Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Ζωή πολυμέριμνη, χωρίς καμία εσωτερική ευτυχία


Δεν έχουμε ανάγκη των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων για να δούμε, να γευτούμε ή να διαβάσουμε το βιβλίο της φύσης… είναι δίπλα μας …
Του Ευάγγελου Μαυρογόνατου
Στη σημερινή μας εποχή την τόσο ταραγμένη, όλα γύρω μας φαντάζουν μαύρα, και το μόνο που ακούμε από το πρωί που ξυπνάμε, είναι οι οικονομικοί δείκτες και οικονομικά μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, η οποία θα μας προσφέρει ευμάρεια, καλοπέραση, ευδαιμονισμό, χλιδή, χρήμα άφθονο για ικανοποίηση του ακόρεστου καταναλωτισμού μας, αυτόν που μας μπόλιασαν εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό μας και δεν λέμε ν΄ αποτοξινωθούμε, αντίδοτα υπάρχουν σε αφθονία γύρω μας πλουσιοπάροχα. Ναι υπάρχουν και είναι δωρεάν μέσα στη φύση, είναι δίπλα μας.

Όμως δεν τα βλέπουμε, γιατί τα μάτια μας είναι στραμμένα στην τηλεόραση στις εφημερίδες, στους επίδοξους σωτήρες μας, κρεμασμένοι από τα χείλη των φερέφωνών τους, οι οποίοι ως ψύχραιμοι και ψυχροί αναλυτές τεχνοκράτες, μας μπερδεύουν με ξενόφερτους οικονομικούς και όχι μόνο, όρους, που ο μέσος Έλληνας δεν καταλαβαίνει, τα προσπερνάμε, ενίοτε τα καταστρέφουμε εν αγνοία μας ή από το άλλο σύμπτωμα της εποχής μας, τον ωχαδερφισμό μας.

Αναλίσκομαι την ζωή μας με την καθημερινότητα, πολλές φορές το 24ωρο δεν μας αρκεί, γιατί δημιουργήσαμε τόσες μεγάλες ανάγκες στην ζωή μας, και για την υποτιθέμενη άνεσή μας, που δεν μας φτάνει πλέον, ούτε ο χρόνος, ούτε και το χρήμα.

Αιχμάλωτοι της τεχνολογίας, της επίδειξης στον συγγενή και γείτονα, και στην προσπάθειά μας, να καταξιωθούμε κοινωνικά και οικονομικά, ξεχάσαμε τις ρίζες μας, ξεχάσαμε τον προορισμό μας επί της γης, ξεχάσαμε ή μάλλον παραβλέπουμε το γεγονός ότι είμαστε με ημερομηνία λήξεως, ανά πάσα στιγμή της ζωής μας, ευάλωτοι, αναλώσιμοι με τελικό προορισμό ένα συγκεκριμένο χώρο του χωριού μας, ή της πόλης μας, με ένα σταυρό στο κεφάλι μας, ξύλινο ή μαρμάρινο ή ακόμη και χρυσό, το αποτέλεσμα είναι για όλους μας το ίδιο.

«Ω φύση! Από εσένα απορρέουν όλα και σ΄ εσένα επιστρέφουν όλα» (Μάρκος Αυρήλιος).

Δεν έχουμε ανάγκη των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων για να δούμε, να γευτούμε ή να διαβάσουμε το βιβλίο της φύσης αρκεί να παρατηρήσουμε βαθειά στο εσωτερικό μας, και θα βρούμε αυτά τα μέσα, για να απολαύσουμε αυτά που τόσο πλουσιοπάροχα και σε αφθονία υπάρχουν σε αυτή.

Οι άνθρωποι δυστυχώς αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο για να απολαύσουν την ύπαιθρο και τη φύση. Η πρόσφατη τάση τους να απομακρύνονται από τη φύση έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις: ορισμένες μελέτες εκτιμούν πως οι άνθρωποι πλέον αφιερώνουν 25% λιγότερο χρόνο στη φύση από ό, τι πριν από 20 χρόνια.

