Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

Δήλωση Ειρ. Αγαθοπούλου για τη μεταφορά ΓΓΙΦ και ΚΕΘΙ στο υπ. Εργασίας

Δελτίο τύπου βουλεύτριας νομού Κιλκίς, Ειρ. Αγαθοπούλου
Πριν καν προλάβει να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να δίνει δείγματα γραφής άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε την επόμενη των εκλογών η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) μεταφέρονται από το Υπ. Εσωτερικών στο Υπ.Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μεταφέρεται από το Υπ. Παιδείας στο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής συγχωνεύεται με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Έχοντας υπηρετήσει στον τομέα της Ισότητας των Φύλων από τη θέση της Προέδρου του ΚΕΘΙ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οφείλω να τονίσω ότι η μετακίνηση των φορέων για την Ισότητα των Φύλων από το Υπ. Εσωτερικών στο Υπ. Εργασίας αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Διότι οι έμφυλες ανισότητες δεν περιορίζονται ούτε στην αμοιβή, ούτε στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά είναι συνυφασμένες με τις πατριαρχικές αντιλήψεις της κοινωνίας μας για τον ρόλο της γυναίκας και διαπερνούν οριζόντια όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής.

Τα ζητήματα έμφυλης βίας και κατ’ επέκταση η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - η οποία αποτελεί εθνική δέσμευση απέναντι σε διεθνείς Οργανισμούς-, τα θέματα κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών, αλλά και καταπολέμησης έμφυλων στερεοτύπων δεν μπορούν να υπηρετηθούν μέσω του Υπ. Εργασίας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου των δύο φορέων, με στόχο την ολική τους απαξίωση. Θεωρώ υποχρέωσή μου να σταθώ απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, με κάθε τρόπο. Οι αγώνες και οι κατακτήσεις των γυναικείων και φεμινιστικών κινημάτων δεν μπορούν να απαξιώνονται εν μία νυκτί, με αποφάσεις που μας γυρνούν αιώνες πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου