Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Άρθρο βασισμένο σε εργασία της δικής μας ψυχολόγου Έλλης Φρεγγίδου, στο περιοδικό “Το Βήμα του Ασκληπιού"

Επιστημονικό άρθρο, βασισμένο στη μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία της κιλκισιώτισσας ψυχολόγου Έλλης Φρεγγίδου για την ικανοποίηση από τα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι”, του Δήμου Κιλκίς δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Το Βήμα του Ασκληπιού” (Τόμος 18, Τεύχος 4, Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2019).*

Οι ερευνητές Έλλη Φρεγγίδου (M.Sc. Ψυχολόγος, Επιστημονική υπεύθυνη της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Κιλκίς), Ελισάβετ Φρεγγίδου (M.Sc. Στατιστικολόγος, Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Κιλκίς), Αθανάσιος Νικολέντζος (M.Sc., PhD, Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΕΑΠ, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημονικό προσωπικό στο Συνήγορο του Πολίτη), Πέτρος Γαλάνης (MPH, PhD, Νοσηλευτής ΠΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Αντωνία Παπαδοπούλου (M.Sc., Κοινωνική Λειτουργός ΠΕ, Επιστημονική υπεύθυνη του Βοήθεια στο σπίτι ενότητας Χέρσου του Δ. Κιλκίς) δημοσίευσαν τη μελέτη τους με θέμα: Διερεύνηση του επιπέδου ικανοποίησης ατόμων τρίτης ηλικίας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” και εκτίμηση του επιπέδου αυτοαξιολόγησης της υγείας τους: Η περίπτωση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” του Δήμου Κιλκίς.

Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 138 άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ ηλικίας 65 έως 90 ετών. Από την εν λόγω έρευνα προέκυψε ότι το επίπεδο της συνολικής ικανοποίησης των ωφελουμένων από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” ήταν αρκετά υψηλό (4,05 σε κλίμακα μέτρησης 1-5). 

Στη μελέτη βρέθηκε ότι η περίοδος συμμετοχής στο πρόγραμμα ΒσΣ και η συχνότητα των επισκέψεων του προσωπικού σχετίζονταν με αύξηση της βαθμολογίας ικανοποίησης από τη συμπεριφορά και τις ικανότητες του προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος παραμονής των ωφελούμενων στο πρόγραμμα ΒσΣ τόσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ικανοποίησης των χρηστών από τη συμπεριφορά και τις ικανότητες του προσωπικού.

Επιπρόσθετα, οι συχνότερες επισκέψεις και ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής στο πρόγραμμα περιόριζαν αφενός τα έξοδα μετακίνησης του χρήστη για συνταγογράφηση φαρμάκων και προμήθεια ειδών σπιτιού και αφετέρου τα έξοδα παροχής φροντίδας σε τρίτους για την καθαριότητα του χώρου και την ατομική υγιεινή του ωφελούμενου.

Με βάση τα παραπάνω ερευνητικά δεδομένα διαπιστώνεται ότι η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ως μοντέλο ενεργούς και συμμετοχικής γήρανσης, δύναται να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας και την κοινωνικοοικονομική ευημερία της χώρας.

Η δεδομένη έρευνα δημοσιεύεται σε μια περίοδο που οι δομές “Βοήθεια στο Σπίτι” ανά την Ελλάδα βρίσκονται για άλλη μια φορά σε συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς αναμένουν τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης προκήρυξης των θέσεων εργασίας.

* http://ejournals.teiath.gr/index.php/tovima/issue/view/464

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.