Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Η «Ειδομένη των άλλων»

Υπογράφει η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης
Η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης, εδώ και μια δεκαετία, συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διαφύλαξη της ιστορίας μας, κάνοντας προσπάθειες για την ανάταση της περιοχής μας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων. 

Η Ειδομένη πρωταγωνίστησε στα δρώμενα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος, ως η πύλη εξόδου προς την Ευρώπη. Οι πρόσφυγες-μετανάστες τελικά απομακρύνθηκαν και σταμάτησε (μάλλον προσωρινά) το δράμα και η εκμετάλλευσή τους. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν μια ανάμνηση. 

Παρέμεινε όμως ο όρος «Ειδομένη» να περιγράφει μια άσχημη κατάσταση συσχετιζόμενη με τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις συνθήκες διαμονής τους. Με λύπη πλέον αντικρίζουμε σε διάφορα δημοσιεύματα να χρησιμοποιείται η Ειδομένη για να συμπεριλάβει όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις άθλιες συνθήκες ζωής των ανθρώπων τους.

Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο δημοσίευμα που τιτλοφορείται ‘‘Η «Ειδομένη» των Ρομά στη Βόρεια Ελλάδα’’. Η αναφορά αυτή δεν είναι η μόνη. Θυμίζουμε: 

Νέα Ειδομένη ετοιμάζουν στα Διαβατά

Η «Ειδομένη των άλλων» καταυλισμών, των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης και ο κατ’ αυτόν τον τρόπο χαρακτηρισμός της στις «φρασεολογίες των δημοσιογράφων» καταδικάζει τον τόπο και τους ανθρώπους μας σε απαξίωση. Σας ξαναρωτάμε, λοιπόν, όλους εσάς τους «ειδομενοπλάστες»:

· Γιατί δεν αναφέρατε ότι ο προσφυγικός καταυλισμός ήταν παράνομος και τον αποκαλέσατε παράτυπο;

· Γιατί αποσιωπάτε την ιστορικότητα της Ειδομένης, την οποία αναφέρει ο Θουκυδίδης στο έργο του;

· Γιατί δεν αναφέρατε ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός Ειδομένης για δεκαετίες αποτελούσε σημείο ελπίδας των Ελλήνων νόμιμων μεταναστών στην επιστροφή τους από την Γερμανία;

· Γιατί επιλέξατε, τέλος, από τον κήπο της Ειδομένης να μυρίσετε το λουλούδι-πτώμα (Amorphophallus titanum) ή corpse flower, όπως λέγεται στα αγγλικά, και όχι τα υπέροχα τριαντάφυλλά της;

Σκεφτείτε να ταυτίζαμε, για παράδειγμα, την λέξη αρθρογραφία με την λέξη παραπλάνηση!

Στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: Φτάνει η δυσφήμηση του τόπου μας.

Σας καλούμε να μυρίσετε την άνοιξη στην Ειδομένη. Τολμήστε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.