία στον υιό τους να ενταχθεί στα μέλη της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο 35χρονος Ουκρανός μεγάλωσε και σπούδασε μηχανικός αυτοκινήτων (εργάζεται σήμερα σε επώνυμη εταιρεία αυτοκινήτων που απαιτεί επηυξημένες γνώσεις του αντικειμένου) και γνωρίστηκε με μία μετρημένη και σώφρονα Ελληνίδα από την επαρχία μας, πτυχιούχο Οικονομικών. Μια φαινομένη κοινωνιολογική αιτία, κι όμως στάθηκε εργαλείο της αγάπης του Θεού για τον Igor. Επισκέπτονταν είτε οι δυό τους μαζί είτε με την μέλλουσα πεθερά του, όποτε εργαζόταν η υποψήφια σύζυγός του, την Ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και εκδήλωσε ελεύθερα την απόφασή του να κατηχηθεί και να βαπτισθεί Χριστιανός Ορθόδοξος. 

Κίνητρό του στην αρχή δεν ήταν ο Γάμος, καθώς στη Γερμανία αναγνωρίζεται υποχρεωτικά η πολιτική σύμβαση-αναγνώριση της συμβίωσης του ανδρογύνου. Επέμενε να κατηχηθεί στη διδασκαλία και την πίστη του αληθινού Θεού, να γίνει και εκείνος χριστιανός, όπως και ο πρώτος αδελφός του που απέμεινε στην Ουκρανία.

Μας επισκέφθηκαν ο Igor με την Παναγιώτα στην Ελλάδα, κατηχήθηκαν κατ᾽ εντολήν μας από τον αρμόδιο εκπρόσωπό μας και εφοδιάσθηκαν με δύο πολύτιμα εφόδια συμπληρωματικά (το βιβλίο μας “Η ζωή εκ τάφων” και το βιβλίο “Κατήχηση και Βάπτιση ενηλίκων” του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, αμφότερα σε γερμανική μετάφραση). 

Μετά από ικανό διάστημα επανήλθαν με ειδική άδεια στη Γουμένισσα, κατηχήθηκαν επισταμένως και επιπλέον απεθαύμασαν σε αναπαράσταση στιγμιοτύπων από ορατά τεκμήρια της μεγαλουργίας του ζώντος Θεού (σε πιστότητα αναλογίας προς την βιβλική και την διαιώνια εκκλησιαστική εμπειρία).

Αποφασίστηκε να τελέσουμε τη βάπτισή του, και προσκάλεσε τους οικείους του από τη Γερμανία. Η Βάπτιση τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο-Βαπτιστήριο της Αγίας Παρασκευής στον πολυεπίπεδο Ναό της Παναγίας-Άξιόν Εστιν Αξιουπόλεως. Στην τελετή της Κατηχήσεως ήταν παρόντα όλα τα παιδιά του Μέσου Κατηχητικού της Ενορίας με τους Κατηχητές.

Τελέσαμε την Βάπτισή του, την Χρίση του με το Άγιο Μύρο και τον μεταλάβαμε των Αχράντων Μυστηρίων, προσειπόντες πάλιν και πολλάκις το μοναδικό αυτό δώρο της ενσωματώσεώς του στο ένα εκκλησιαστικό Σώμα του ζώντος Θεού. Του απευθύναμε πάλι τους εμπρέποντες λόγους και τον παραδώσαμε στη χαρά της μεγάλης Εκκλησιαστικής αγκάλης και των μετεχουσών οικογενειών. 

Ο εφημέριος του Ναού και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιγνάτιος Καλογεράκης του συνέστησε τους προσφιλείς του Εφημερίους του Φόϋερμπαχ, που συνέπεσε να είναι αμοιβαία γνωστοί και στις οικογένειες που συμμετείχαν στο ιερό Μυστήριο. Μετά την βάπτιση, μας υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ᾽ρθει να νυμφευθεί την εκλεκτή της καρδιάς του στην Εκκλησία όπου βαπτίσθηκε.

Είναι ο πρώτος Ουκρανός που βαπτίσθηκε στην επαρχία μας, που κατασυγκίνησε όλους τους παρισταμένους στο μυστήριο, ακόμη και τους γονείς του.

Έτσι ο Ουκρανός αυτός ώριμος και μορφωμένος νέος έγινε ένας νέος ώριμος βλαστός της Μητροπόλεώς μας, μεταφυτευόμενος στην ακμαία Μητρόπολη της Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.