Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Εις μνήμη του πρόωρα αποδημήσαντα, Δημητρίου Βασιλειάδη Λαμπαδαρίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς


Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος 
Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, σαν κεραυνός εν αιθρία έφτασε η είδηση στο Κιλκίς και ειδικότερα στην Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου ότι, ο Δημήτριος Βασιλειάδης Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς, άφησε την τελευταία του πνοή σε παραλία της Χαλκιδικής.

Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει ότι έφυγε τόσο ξαφνικά στα 39 του χρόνια ο αγαπητός σε όλους τους Ιεροψάλτας του Κιλκίς, Δημητράκης, όπως τον αποκαλούσαμε, προδομένος από την καρδιά του.

Ο εκλιπών ήταν υπάλληλος της ΔΕΥΑΚ και παραλλήλως όπως προαναφέρθηκε είχε διοριστεί από την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου Αριστερός Ιεροψάλτης (Λαμπαδάριος κατά την ιεραρχία των ιεροψαλτών) στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Υπηρέτησε πάνω από 15χρόνια το αναλόγιο, με συνέπεια, μεράκι και πολύ αγάπη στην Θεία Λατρεία. Απόδειξης, ό, τι ήταν πάντα παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς» αλλά και σε όλους τους εορταζόμενους Ιερούς Ναούς,όπου θα τον έβρισκες πάντα επί των αναλογίων βοηθώντας τους συναδέρφους Ιεροψάλτας.

Ήταν χαμηλών τόνων, ουδέποτε θα άκουγες από τα χείλη του να υπερηφανεύεται για τις ψαλτικές του γνώσεις ή να κατακρίνει άλλους συναδέρφους Ιεροψάλτας. Μεγάλη του αγάπη επίσης ο ΠΑΟΚ, του οποίου ήταν «φανατικός» φίλαθλος.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στην προσωπική μαρτυρία - 25/8/2016 σε εμένα- του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ιδρυτού, Προέδρου και Διδασκάλου του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Πέτρος ο Γλυκύς» για τον αποδημήσαντα Δημητράκη: « Ήταν Σεπτέμβριος του 1998 όταν ήλθε ο Δημήτρης και με βρήκε στο ωδείο της Μητροπόλεως, όπου δίδασκα Βυζαντινή Μουσική. 

Δάσκαλε μου λέει θέλω να μάθω Βυζαντινή Μουσική. Τον ρώτησα έχεις βγάλει το Λύκειο και μου απάντησε όχι. Τότε του λέω δεν μπορείς να συμμετάσχεις. Κατέβασε το κεφάλι και κίνησε να φύγει. Όταν έφτασε στην πόρτα τον λυπήθηκα και τον φωνάζω να γυρίσει πίσω. Του λέω θα σε αναλάβω, όμως θέλει πολύ κόπο και διάβασμα η Βυζαντινή Μουσική. 

Ευτυχώς που με φώτισε ο Θεός (μου λέει με συγκίνηση ο Δάσκαλος) και τον κράτησα και έγινε ένας από τους καλύτερους Ιεροψάλτας του Νομού μας, παρόλο που είχε και κάποιο προβληματάκι στην άρθρωση του. Υπέρβαλε εαυτό, λέει διηγούμενος με θαυμασμό αλλά και με συγκίνηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ο Δάσκαλος»

Μέσα από αυτή εδώ την στήλη θέλω να ευχηθώ να έχει καλό παράδεισο και να επισημάνω ότι, όλοι όσοι τον γνώρισαν ως συνάδελφο στον εργασιακό του χώρο αλλά κυρίως σε αυτόν των Ιεροψαλτών, έχουν να πουν τα καλύτερα για τον εν γένει χαρακτήρα του.

Αγαπητέ Δημητράκη, είχα την χαρά και την τιμή να σε γνωρίσω επί του αναλογίου πριν 18 χρόνια, θα σε θυμάμαι πάντα με το νηφάλιο ύφος και την αφοσίωση σου στα καθήκοντά σου, ως Ιεροψάλτης και την τήρηση του ύφους και του ήθους της ψαλτικής τέχνης που σε εκπαίδευσε και μεταλαμπάδευσε ο Δάσκαλος σου κ. Κωνσταντίνος Γαϊτανίδης τον οποίο υπέρ αγαπούσες.

Προσεύχομαι προσωπικώς, αλλά θέλω να πιστεύω και όλοι όσοι σε γνώρισαν, η Παναγία,στον Ιερό Ναό της όπου υπηρέτησες επί πολλά έτη, με αφοσίωση και αγάπη στο πρόσωπό της, να σε έχει τώρα στην αγκαλιά της και να σε έχει βάλει στις τάξεις των Ιεροψαλτών της, για να ψέλνεις τις παρακλήσεις και τους χαιρετισμούς της.

Αιωνία σου η μνήμη
Ο ελαχιστότατος των Ιεροψαλτών
Ευάγγελος Μαυρογόνατος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.