Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς (Φωτογραφίες)

Δελτίο τύπου Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς
Μεγάλη και ιστορική ημέρα πλέον χαρακτηρίζεται η 23η Ιουνίου 2019 για την Ενορία του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλυτου Κιλκίς, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Και αυτό διότι δύο ημέρες μετά τον εορτασμό την απελευθερώσεως του Κιλκίς, γεγονός το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την Ενορία, καθώς δύο μήνες μετά την απελευθέρωση, τον Αύγουστο του 1913, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς οι πρώτοι πρόσφυγες, οι Στρωμνιτσιώτες, οι οποίοι άφησαν τις πατρογονικές τους εστίες, μεταφέροντας το σεβασμό και την ευλάβειά τους προς του Αγίους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες, τους πολιούχους μας, αλλά και προς τον Άγιο Δημήτριο μεταφέροντας εκτός της εικόνος των Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων και μία Εικόνα του Αγίου Δημητρίου που υπήρχε στον Μητροπολιτικό Ναό της Στρώμνιτσας και την τοποθέτησαν στον παλιό Ναό του Αγίου Αθανασίου τον οποίο μετονόμασαν σε Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Μεγάλη όμως και ιστορική διότι η Ενορία γιορτάζει 60 χρόνια από τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού. Ο παλιός Ναός που βρήκαν εδώ οι Στρωμνιτσιώτες, κτίσμα του 19ου αιώνος, αφού παρουσίασε πολλές φθορές από το χρόνο, αλλά και διότι πλέον δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πιστών, αποφασίστηκε να γκρεμιστεί και να ανεγερθεί νέος μεγαλύτερος, ο οποίος θεμελιώθηκε την 1η Ιουνίου 1958 και εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1959 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωακείμ Σμυρνιώτη, εφημερεύοντος του π. Σάββα Χαλναρίδη εις διαδοχήν του π. Ηλία Παπαδόπουλου.

Αυτή την ημέρα, ένα μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, σήμερα έχει περατωθεί και εγκαινιάστηκε μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και ικανοποίησης. Πρόκειται για το νέο σύγχρονο και αισθητικά όμορφο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Κυριακή των Αγίων Πάντων, το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ ιερούργησε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, πλαισιούμενος από τον Αρχίμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, Προϊστάμενο του ως άνω Ναού, από τον Ιερομ. Νεκτάριο Ντέντα, τον Πρωτ. Ευστάθιο Κοντοζίδη, Εφημέριο και τον Ιεροδιάκονο Φιλόθεο Τσαμπαζάκη.

Στον κατάμεστο από ευλαβείς πιστούς Ναό, προ της απολύσεως ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου και την πορεία ολοκλήρωσης του έργου, το "σπίτι" όλων των ενοριτών, το οποίο διαδέχεται την μικρή αίθουσα που είχε ανεγείρει ο μακαριστός π. Τριαντάφυλλος Καμψιάδης, και πρόκειται να στεγάσει όλες τις ενοριακές, πνευματικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες (κατηχητικά, κοινωνικό φροντιστήριο, αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, εφημεριακή κατοικία, χώροι φιλοξενίας, εντευκτήριο νέων, συσσίτια απόρων).

Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην κατασκευή και ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου, αρχίζοντας με τη μνήμη του πατρός Σεβαστιανού Κωνσταντινίδη, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος άφησε στη διαθήκη του ένα σημαντικό ποσό για την έναρξη των εργασιών.

Ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ για το ενδιαφέρον και την πολύτιμη στήριξή του, τον ευλογημένο λαό του Κιλκίς, τους Ενορίτες του Αγίου Δημητρίου αλλά και όλους τους Κιλκισιώτες, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι συντελεστές του έργου, τους ανθρώπους που μόχθησαν και εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του κτηρίου, τον νέο Δήμαρχο Κιλκίς και ενορίτη κ. Δημήτριο Κυριακίδη, την Βιομηχανία Αλουμινίου "aloumil" και τους ιδιοκτήτες της Γεώργιο και Ευαγγελια Μυλωνά, το ζεύγος Μιχαήλ και Αλίκης Γιαννάτσκου και τον νυν Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Σισμανίδη.

Σε όλους δόθηκαν οι ανάλογοι έπαινοι από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας προέτρεψε το εκκλησίασμα να χειροκροτήσει θερμά για τη μεγάλη αυτή συλλογική προσπάθεια που καρποφόρησε και δικαίως γεμίζει ικανοποίηση όλων όσων προσέφεραν και συμμετείχαν. Αμέσως μετά τελέσθηκε ο Αγιασμός και προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού αποφάσισε να δώσει το όνομα της αλησμόνητης εκείνης πατρίδας από την οποία μεταφέρθηκαν στο Κιλκίς οι πρόγονοί τους και εγκαταστάθηκαν στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου. Και αυτή δεν είναι άλλη από την Στενημάχο, αφού η Ενορία έλκει την ιστορική της και παραδοσιακή της κληρονομιά από την πόλη της Στενημάχου, με την Παναγία την Ελεούσα και με τον Άγιο Τρύφωνα τον οποίο εορτάζει κάθε χρόνο και γι' αυτό ονόμασε το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο “Η ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΣ” και έτσι στα “Στενημαχίτικα” χτυπάει πλέον ακόμα πιο δυνατά η καρδιά της Ενορίας.

Στην ιστορική για την Ενορία Εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Διοικητής της 71ης Ταξιαρχίας "Πόντος" Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μποσμαλής, η Αντιδήμαρχος Κιλκίς κα Κατερίνα Ζιούτα, ο πρ. Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, αντιπροσωπεία του Δήμου Λατσιών Κύπρου, η Πρόεδρος κα Ευαγγελία Μαυρομάτη και μέλη του Συλλόγου Στενημαχιτών ν. Κιλκίς, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.