Αντί αυτού, ο χρόνος αναψυχής τους αναλώνεται συχνά σε σερφάρισμα στο διαδίκτυο, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και βλέποντας ταινίες. Αυτή είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, όχι μόνο λόγω των σωματικών πλεονεκτημάτων που έχει κανείς όταν βρίσκεται στη φύση, αλλά και λόγω των ψυχολογικών!

Η παρατεταμένη παραμονή μέσα στο σπίτι, δημιουργεί στον άνθρωπο ένα νεκρό, επίπεδο συναίσθημα, ενώ αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η επαφή με τη φύση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ζωντανοί. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη σωματική δραστηριότητα, αλλά και η φύση από μόνη της επηρεάζει θετικά τον άνθρωπο.

Η ίδια η φύση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, υγιείς και ενεργητικοί. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ράιν, ο οποίος έχει μελετήσει το πώς η φύση ωφελεί το μυαλό, δηλώνει: "Η φύση είναι η κινητήριος δύναμη για την ψυχή. Συχνά, όταν αισθανόμαστε εξαντλημένοι, σκεφτόμαστε ότι θέλουμε ένα φλιτζάνι καφέ για να 'ανέβουμε', αλλά η έρευνα δείχνει ότι ένας καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιηθεί το μυαλό μας είναι να συνδεθούμε με τη φύση".

Και αυτή η επιπλέον ζωτικότητα έχει ακόμα πολλά οφέλη: "Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αίσθηση ζωντάνιας δεν έχουν μόνο περισσότερη ενέργεια για πράγματα που θέλουν να κάνουν, αλλά γίνονται και πιο ανθεκτικοί σε σωματικές ασθένειες. Μία σίγουρη διέξοδος για καλύτερη υγεία μπορεί να είναι η αφιέρωση περισσότερου χρόνου στο φυσικό περιβάλλον".

Ενώ η σχέση του ανθρώπου με τη φύση αποτελούσε μία δεδομένη συνθήκη για τις προηγούμενες γενιές, τα σημερινά παιδιά που κατοικούν στα αστικά κέντρα έχουν αποξενωθεί από το φυσικό περιβάλλον και αγνοούν πλέον βασικές γνώσεις για το φυσικό κόσμο, ενώ στερούνται τα οφέλη και τις αναπτυξιακές και συναισθηματικές ικανότητες που η επαφή με τη φύση θα τους παρείχε.

Η τεχνολογία λειτούργησε και λειτουργεί αρνητικά στην επαφή τους με τη φύση και δυστυχώς έχουν στερηθεί τα οφέλη της, τα οποία δεν συγκρίνονται με τον πλασματικό κόσμο του διαδικτύου ο οποίος χωρίς να τον αντιλαμβάνονται είναι καταστροφικός, σωματικά και ψυχικά.

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ:
Στον «ανεπτυγμένο» κόσμο έχουμε, πλέον, δημιουργήσει ένα σύστημα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Οι περισσότεροι από εμάς που θέλουμε να κατέχουμε ένα σπίτι, ένα ψυγείο, μία τηλεόραση, ένα αυτοκίνητο κ.λπ. πρέπει να θυσιάσουμε το χρόνο μας και τη ζωή μας για αντάλλαγμα. Ζούμε συνεχώς υπό την πίεση του χρόνου.

Έχουμε δημιουργήσει μία κοινωνία όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και στην οποία είμαστε τόσο απασχολημένοι από τα προσωπικά μας προβλήματα ώστε δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει στην ανθρώπινη οικογένεια και στον πλανήτη μας γενικότερα.

Παραβλέπουμε ή μάλλον εθελοτυφλούμε ότι η φύση εκπέμπει S.O.S. και αντιστέκεται με τα διαφορά ακραία καιρικά φαινόμενα, ως απόρροια, της ανεξέλικτης ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτή.

Μη κατανοώντας λοιπόν τη διαφορά ανάμεσα στην ικανοποίηση από τη ζωή και την ευτυχία αισθανόμαστε δυστυχισμένοι παρά τα υλικά αγαθά που αποκτούμε.

«Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει» (Ζαν – Υβ Κουστώ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.