Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, για ΔΕΗ,ΤΕΙ, και Νέα Καβάλα

Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Είδες η ΔΕΗ
Αποτέλεσμα της συστηματικής (προεκλογικά και μετεκλογικά) καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ από τη ΝΔ είναι οι προαποφασισμένες και αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ ήταν η διαμόρφωση μίας ψευδούς εικόνας για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας, ώστε να διευκολυνθεί η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβαρύνει ολόκληρη την κοινωνία με 500 εκατ. ευρώ. 

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιβάρυνση ξεπερνά το 15%, με προφανείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητά τους. Η αύξηση δε, του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών είναι δεδομένη και για ένα μέσο νοικοκυριό προσεγγίζει το 13,4%.

Όσον αφορά τη δήθεν μη επιβάρυνση των καταναλωτών, η κυβέρνηση ΝΔ εμπαίζει τους πολίτες για τους εξής λόγους:

1. Διότι προσπαθεί να αποκρύψει ότι αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα τα πληρώσουν οι πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2. Διότι η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% (η οποία υπενθυμίζουμε ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) έχει ήδη εφαρμοστεί και επομένως οι επικείμενες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ θα επιφέρουν αυξήσεις στους λογαριασμούς, οι οποίες μάλιστα θα υπερκαλύψουν τις μειώσεις που είδαν οι καταναλωτές λόγω της μείωσης του ΦΠΑ της ενέργειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

3. Διότι μεταξύ των μέτρων που ετοιμάζονται για τη ΔΕΗ είναι και η μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές από το 10% στο 5% (έκπτωση που επίσης θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταναλωτές πληρώνουν εμπρόθεσμα τη ΔΕΗ θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.

4. Διότι η «ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα για τους καταναλωτές», που επίσης περιλαμβάνεται στα νέα μέτρα, θα επιφέρει πολύ γρήγορα επιπλέον αυξήσεις στους λογαριασμούς

Τι θα γίνει με το ΤΕΙ Κιλκίς;
Με βάση:
Την δήλωση της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως σε συνέντευξη στις 29/08/2019 στο STAR: «Αν σε μια σχολή κάποιος μπαίνει αποκλειστικά με 2 ή 3 τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για τέτοιες σχολές». Αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολές που θα οδηγηθούν σε «ερήμωση», ως απόρροια της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στο ΤΕΙ Κιλκίς (5.767)

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα (Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), του βουλευτού της ΝΔ και υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιωργαντά,

Ερωτάται ο βουλευτής αν γνωρίζει τελικά, αν θα ιδρυθεί και δεύτερο τμήμα στο Κιλκίς ή θα κλείσει και το υφιστάμενο;

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 7ης Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου μια νέα πολιτική πραγματικότητα εγκαινιάζεται στη χώρα μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολύ γρήγορα άρχισε να ξεδιπλώνει ένα αυταρχικό, νεοφιλελεύθερο τρόπο διακυβέρνησης με κυρίαρχο τον ακροδεξιό λόγο.

Μέσα σε λίγες ημέρες

-Υπαναχώρησε στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και απέρριψε χωρίς καμία διαπραγμάτευση την πρόταση για μείωσή τους που πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από 3,5% σε 2,5% με τον καταπιστευτικό λογαριασμό.

-Δημιούργησε μια υπερσυγκεντρωτική δομή, Πρωθυπουργοκεντρική με την επωνυμία «Επιτελικό κράτος» που έδειξε τα όριά της στη Σαμοθράκη και αύξησε σημαντικά τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων.

- Κατήργησε θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους, όπως η αναφορά βάσιμου λόγου για την απόλυση των εργαζομένων και η προστασία των εργολαβικών εργαζομένων.

- Προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των επενδυτών στο Ελληνικό, καταθέτοντας τροπολογία – δώρο προς διευκόλυνσή τους για τη χωροθέτηση υψηλών κτηρίων.

- Διαφημίζει ως δικό της έργο διατάξεις, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή την αύξηση των συντάξεων χηρείας.

-Απαξίωσε την ψήφο των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό τον φόβο της απλής αναλογικής και άλλαξε βασικές διατάξεις του Κλεισθένη.

-Απαξίωσε τις Ανεξάρτητες Αρχές, παρεμβαίνοντας ευθέως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

-Κατάργησε το Πανεπιστημιακό Άσυλο αλλά και δομές , όπως τα διετή προγράμματα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ αλλά και την δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου, προωθώντας ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού στις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης.

