Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Extra large παράταση για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμπίδου
Δικηγόρος
Γενναιόδωρη και καθολική η παράταση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2019 στο Β' τεύχος ΦΕΚ με αριθμό 2245 και αφορά στην παράταση της προθεσμίας για τη συλλογή δηλώσεων μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου 2019, για τους κατοίκους του εσωτερικού, σε 19 περιοχές της Ελλάδας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως, η Δυτική Αττική, η Λάρισα, η Θάσος, η Ροδόπη, το υπόλοιπο της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Αιτωλοακαρνανία, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Κορινθία και η Αργολίδα καλούνται να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου 2019.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε η παράταση μέχρι και την 15η Ιουλίου 2019 για τις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Σάμου, Ικαρίας και Χίου.

Στις διαδοχικές αυτές παρατάσεις οδηγήθηκε η “Ελληνικό Κτηματολόγιο” λόγω της δραματικής αποχής των δικαιούχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των νέων μελετών κτηματογράφησης, έχει συγκεντρωθεί περί το 20% των προεκτιμώμενων δικαιωμάτων, ποσοστό ικανό να τινάξει στον αέρα το έργο της δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου στο υπόλοιπο της Ελλάδας.

Ελκυστικά διαφημιστικά σποτάκια, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δεν κατάφεραν να εγείρουν το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών. Τι φταίει;

Ενδεικτικά ορισμένες αιτίες είναι: οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, η δυσκολία καταβολής των τελών κτηματογράφησης από τους πολίτες, οι περιπτώσεις μη ξεκαθαρισμένων ιδιοκτησιών, η έλλειψη τίτλων (κυρίως σε περιοχές ντόπιων πληθυσμιακών ομάδων) και η, μη δυνατό να αποδειχθεί, χρησικτησία.

Κύρια αιτία, όμως, είναι η άγνοια των συνεπειών μη δήλωσης, η αδιαφορία των δικαιούχων και η παλιοκαιρισμένη λογική του “ας έρθουν να μου το πάρουν”. Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο κακώς εννοήθηκε ως δικαίωμα. Είναι υποχρέωση. Θεσπισμένη νομοθετικά με το ν. 2308/1995 “Κτηματογράφηση για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου” και ρυθμισμένη με μεταγενέστερα νομοθετήματα.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι παρατάσεις αυτές δεν αφορούν παλαιότερες μελέτες, όπως πχ η μελέτη κτηματογράφησης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, στην οποία συνεχίζεται η παραλαβή εκπρόθεσμων και νέων δικαιωμάτων, ούτε φυσικά στα λειτουργούντα Κτηματολόγια του Νομού Κιλκίς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.