Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Σταμάτα να πληγώνεις αυτές που σε έφεραν στον κόσμο


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Από την στιγμή που άρχισα να καταλαβαίνω αυτό τον κόσμο και όσο μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι πόσο άδικος είναι απέναντι στη γυναίκα. Αυτή που πάντα ονομάζουμε ως το αδύναμο ή ασθενές φύλο. Πράγματι η σωματική δύναμη της γυναίκας δεν είναι όμοια του άνδρα, είναι όμως αυτός λόγος να έρχεται πάντα δεύτερη;

Πριν προλάβετε να αρνηθείτε αυτό που λέω θα το τεκμηριώσω , όσον αφορά το «δεύτερη». Θα ξεκινήσω από απλά πράγματα που συνειδητοποιούμε καθημερινά. Πόσες από τις γυναίκες που γνωρίζετε παρόλες τις σπουδές και την υπερπροσπάθεια στη δουλειά τους κατέχουν θέσεις διευθυντών σε επιχειρήσεις που δεν είναι του μπαμπά τους; 


Πόσες από τις γυναίκες που γνωρίζετε βρίσκονται στο στίβο της πολιτικής χωρίς να τις έχει προωθήσει ο σύζυγος ή ο πατέρας; Πόσους από του καθηγητές που είχαμε στο πανεπιστήμιο ήταν γένους θηλυκού και ακόμη περισσότερο πρυτάνεις;

Πάμε τώρα σε σοβαρότερα θέματα. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα στη γραμμή SOS σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ δέχονται γύρω στις 5000 κλήσεις από γυναίκες θύματα συζύγων, οι οποίες κατά βάση δεν θέλουν να καταγγείλουν το περιστατικό και ζητούν απλώς συμβουλές. 

Ένα επιπλέον δυσάρεστο γεγονός είναι η αποφυγή πολλών γυναικών να καταγγείλουν βιασμό. Στη χώρα μας καταγγέλλονται μόλις 200 βιασμοί τον χρόνο, όταν από τις κλήσεις στη γραμμή sos έχουν καλέσει περίπου 4500 γυναίκες μόνο στο 2018. 

Για να μην αναφερθούμε και στην σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, που αναγκάζει σχεδόν πάντα το θύμα να αποχωρήσει από την εργασία του και ο θύτης μένει ατιμώρητος. Βέβαια από μικρές οι μαμάδες φροντίζουμε να τις κάνουμε να σιωπούν, γιατί αλλιώς «τι θα πει ο κόσμος κορίτσι πράμα.»

Επίσης, σε άλλες χώρες και σε όλες σχεδόν τις θρησκείες, η γυναίκα σε καμία περίπτωση δεν έχει ισάξια θέση με τον άνδρα. Το Κοράνι αναφέρει χαρακτηριστικά «η γυναίκα είναι το χωράφι σου (εννοεί τον σύζυγο) στο οποίο μπορείς να καλλιεργήσεις όπως θες». 

Επίσης, τόσο στον μουσουλμανισμό όσο και στον Χριστιανισμό η γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόρροιας δεν θεωρείται καθαρή. Στον Βουδισμό σύμφωνα με τις παραδόσεις το πέρασμα στη Νιρβανα είναι κάτι το οποίο καταφέρνουν μόνο οι άνδρες. Τα παραδείγματα πολλά και απαντώνται παντού.

Τραγικότερο όλων μετά από 2 περιστατικά που έτυχε μέσα σε αυτή την εβδομάδα να διαβάσω στον τύπο είναι η σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών είτε από τον ίδιο τον γονέα είτε από φιλικό πρόσωπο. Η παιδική κακοποίηση φυσικά αγγίζει άλλο κομμάτι αλλά αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την υπεροχή του αρσενικού που σε πολλές φορές ξεπερνά τα ζωώδη ένστικτα.

Με ένα απλό άρθρο δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα μόνο να αναφέρω το πρόβλημα, αλλά επιτέλους όλοι όσοι μεγαλώνετε αγόρια προσπαθήστε έστω και λίγο να αλλάξετε τον τρόπο που τα γαλουχείτε. Δείξτε τους πως δεν καθορίζει την υπεροχή τους το γεγονός πως ουρούν όρθια. 

Ακόμη και στα σχολεία θα έπρεπε να διδάσκεται ο σεβασμός προς το γυναικείο φύλο. Σεβασμός προς αυτή που μας έφερε στον κόσμο. Σε αυτή που εργάζεται, που διαβάζει τα παιδιά της, που συντηρεί το σπίτι της. Στη γυναίκα που έχει ευαισθησίες και θέλει πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.