Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς στη Νέα Καβάλα

Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς επισκέφτηκε το camp της Νέας Καβάλας συνοδευόμενο από τον Μιχάλη Βιδιαδάκη περιφερειακό σύμβουλο Κιλκίς με την παράταξη, «Κοιτάμε Μπροστά», την Σοφία Ψαρρά υποψήφια βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς και τοπικούς παράγοντες της περιοχής.


Μετά από την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις από εργαζομένους, το κλιμάκιο ενημερώθηκε σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και για τα προβλήματα που ανακύπτουν από την νέα κατάσταση.

Έγινε αναφορά στο πρόβλημα της ύδρευσης το οποίο επηρεάζει όχι μόνο το camp αλλά και παρακείμενες εγκαταστάσεις αγροτών. Για την ανάγκη βελτίωσης των ηλεκτρικών υποδομών των εγκαταστάσεων, όπως και την αποκομιδής των απορριμμάτων.


Πέρα όμως από την γενική αναφορά στα προβλήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το ζήτημα της εγκατάστασης των προσφύγων σε σκηνές, για το οποίο όπως ειπώθηκε υπάρχει θέμα. Οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κάνουν την ζωή τους πολλή δύσκολη. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή παρασύρουν συχνά τις σκηνές. 

Οι πρόσφυγες μετακινούνται προς το Πολύκαστρο μέσω της επαρχιακής οδού, βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους διερχόμενους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για πρόσφυγες στο camp της Νέας Καβάλας, μιλάμε γυναίκες και παιδία στην πλειοψηφία τους.

Θα μπορούσε ίσως να πει κανείς ότι η εγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στο camp της Νέας Καβάλας είναι αποτέλεσμα μόνο της αύξησης των προσφυγικών ροών, είναι όμως έτσι;

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 στη Μόρια υπήρχαν 5.000 πρόσφυγες ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 10.000. Δεν είναι μόνο η (αναμενόμενη το καλοκαίρι) αύξηση των μεταναστευτικών ροών που δημιούργησε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Είναι κυρίως η αρχική απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να διακόψει τα προγράμματα αποσυμφόρησης των νησιών που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ευάλωτες ομάδες και την στέγασή τους σε δομές της ενδοχώρας.

Μετά από δύο σχεδόν μήνες, το ΚΥΣΕΑ προχθές αποφάσισε την επανενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων. Αυτό επομένως που καταρχάς καταλογίζουμε στην κυβέρνηση είναι ότι άργησε πάρα πολύ να κατανοήσει αλλά και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα. Το ΚΥΣΕΑ, επίσης, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί η εξέταση σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου. Αυτό παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο και τη Νομολογία. 

Η κατάργηση αυτή θα οδηγεί στα Δικαστήρια όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται. Αυτό θα φέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων δημιουργώντας αφενός προβλήματα συμφόρησης στα Δικαστήρια και αφετέρου μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλευση των αιτούντων.

Γενικότερα, καταλογίζουμε στην κυβέρνηση ΝΔ ότι αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα κυρίως ως θέμα διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, και ως θέμα εθνικής άμυνας, γι’ αυτό και συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Μία τέτοια τακτική σαφώς απομακρύνει τη χώρα μας από τη γραμμή που είχε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συντονισμένα ανέδειξε και κατοχύρωσε στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ότι η κύρια στόχευσή μας πρέπει να είναι η πίεση προς την Ε.Ε. για συλλογικές λύσεις με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και επιμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών με τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.