Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η κωμωδία “Δείπνο ηλιθίων” στο δημοτικό σινεμά Κιλκίς


Δελτίο τύπου Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς
Σε έκτακτη προβολή την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 και ώρα 9:30 μ.μ. στο θερινό μας σινεμά η απόλυτη γαλλική κωμωδία “Δείπνο ηλιθίων”

Το φιλμ Le Diner De Cons / The Dinner Game του Φρανσίς Βεμπέρ, είναι μία έξυπνη, σπιρτόζικη και ξεκαρδιστική κωμωδία, ενός πολύστροφου, γεμάτου χιούμορ θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, ο οποίος έχει υπογράψει σουξέ σαν το «Κλουβί με τις Τρελές», ο «Μεγάλος Ξανθός» και οι κωμικές περιπέτειες των Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Πιέρ Ρισάρ «La Chevre» και «Les Fugitifs». 

Δεν είναι τυχαίο πως συνολικά 8 γαλλόφωνες ταινίες του έχουν μεταγραφεί ως χολιγουντιανά ριμέικ, με διασημότερα τον «Άνθρωπο με το Κόκκινο Παπούτσι», τα «Φιλαράκια» του Μπίλι Γουάιλντερ, τους «Τρεις Φυγάδες» και, φυσικά, το «Δείπνο Ηλιθίων».

Ο Φρανσουά είναι ένας κακομοίρης εφοριακός τον οποίο ο Πιέρ, ένας κυνικός και σνομπ εκδότης, προσκαλεί σε ένα «δείπνο ηλιθίων» που διοργανώνει με τους φίλους του κάθε εβδομάδα. Σίγουρος πως το πουλέν του θα αποδειχτεί πρόσωπο της βραδιάς –ηλιθιότερος από κάθε άλλο προσκεκλημένο–, ο Πιέρ ζητά από τον Φρανσουά να περάσει πρώτα από το σπίτι του για να τον τεστάρει. Όταν ο τελευταίος εγκατασταθεί για λίγες ώρες εκεί, θα αποδειχτεί μια αληθινή μηχανή καταστροφής, καθώς αρχίζει να ανακατεύεται –άθελά του– σε κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής του οικοδεσπότη. 

Με ένα μισοκοιμισμένο βλέμμα, μια πλαδαρή φιγούρα κι ένα ιδανικά αδέξιο στήσιμο, ο βραβευμένος με Σεζάρ Βιγερέ σηκώνει στις πλάτες του μια καταιγιστική αλληλουχία παρεξηγήσεων, η οποία πίσω από την εύκολη φάρσα κρύβει μια μελαγχολική, πικρή αίσθηση. 

Η μεγαλοαστική κενότητα σαρκάζεται με τακτ, η αστική μοναξιά αποκαλύπτεται διακριτικά, όμως αυτό που κυριαρχεί είναι το γέλιο το οποίο γεννούν οι απανωτές γκάφες του Φρανσουά, που όσο επώδυνες αποδεικνύονται για τον Πιέρ άλλο τόσο διασκεδαστικές μοιάζουν στους θεατές – τουλάχιστον σε όσους γνωρίζουν πως δεν παρακολουθούν τίποτα περισσότερο από ένα καλοστημένο και αστείο κινηματογραφημένο θέατρο.

Η ταινία του Φρανσίς Βεμπέρ, υπήρξε σπουδαία εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, ήταν υποψήφια το 1999 για έξι βραβεία César. Κατέφερε να αποσπάσει τρεις τιμητικές διακρίσεις στις κατηγορίες: Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Ζακ Βιλερέ, Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Daniel Prévost και Καλύτερου σεναρίου για τον Φρανσίς Βεμπέρ.

ΧΩΡΑ: Γαλλία

Σκηνοθεσία: Φρανσίς Βεμπέρ

Σενάριο: Φρανσίς Βεμπέρ

Φωτογραφία: Λουτσιάνο Τόβολι

Μουσική: Βλαντιμίρ Κοσμά

Πρωταγωνιστούν: Ζακ Βιγιερέ, Τιερί Λερμίτ, Φρανσίς Ιστέρ, Ντανιέλ Πρεβόστ, Αλεξαντρά Βαντερνούτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.