Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) στο Δήμο Κιλκίς

Δελτίο τύπου Δήμου Κιλκίς
Έγκριση χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο: «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στο Δήμο Κιλκίς» (Kilkis-Municipality Open Mall), σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κιλκίς, συνολικού προϋπολογισμού 1.849.416,06€»


Ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κιλκίς, υπέβαλε πρόταση στην πρόσκληση με αρ. πρωτ.: 3171/1061/Α3/04.06.2018 που ανήρτησε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης/Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑκαι ΤΑ/ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία και με κωδικό: 098Α/Α ΟΠΣ: 2658 (ΑΔΑ: Ω25Σ465ΧΙ8-ΟΛΩ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στον Άξονα προτεραιότητας: 01 «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες», 01Σ «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ΠεριφερειακήςΑνάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» με συνολικό προϋπολογισμό Δράσης 50.000.000,00 € .

Η πρόταση υποβλήθηκε μετά από την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο, από το Τμήμα Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου, στις 30-11-2018, μετά από παράταση που δόθηκε στην αρχική πρόσκληση του έργου.

Στις 17-05-2019 σύμφωνα με το Α.Π.3270/1077/Α3 έγγραφο της ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ Ε.Π ΤΟΥ ΕΤΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», ο Δήμος Κιλκίς είναι ένας από τους 56 Δήμους που εντάχθηκε στον προσωρινό πίνακα κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα αρχίσει αμέσως μετά την έκδοση του οριστικού πίνακα των αποτελεσμάτων των εγκεκριμένων έργων, καθώς αυτό προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος έχουν προβεί στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών, με τη βοήθεια ενός εξωτερικού σύμβουλου, ειδικού σε θέματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού χώρων, καθώς στην υιοθέτηση «έξυπνων μέτρων, για έξυπνες πόλεις».

Η παραπάνω πρόταση με προϋπολογισμό 1.849.416,06€, υποβλήθηκε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κιλκίς και της συμμετοχής 195 εμπορικών και λοιπών επιχειρήσεων, προκειμένου το Κιλκίς να αποκτήσει ένα «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κιλκίς» (Kilkis-Open Mall), με χρηματοδότηση 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα Καινοτομία».

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου κέντρου λιανικής πώλησης, ώστε η πόλη αλλά και η περιφέρεια να εξυπηρετείται με τρόπο που θα ενισχύεται η ζωτικότητα, η βιωσιμότητα και η ελκυστικότητα του κέντρου.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσα από συνολικά 8 υποέργα και θα αφορά σε στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης της λειτουργικότητας και αισθητικής τμήματος της εμπορικής περιοχής της πόλης του Κιλκίς του Δήμου Κιλκίς, στο ιστορικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης, καθώς και παρεμβάσεων στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Η περιοχή παρέμβασης έχει επιλεγεί με κριτήρια που ανταποκρίνονται στην παραπάνω πρόσκληση και εσωκλείεται από τις οδούς Θεσσαλονίκης, Τσιρογιάννη, 21ης Ιουνίου και Ελ. Βενιζέλου και περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 52.400 τ.μ. Αναλυτικότερα η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τμήματα των οδών: Βενιζέλου, Χαρίτωνος, Λέκκα, Θεσσαλονίκης, Καπέτα, Καλούδη, 21ης Ιουνίου, Παναγιώτου, Πολυτεχνείου, Παπαθεοφίλου, Τσιρογιάννη, Μοσκώφ και Β. Ρώτα.

Πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε δύο (2) βασικούς άξονες:

Α) κατηγορίες ενεργειών που υλοποιεί ο Δήμος Κιλκίς και που αφορούν: Την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου μέσω της ανακατασκευής πεζοδρομίων, τη χωροθέτηση και επιλογή σύγχρονου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, φωτιστικά, κάδοι απορριμμάτων, στοιχεία πρασίνου) και την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας (παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi), «έξυπνη» διαχείριση οδοφωτισμού, τηλεχειρισμo δημοσίων υποδομών και δικτύων (πλατφόρμα «έξυπνης» πόλης), Περιβαλλοντική διαχείριση, «έξυπνη» πρόσβαση σε πεζοδρόμους, «έξυπνη» στάθμευση σε χώρους στάθμευσης εκτός οδού και έξυπνη πληροφόρησης τύπου INFOKIOSK), που ως στόχο θα έχουν να μετασχηματίσουν την εμπορική περιοχή της πόλης σε ένα Έξυπνο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Smart City Open Mall).

Β) κατηγορίες ενεργειών που υλοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς και που αφορούν: Την ανάδειξη ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων στις όψεις 195 εμπορικών και λοιπών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την αναβάθμιση και αισθητική ενοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης και συνίσταται βασικά στο σχεδιασμό ενιαίας ταυτότητας και συνολικού χαρακτήρα της εξωτερικής αισθητικής της «αγοράς» και του δημόσιου αστικού χώρου.

Επίσης, δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής μέσα από μία σειρά ενεργειών όπως, τη δημιουργία δικτυακού τόπου και λογότυπου, ημερολογίου μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προωθητικών ενεργειών και ενεργειών διασφάλισης συμμετοχής και συνεργασίας της κοινότητας.

Η επόμενη συνδιοίκηση του Δήμου που θα προκύψει από τις εκλογές της 2-6-2019, θα συνεχίσει το έργο.

Σημείωση: Οι Κασσάνδρες που διέδιδαν ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου με Δήμαρχο τον Σισμανίδη Δημήτριο, απώλεσε το χρηματικό ποσό ύψους 1.849.416€ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαψεύσθηκαν και τους συμβουλεύω στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικοί και να μη διαδίδουν ψευδείς φήμες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.