Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Οι μετανάστες ξανάρχονται στην Παιονία;

Της Δέσποινας Μωυσίδου
Αφορμή της ανάρτησης στάθηκε το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Κιλκίς από Θεσσαλονίκη, που συνάντησα τυχαία στην είσοδο της πόλης του Πολυκάστρου περίπου 19:00 η ώρα. Η προσωρινή στάση που πραγματοποίησε είδα να κατεβαίνουν μετανάστες και να μαζεύονται μπροστά στην πόρτα αποσκευών ώστε να πάρουν τις αποσκευές τους. ο αριθμός των ατόμων εκτιμώ πάνω από τριάντα.

Σκέφτηκα ότι αυτή η περιοχή πέρασε πολλά από την παρουσία μεταναστών και προσφύγων. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήθελαν να μην απομακρυνθούν και μάλιστα είχαν παραπονεθεί στον τότε Δήμαρχο γιατί έχασαν το κέρδος των επιχειρήσεων που προέρχονταν από αυτούς.

Όμως αυτοί έκοψαν εισιτήρια κάτι που αποτελεί κέρδος για το ΚΤΕΛ Κιλκίς. Αποβιβάστηκαν στην είσοδο της πόλης ώστε να ακολουθήσουν ελευθέρα την πορεία τους, πιθανόν προς τα σύνορα. Άλλωστε συναντάμε αρκετούς από και προς τα σύνορα να κινούνται. Στο βωμό του κέρδους αδιαφορία για το μετέπειτα.

Δεν είναι όμως το ΚΤΕΛ που ενισχύει την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή μας. Είναι και η δημοτική αρχή. Ο αριθμός των μεταναστών στην Νέα καβάλα ήταν μικρός, και σύμφωνος αναλογικά με άλλα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα. Η νέα δημοτική αρχή αντέδρασε στην μεταφορά επιπλέον ατόμων αρχικά.

Ενώ στην Πελοπόννησο έλεγαν "ευτυχώς γλιτώσαμε από την τυχόν εγκατάσταση μεταναστών προερχόμενοι από τα νησιά" και στην Φθιώτιδα οι αντιδράσεις των κατοίκων για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών απέδωσαν και ακυρώθηκε το σχέδιο εγκατάστασης των μεταναστών στον Δήμο Παιονίας η αντίδραση κάμφθηκε.

Η δημοτική αρχή μιλούσε για στήριξη από το κράτος, για το σχέδιο αποχέτευσης και ύδρευσης στο κέντρο φιλοξενίας Νέας Καβάλας, η σίτιση από τις τοπικές επιχειρήσεις, η ενίσχυση του κέντρου υγείας με παιδίατρο ως όρους ώστε να φιλοξενηθούν μετανάστες και λογικά να παραμείνουν. Στο βωμό της κερδοφορίας της τοπικής κοινωνίας αδιαφορία για το μετέπειτα.

Η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας προφανώς δεν μας έδωσε το μάθημα που έπρεπε.

Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι και τελικά ανεύθυνοι.

Δεν αλλάζει τίποτα τελικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.