Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

«Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας» κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς


Της Πάολας Χαραλαμπίδου
«Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας» τιτλοφορείται η τελευταία έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται στην ουσία για την περιοδική φωτογραφική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζει σε φωτογραφίες του Ορέστη Κουράκη, χρυσά στεφάνια από την πλούσια συλλογή του γειτονικού Μουσείου: στεφάνια από φύλλα κισσού, δρυός, μυρτιάς, ελιάς, άλλοτε επιβλητικά και περίτεχνα, άλλοτε λιτά και απέριττα, που έχουν βρεθεί εδώ και δεκαετίες στη γη της Μακεδονίας και χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα σε σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης ζωής, σε συμπόσια και τελετές και συνόδευαν τους κατόχους τους μετά θάνατον.

Μεταξύ των φωτογραφικών εκθεμάτων συγκαταλέγεται και το χρυσό στεφάνι ελιάς που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε ταφικό τύμβο της αρχαίας Ευρωπού στο Δήμο Παιονίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση στον επισκέπτη προκαλεί η γενικότερη αισθητική και η προσοχή στις λεπτομέρειες: Τα επεξηγηματικά κείμενα γραμμένα στο χέρι με κιμωλίες, οι λιτές ζωγραφικές παρεμβάσεις, η τοποθέτηση ζωντανών φυτών ως αντιπαραβολή με τα εκθεσιακά, καθώς και η αναπαράσταση της εξαιρετικά διατηρημένης τοιχογραφίας του συμποσίου από το Μακεδονικό τάφο του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, καθιστούν ζωντανή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την περιήγηση στον μουσειακό χώρο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως 31/12/2019, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία των Δημάρχων Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και Παιονίας Κώστα Σιωνίδη, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Κιλκίς Γεωργίας Στρατούλη, της αρχαιολόγου στο Μουσείο Θεσσαλονίκης Στυλιάνας Γκαλινίκη, στελεχών της ΕΦΑ Κιλκίς, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων και πλήθους κόσμου.

Η διοργάνωση της έκθεσης «Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας» ανήκει στον μακρύ κατάλογο των επίμονων και αξιόλογων δράσεων της ΕΦΑ Κιλκίς που αποσκοπούν στην εξωστρέφεια, στην αποτελεσματική προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, στην εμβάθυνση της ιστορικής γνώσης και κυρίως στην ευαισθητοποίηση των πολιτικών αρχών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συστηματική και οργανωμένη λειτουργία της ΕΦΑ σε όλα τα επίπεδα αποτελεί ευτύχημα για το Κιλκίς, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση ειδικά στο σκέλος των συνεργιών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσει.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς αρχίζει πλέον να εκσυγχρονίζεται και να αποκτά όπως άλλωστε του αρμόζει, δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.