Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

"Ο Δεκάλογος της Γενοκτονίας"


Γράφει ο Ευθύμης Παπαδόπουλος*
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς
19 Μαΐου 1919 - 19 Μαΐου 2019. 
Αντηχεί η φωνή των νεκρών ψυχών, μαζί με τις μνήμες και το ιστορικό βάρος. Και κάθε χρόνο θα υποσχόμαστε να τιμάμε την ιστορία μας, να τη γνωρίζουμε σε βάθος, να τη διδάσκουμε στα παιδιά μας αντικειμενικά, ορθολογικά, χωρίς να διασπείρουμε αισθήματα μίσους και εκδίκησης.

Η χώρα μας σε κεντρικό επίπεδο πρέπει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αδικοχαμένων, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης, ενθαρρύνοντας τις περιφέρειες και τους δήμους να συνεργάζονται με πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αυτή η συσπείρωση των δυνάμεων θα οικοδομήσει το υπόβαθρο της αναγνώρισης, η οποία θα φέρει την εξιλέωση, την ηθική δικαίωση, τη «συγγνώμη» στο παρελθόν, για να μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με καθαρές συνειδήσεις.

Η καταδίκη γενοκτόνων συμπεριφορών αποτελεί χρέος του καθενός, ανεξαρτήτως καταγωγής, για να σταματήσουν να επαναλαμβάνονται ανάλογες θηριωδίες, που βιώνουμε μέχρι σήμερα και χάνονται ψυχές στο όνομα του πολέμου και της τρομοκρατίας.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, το αίτημα ορθώνεται πιο ζωντανό από ποτέ.

Με απόλυτη νηφαλιότητα και σεβασμό, ας είμαστε αισιόδοξοι κι ας δούμε ότι μπορούμε να γινόμαστε μια γροθιά, για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια των προγόνων μας, με φάρο τον στόχο που μας ενώνει: την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας.

Αιωνία η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δε λησμονούμε τις φρικαλεότητες των αρχών του 20ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής: Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυρίων.

Δε λησμονούμε!

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.