Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς: "Ανάγκη και δικαίωμα για όλα τα παιδιά η Προσχολική Αγωγή"

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς
Για ακόμα μία χρονιά, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους των voucher για τους παιδικούς σταθμούς, έρχονται στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο το φάσμα του χώρους της Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Κιλκίς.

Αρκετά παιδιά από όσα έγινε αίτηση - και φέτος - μένουν εκτός προγράμματος, γιατί δεν επαρκούν οι θέσεις.

Πολύ περισσότερα είναι τα παιδιά, που οι γονείς τους δεν έκαναν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα «κοπούν» λόγω εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων.
Ακόμα, και οικογένειες που πήραν το πολυπόθητο κουπόνι, άρχισαν έναν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν ελεύθερη θέση σε έναν από τους ελάχιστους παιδικούς σταθμούς στο Κιλκίς. Έτσι, εξηγούνται οι τριτοκοσμικές καταστάσεις, με τους γονείς να περιμένουν για ώρες ώστε να «πιάσουν θέση».

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι σε δεκάδες γονείς δεν τους δίνεται καμία δυνατότητα να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε Παιδικό Σταθμό, γιατί δεν υπάρχει δομή στην περιοχή τους, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τη Δημοτική Ενότητα Πικρολίμνης.

Τελικά, ελάχιστοι γονείς θα «ευνοηθούν» από τα voucher, τα οποία και πάλι οι εργαζόμενοι τα πληρώνουν με έμμεσο τρόπο, αρκετοί θα καταφύγουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός κάθε μορφής προσχολικής αγωγής.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση γίνεται χειρότερη και για τα 4χρονα και 5χρονα νήπια, τα οποία, ειδικά στην πόλη του Κιλκίς, θα στοιβαχτούν και φέτος σε πολυμελή τμήματα, σε ακατάλληλες παιδαγωγικά και κτιριακά αίθουσες, ενώ οι γονείς θα κλιθούν με το «καλημέρα σας» να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των Νηπιαγωγείων του Δήμου.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς» σημειώνουμε ότι αυτή η κατάσταση καταδεικνύει ότι στον 21ο αιώνα η Προσχολική Αγωγή είναι τύποις δημόσια και δεν είναι σε καμιά περίπτωση δωρεάν, δεν θεωρείται δηλαδή δικαίωμα για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, όπως θα έπρεπε να είναι.

Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια, είναι πρώτα και κύρια απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ως απαραίτητη, λοιπόν, για την ανάπτυξη του παιδιού, απαιτεί σύγχρονη οργάνωση και σχεδιασμό, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και ανάλογες υποδομές. 

Δηλαδή, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο με τους απαραίτητους χώρους και τα απαραίτητα υλικά, πλήρως στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά. Και φυσικά, για να εκπληρώνει αυτόν τον ρόλο της η Προσχολική Αγωγή ως δικαίωμα του παιδιού και της οικογένειας, πρέπει όλο αυτό το σύστημα να είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Γι’ αυτό και οι γονείς και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να μην περιμένουν μήπως και διορθωθεί αυτή η κατάσταση στο άγνωστο μέλλον. Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση οδηγούν τα πράγματα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Κιλκίς λειτουργούν φέτος λιγότερες θέσεις για βρέφη και νήπια, ενώ και η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή, λειτουργεί χωρίς να ξοδέψει το κράτος ούτε ένα ευρώ.

Οι Γονείς και οι Εργαζόμενοι χρειάζεται να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες αυτών και των παιδιών τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους:
Να έχουν όλα τα παιδιά - από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο - θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς voucher και τροφεία.

Να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο χώρο.

Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών, σίτιση για όλα τα παιδιά μέσα στις δομές, με το αναγκαίο προσωπικό.

Και φυσικά ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.