Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Πρόσκληση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το σχολείο που ονειρεύομαι"

Ανακοίνωση Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» 
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» στα πλαίσια της συνεργασίας του με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς θα υλοποιήσει το βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Το σχολείο που ονειρεύομαι: παρεμβάσεις πρόληψης στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο».

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας (KEE) του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τα στελέχη πρόληψης διάφορων Κέντρων Πρόληψης και θα εφαρμοστεί πιλοτικά για πρώτη φορά φέτος πανελλαδικά. Το ΚΕΕ είναι ένας από τους επίσημα αναγνωρισμένους φορείς για την επιστημονική εκπαίδευση και εποπτεία των Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση, έχει σχεδιαστεί για την εφαρμογή του στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό), έχει κατατεθεί για έγκριση στο ΙΕΠ και περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά υλικά, που έχουν λάβει έγκριση από το ΙΕΠ και στο παρελθόν: «Ταξίδι στο όνειρο…» (για μαθητές νηπιαγωγείου) και «Οι ονειρο-κατακτητές εν δράσει…» (για μαθητές δημοτικού). 

Αυτά τα εκπαιδευτικά υλικά εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές που είναι σημαντικές στην πρόληψη των εξαρτήσεων (όπως επικοινωνία, αυτοεκτίμηση, συνεργασία, συναισθήματα, διαφορετικότητα) και έχουν στόχο την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, αλλά και τη δημιουργία κλίματος ομαδικότητας, συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το βιωματικό εργαστήρι που σας προσκαλούμε να συμμετέχετε απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων του Δημοτικού και περιλαμβάνει ένα τριήμερο σεμινάριο στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση, διάρκειας 9 ωρών και ένα διήμερο σεμινάριο γνωριμίας με τα δύο εκπαιδευτικά υλικά, διάρκειας 6 ωρών, βασισμένο σε προσομοιώσεις των υλικών. 

Όσοι εκπαιδευτικοί και νηπιαγωγοί θα συμμετέχουν σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι συνολικής διάρκειας 15 ωρών έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν ένα από τα δύο ολοκληρωμένα προγράμματα αγωγής υγείας στις τάξεις τους με τους μαθητές και να συμμετέχουν σε συναντήσεις συνομιλιών με

τα στελέχη πρόληψης του Κ.Π. ΝΗΡΕΑΣ, που θα υλοποιούνται κατά τακτά διαστήματα (ανά δυο μήνες περίπου), προκειμένου να αξιολογούν από κοινού τις δράσεις που υλοποιούνται και να υποστηρίζονται σε ένα πλαίσιο ομοτίμων.

Στόχοι του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες: α) να γνωρίσουν τη Συστημική Προσέγγιση της Καταξιωτικής Διερεύνησης και να εξοικειωθούν με τις μεθόδους και τις τεχνικές της, β) να εκπαιδευτούν σε δομημένα υλικά που θα τα εφαρμόσουν στις τάξεις τους και γ) να συμβάλλουν στην αξιολόγηση των υλικών αυτών.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι βασίζεται στο βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω μεθόδων αλληλεπίδρασης και στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία. Η δομή και το περιεχόμενο του θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν τις ικανότητες τους, τα αποθέματα και τις αξίες τους για να μπορέσουν να συνδεθούν με τα όνειρα και τις επιθυμίες τους και να σχεδιάσουν τα βήματα για να πετύχουν τους στόχους τους, τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Το τριήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Τετάρτη 20, Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 και στη συνέχεια το διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρες 17:30-20:30. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων θα οριστεί και η περιοχή υλοποίησης του εργαστηρίου (Κιλκίς ή Παιονία). 

Συντονίστρια της ομάδας είναι η κα Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης. Στο τέλος του εργαστηρίου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και το εγχειρίδιο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το σχολείο που ονειρεύομαι». Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στον εξής σύνδεσμο: https://forms.gle/pKTsGgdqfKhW67HG7

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 20 εκπαιδευτικοί. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με το Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.