Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Συνελήφθησαν 2 άτομα στα Γιαννιτσά για τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου δυστυχήματος


Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας οδήγησε στη σύλληψη 31χρονου ημεδαπού και 25χρονης ημεδαπής για τηλεφωνικές απάτες και την εξιχνίαση 7 περιπτώσεων απάτης και απόπειρας απάτης, που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε Γιαννιτσά και Κατερίνη.

Ειδικότερα, από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα 2 παραπάνω άτομα ενεργώντας μαζί με συνεργούς τους, τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους και ισχυρίζονταν ότι το παιδί τους έχει προκαλέσει το θάνατο ανήλικου σε τροχαίο δυστύχημα και ζητούσαν χρήματα, ακόμα και κοσμήματα, προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες το παιδί τους.

Όπως διαπιστώθηκε οι 2 συλληφθέντες πήγαιναν στα σπίτια των ηλικιωμένων και παραλάμβαναν τα χρήματα και τα κοσμήματα. Συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από 7 έως 11 Ιουνίου 2019 κατάφεραν και απέσπασαν:


- από 92χρονη ημεδαπή στα Γιαννιτσά το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ,

από 90χρονη ημεδαπή στα Γιαννιτσά το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ και

από 82χρονη ημεδαπή στην Κατερίνη κοσμήματα και λίρες αξίας 10.000 ευρώ.

Επίσης το χρονικό διάστημα από 8 έως 13 Ιουνίου 2019 αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 4 ηλικιωμένους στα Γιαννιτσά, επιχειρώντας συνολικά να αφαιρέσουν το χρηματικό ποσό των 21.500 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 625 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον εντοπίστηκε μέρος των κοσμημάτων που είχαν αποσπάσει από την 82χρονη και αποδόθηκαν.

Επίσης κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε ο 31χρονος για την παράνομη δραστηριότητά του.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.