Ο ελληνικός λαός, μπροστά σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι σίγουρο ότι θ’ αντιδράσει και θα υπερασπιστεί με αγωνιστικότητα ό,τι με πολύ κόπο πέτυχε τα χρόνια της κρίσης αλλά θα διεκδικήσει και ακόμη περισσότερα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΛΚΙΣ, στο πλαίσιο των αγώνων υπεράσπισης και διεκδίκησης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καλεί τους πολίτες του Κιλκίς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα διοργανωθεί και φέτος με την ευκαιρία της ΔΕΘ από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 στις 18:00, στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει με σύνθημα «Αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση» και αιτήματα για:

– Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, χωρίς διακρίσεις

– Επαγγελματικά δικαιώματα σε εργασία, με υγεία και ασφάλεια

– Σταθερό κοινωνικό προϋπολογισμό

– Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές

– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση- Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς

– Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις

Νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Ν. Καβάλας
Ενημερωθήκαμε μέσω του τοπικού τύπου σχετικά με την μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ν. Καβάλας. Συγκεκριμένα, 1002 πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται να προστεθούν στους 925 ήδη υπάρχοντες.

Η πρόσφατη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω των θαλάσσιων συνόρων, κατέστησε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της Μόρια ως το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Η αύξηση αυτή καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι ελάχιστο ρόλο, στην αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, παίζει αν στην κυβέρνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Είναι προφανές ότι η αύξηση ή η μείωση τους είναι ένα σύνθετο πολιτικό κατά βάση, κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο.

Αυτό που το προηγούμενο διάστημα είχε μετ’ επιτάσεως έχει καλλιεργηθεί σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ και τα συν αυτής γνωστά παράκεντρα, εκπίπτει πλέον στα μάτια των πολιτών. Γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι η σύνδεση των προσφυγικών ροών με την δήθεν αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά σπέκουλα και καπηλεία που μόνο σκοπό είχε την χειραγώγηση των ψηφοφόρων και υφαρπαγή των ψήφων τους.

Για του λόγου το αληθές θα σταθούμε σε μια από τις επιστολές του τότε βουλευτή Κιλκίς κ. Γεωργαντά (http://maxitis.gr/georgantas-katethese-erotisi-vouli-kleisimo-kentrou-prosfugon-neas-kavalas/) στις 16/07/2018, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«… επικρατεί έκρυθμη κατάσταση εντός του κέντρου με συνεχή βίαια περιστατικά ανάμεσα στους φιλοξενούμενους και την αστυνομία να έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της στην περιοχή»,

«Η λειτουργία του κέντρου στη Νέα Καβάλα είναι επικίνδυνη και για το πρόσθετο λόγο ότι χρησιμοποιείται ως βάση των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν την έξοδο τους προς την Ευρώπη καθώς βρίσκεται μόλις 10χλμ από τα σύνορα»,

«Η λειτουργία του κέντρου σε συνδυασμό με τις κινήσεις παράνομων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης δημιουργούν συνθήκες επικινδυνότητας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους αστυνομικούς»

Αφού αυτή είναι η εκτίμηση του κ. βουλευτή σχετικά με την λειτουργία του κέντρου την προηγούμενη περίοδο, ερωτάται τι από όλα όσα είχε αναφέρει έχει αλλάξει, ώστε πέρα από την συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου, να διπλασιάζεται και ο αριθμός των φιλοξενουμένων του; 

Μήπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχοντας πληροφορηθεί την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία σταμάτησαν τα «βίαια περιστατικά» και έπαψε να είναι «έκρυθμη η κατάσταση»; Μήπως οι φιλοξενούμενοι και μετανάστες έπαψαν να: «…χρησιμοποιούν ως βάση το κέντρο για να επιχειρούν την έξοδό τους προς την Ευρώπη» ή η «απόσταση από τα σύνορα» μεγάλωσε; Ή μήπως «…η λειτουργία του κέντρου και οι κινήσεις των παράνομων στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης» έπαψαν να «…δημιουργούν συνθήκες επικινδυνότητας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους αστυνομικούς»

Τελικά κ. Γεωργαντά ως ΝΔ εσείς τι προτείνετε; Πρέπει να κλείσει το προσφυγικό κέντρο στη Νέα Καβάλα ή όχι; Και αν ναι, πότε; Να αντικατασταθεί με την εγκατάστασή των προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια (Σωματείο OMNES) ή όχι; Οι απαντήσεις όπως καταλαβαίνετε, ως πολιτικού ταγού αυτού του τόπου, έχουν ιδιαίτερο βάρος. Δεν είναι απαντήσεις αναλόγως της θέσεως, δικηγόρου υπεράσπισης ή κατηγόρου για την ίδια υπόθεση. Δεν είναι απαντήσεις ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά με βάση τους νόμους του κράτους, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τους κανόνες του παγκόσμιου ανθρωπισμού.

Παράλληλα με τις απαντήσεις της ΝΔ και του κ. βουλευτή αναμένουμε, βέβαια, και τις αντιδράσεις των γνωστών – γνωστών τοις πάσι, που το προηγούμενο διάστημα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.